Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Als je een thuisbatterij koopt wil je natuurlijk wel verzekerd zijn dat je kwaliteit in huis haalt, dat het apparaat echt milieuvriendelijk werkt en dat je veiligheid gewaarborgd blijft. Keurmerken en garanties kunnen hier goed voor dienen. Maar wat zijn keurmerken waar je op moet letten en hoe ziet een optimale garantieregeling eruit? Mocht je hier meer over willen weten, ga dan hieronder door met lezen.

Een thuisbatterij kopen

Je kunt met zonnepanelen op je dak zelf je eigen groene stroom opwekken door het opvangen van zonne-energie. Op momenten dat de zon niet schijnt zoals tijdens de avonduren, de nachturen of wanneer het bewolkt is kunnen de panelen geen stroom produceren en moet je alsnog stroom van het energienet afnemen. Met een thuisbatterij is dit niet langer nodig, je kunt immers je ongebruikte stroom opslaan voor later gebruik waardoor je je eigen gratis groene stroom kunt gebruiken op momenten dat er geen energie wordt geproduceerd met het zonnepanelensysteem. Een thuisbatterij is niet alleen handig voor particulieren, maar ook veel bedrijven schaffen steeds vaker een thuisbaterij aan om te profiteren van de vele voordelen. De meeste thuisbatterijen zijn milieuvriendelijk, kunnen ook worden gebruikt als back up of noodoplossing en indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je de prijs omlaag krikken door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief. Hou wel rekening met de keurmerken en garanties, je wilt immers zeker weten dat je goed kwaliteit in huis haalt.

Wat zijn keurmerken?

Een keurmerk kan worden omschreven als een visueel kwaliteitsoordeel op een product of een dienst. Hiermee wordt aangegeven in hoeverre er sprake is van kwaliteit, duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, veiligheid en dergelijke. Aan de hand van de aanwezige keurmerken krijg je een beter beeld van de betrouwbaarheid van het bedrijf. Je mag keurmerken immers niet zomaar zelf plaatsen zonder de toestemming van de officiële keurmerk eigenaar. Om een keurmerk te ontvangen moet het product of de dienst aan zeer strenge eisen voldoen. Door te kijken naar de aanwezige keurmerken kan jij als consument een verantwoorde keuze maken.

Kenmerken van een keurmerk

Keurmerken moeten voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet een keurmerk meer zijn dan enkel wettelijke minimumeisen. Er moet duidelijk staan waar het keurmerk voor staat en daarnaast moet er regelmatig onaangekondigde controles worden uitgevoerd door geschoolde controleurs van een onafhankelijke instantie voor de beoordeling en keuring. Dan pas mag het bedrijf het keurmerklogo gebruiken.

Het nut van keurmerken

Het nut van keurmerken is niet alleen voor de consument maar ook voor de leverancier van het product of de dienst. De klant kan immers makkelijker beslissen over een aankoop wat een eventuele miskoop kan voorkomen. Daarnaast zijn keurmerken ook inzetbaar voor goede doelen die focussen op bijvoorbeeld milieuvriendelijkheid of diervriendelijkheid. Verder kijkt de consument naar de aanwezige keurmerken om na te gaan of de kwaliteit van het product of de dienst wel hoogwaardig is en gebruiken leveranciers keurmerken om klanten van een kwalitatief goede aankoop te overtuigen.

Wat zijn garanties?

Een garantie wordt het best omschreven als een waarborg of enige mate van zekerheid dat mocht er wat verkeerd gaan met het gekochte product of de dienst dat de verkoper of de fabrikant hier garant voor staat, oftewel dat het product of de dienst wordt vervangen. De verkoper staat hierbij in dat de producten of diensten voldoen aan alle eisen. Daarnaast si een garantie een juridische belofte die wettelijk moet worden gevolgd door elke partij. Aan een garantie is een bepaalde garantietermijn verbonden. Gaat er iets mis met binnen die periode? Dan komt de specialist kosteloos langs om het probleem te verhelpen. Bij de meeste aankopen krijg je standaard een bepaalde tijd garantie, maar je kunt er vaak ook voor kiezen om extra garantie te kopen zodat de periode verlengd wordt met een aantal jaar waardoor je wat langer gedekt bent.

De levensduur van een thuisbatterij

Een gemiddeld thuisbatterij heeft een vrij lange levensduur. Je kunt rekenen op minstens 5 tot 20 jaar. Hierbij wordt gekeken naar de mate van onderhoud aan de thuisbatterij over de jaren heen, de normale slijtage, hoe vaak het systeem gebruikt is, of de thuisbaterij op de correcte manier is gebruikt en dergelijke. De keurmerken en garanties van een thuisbatterij garanderen dat je gedurende een groot deel van de levensduur van het apparaat gedekt bent tegen onvoorziene zaken.

Keurmerken en garanties voor een thuisbatterij

Bij de meeste thuisbatterijen kan je uitgaan van een standaard garantie van 10 jaar. Anderen geven garantie in de vorm van een minimaal aantal laad- en ontlaadcycli, meestal tot een maximum van 5.000 tot 6.000 cycli. Er zijn verschillende relevante keurmerken voor thuisbatterijen, waaronder het CE keurmerk, het TÜV keurmerk, het Solar Edge keurmerk, UN, SMA keurmerk of het nieuwe Kiwa kwaliteitskeurmerk.

Stappenplan thuisbatterij kopen

Bij het kopen van thuisbatterijen kan er van alles fout gaan, zeker als je geen zorg draagt voor de juiste voorbereiding. Let daarom goed op de onderstaande stappen als je een thuisbatterij gaat kopen zodat je niets vergeet:

  1. Bepaal wat voor soort thuisbatterij je nodig hebt.
  2. Vraag offertes aan bij meerdere specialisten.
  3. Vergelijk de offertes met elkaar.
  4. Kies de offerte uit die je het meest aanspreekt.
  5. Ga met de offerte akkoord door de specialist aan te spreken.
  6. Maak duidelijke afspraken met de specialist en laat de thuisbatterij installeren.

Een thuisbatterij is de ideale aanvulling als we het hebben over een zonnepanelensysteem om zelf te voorzien in de energiebehoeften door groene stroom op te wekken op momenten dat de zon schijnt en door de ongebruikte energie op te slaan voor later gebruik als de zonnepanelen niet in staat zijn om energie te kunnen produceren. Vind de ideale specialist door het vragen van zo veel mogelijk offertes voor het maken van een eerlijke vergelijking. Kies vervolgens de specialist uit die het meest betrouwbaar is en ga voor de offerte die het meest voordelig geprijsd is zonder ook de kwaliteit uit het oog te houden. Zo bespaar je op de kosten terwijl je ook nog een goede specialist inhuurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs