Voordelen en nadelen thuisbatterij

Er komen verschillende voordelen kijken bij het investeren in een thuisbatterij. Hou hierbij niet alleen rekening met de pluspunten, maar let ook goed op de minpunten zodat je een goed beeld hebt van de verschillende mogelijkheden. Maar wat zijn de plus- en de minpunten van het investeren in een thuisbatterij? Ga door met lezen hieronder als je alles wilt weten hierover.

Pluspunt 1: Groene energie

Door een thuisbatterij te kopen profiteer je van het opwekken van groene stroom door middel van een set zonnepanelen op het dak. Nederland is zich beetje bij beetje aan het verduurzamen en zich op energiebezuiniging aan het focussen, wat het zelf opwekken van je eigen groene stroom zeer slim maakt. Een thuisbatterij is hierdoor ook uitstekend te combineren met zonnepanelen als je wilt genieten van een maximaal rendement. Met een thuisbatterij kan je immers zeker 75% van de energie die je niet gebruikt opslaan, terwijl dit zonder een thuisbatterij slechts 30% is.

Pluspunt 2: Minder stroomkosten

De kosten van stroom kunnen door een thuisbatterij te gebruiken aanzienlijk worden verlaagd. Je gaat immers veel minder stroom van het energienet af moeten nemen aangezien je meer gaat gebruiken van de stroom die je eigen zonnepanelen op hebben gewekt. De ongebruikte stroom sla je op dankzij de thuisbatterij, waardoor je minder aan stroom betaalt met een verlaagde energierekening als gevolg.

Pluspunt 3: Meer onafhankelijkheid van energieleveranciers

Een thuisbatterij combineren met zonnepanelen brengt een groot gevoel van onafhankelijkheid met zich mee. Je bent hierbij niet langer geheel onafhankelijk van energieleveranciers, ook op momenten van een energietekort of problemen op het net. Op het moment dat er geen stroom geproduceerd wordt met de zonnepanelen kan de thuisbatterij je voorzien van gratis stroom. Stroom afnemen bij een energieleverancier is dus overbodig.

Pluspunt 4: Perfect voor off grid leven of in afgelegen gebieden

Personen die off grid leven of in een afgelegen gebied wonen kunnen een thuisbatterij aanschaffen om in hun eigen energiebehoeften te voorzien. Deze mensen zijn immers niet tot het energienet aangesloten en hebben dus niet vanzelfsprekend stroom. Met zonnepanelen kunnen dergelijke personen gedurende de dag stroom produceren en vervolgens wordt alle ongebruikte stroom opgeslagen met de thuisbatterij. In de nachturen of wanneer de zon niet schijnt kan er toch worden genoten van stroom voor alle elektrische apparaten.

Pluspunt 5: Back-up of noodoplossing

Een aantal soorten thuisbatterijen kunnen ook als back up of noodoplossing gebruikt worden. Dit kan slechts als de thuisbatterij deze functionaliteit ook biedt. Stroom wordt hierbij opgeslagen voor gebruik op moment dat er sprake is van een storing in het netwerk. Op deze wijze kan je alsnog genieten van stroom voor je apparaten. Hoe lang je nog gebruik kunt maken van stroom is geheel afhankelijk van de opslagcapaciteit van de thuisbatterij.

Pluspunt 6: Belastingvoordelen

Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen in aanmerking komen voor het verlaagd btw tarief. Hierbij hoef je slechts 6% btw te betalen in plaats van 21%. Om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw tarief zijn er een aantal voorwaarden waar je je aan moet houden. Zo moet het huis minstens 10 jaar oud zijn, moet de thuisbatterij zijn geïnstalleerd door een erkend vakman, moet je een digitale meter gebruiken en dient de thuisbatterij volledig milieuvriendelijk te werken.

Naast alle bovengenoemde pluspunten zijn er ook een aantal minpunten waar we rekening mee moeten houden. Door ook naar de minpunten te kijken kan je een goed geïnformeerde beslissing maken als je overweegt om een thuisbatterij te kopen.

Minpunt 1: De hoge aanschafkosten

De grootste minpunt van de aanschaf van een thuisbatterij zijn de hoge kosten. je gaat minstens €5.000 tot €10.000 betalen voor het kopen van een thuisbatterij. Indien er nog een extra omvormer nodig is, kost dit tussen de €1.500 en €2.000. De installatiekosten bedragen tussen de €500 en €1.000, afhankelijk van welke specialist je inschakelt en de complexiteit van de werkzaamheden. De kosten voor het kopen van een thuisbatterij zijn wat gedaald de laatste paar jaar, maar dan nog gaat het om een flinke investering.

Minpunt 2: Beperkte onafhankelijkheid

Velen denken dat de aanschaf van een thuisbatterij in combinatie met een zonnepanelensysteem volledige onafhankelijkheid met zich meebrengt. 100% onafhankelijkheid is niet mogelijk aangezien je rekening moet houden met energieverlies. Zelfs voor het opslaan van zonne-energie gaat een deel van de energie verloren waardoor je alsnog niet helemaal onafhankelijk van het net bent.

Minpunt 3: Schaarste van grondstoffen

Sommige thuisbatterijen zijn voorzien van schaarse grondstoffen. Dit brengt een negatief invloed op het milieu met zich mee. Daarnaast is het niet makkelijk om thuisbatterijen te recyclen. Om deze reden moet elk persoon die een thuisbatterij aanschaft milieubelasting betalen.

Minpunt 4: De voorwaarden van de belastingvoordelen

Om gebruik te mogen maken van het verlaagd btw tarief gelden er een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vrij streng. Als je woning jonger dan 10 jaar oud is, kom je niet in aanmerking. Als je thuisbatterij daarnaast niet geheel milieuvriendelijk is ook niet. Tevens dient de thuisbatterij door een specialist te zijn geïnstalleerd en moet je een digitale meter aanschaffen.

Minpunt 5: Veel ruimte nodig

Als je een thuisbatterij in huis gaat halen moet je rekening houden met de locatie waar je deze gaat plaatsen. Afhankelijk van de soort thuisbatterij is er veel ruimte nodig. Andere soorten batterijen zijn veel zwaarder en moeten op de grond worden geplaatst, terwijl andere soorten thuisbatterijen licht zijn en beter op kunnen worden gehangen. Hoe groot de thuisbatterij precies is hangt van de opslagcapaciteit en het model af.

Als je van plan bent om binnenkort een thuisbatterij aan te schaffen, hou dan rekening met zowel de plus- als de minpunten. Ben je klaar om de stap te nemen? Vraag dan eerst offertes aan bij een aantal goede specialisten uit je eigen omgeving en omstreken. Zo kan je snel een vergelijking maken tussen alle specialisten en daar de beste uit kiezen. Hierdoor wordt het makkelijk om te besparen op de kosten en weet je zeker dat de uitgekozen specialist wel betrouwbaar is.

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%