Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij is de ideale toevoeging aan een zonnepanelensysteem als je het rendement van de installatie wilt maximaliseren, maar in hoeverre is een thuisbatterij nou wel of niet rendabel? Ga door met lezen hieronder om meer te weten hierover.

De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij

Een thuisbatterij werkt het best in combinatie met een zonnepanelensysteem. Hierbij kan je met de zonnepanelen stroom opwekken en vervolgens op momenten dat de zon niet schijnt en zonne-energie niet opgevangen kan worden kan de thuisbatterij in werking worden gesteld. Stroom wordt opgeslagen tijdens de daguren om deze te kunnen gebruiken als er geen stroomproductie is. Hierdoor betaal je minder aan stroom aangezien je ook veel minder gaat afnemen van het net. Je gaat immers meer gebruiken van je eigen opgewekte groene stroom met een thuisbatterij. Daarnaast kan een thuisbatterij gebruikt worden als back up op momenten van een stroomstoring zodat je toch nog even bent voorzien van elektriciteit. Tenslotte kan een thuisbatterij gebruikt worden om stroom op te slaan wanneer de tarieven het goedkoopst is. Deze goedkope stroom kan je gebruiken tijdens de piekmomenten waardoor je minder betaalt aan stroom.

De kwaliteit

De kwaliteit van een thuisbatterij zegt veel over de rendabiliteit. Hierbij kunnen we kwaliteit in 3 onderdelen categoriseren, namelijk de capaciteit van de thuisbatterij, het rendement en de levensduur. De kwaliteit wordt bepaald aan de hand van de grootte van het systeem. Hoe groter de capaciteit, des te meer stroom je kunt opslaan. Het rendement geeft vervolgens aan hoeveel procent van de stroom extra kan worden opgeslagen en de levensduur van een goed thuisbatterij wordt geschat op 14 tot 15 jaar.

Gaat een thuisbatterij lang mee?

De levensduur van een thuisbatterij is zeer belangrijk als je meer wilt weten over de mate van rendabiliteit. Om een beter beeld te krijgen van de levensduur houden we rekening met het aantal keer dat de thuisbatterij kan worden opgeladen en weer ontladen, oftewel het aantal cycli dat het apparaat kan draaien. Een goedkoop thuisbatterij kan gemiddeld 1.000 cycli aan. Een standaard thuisbatterij heeft een cycli van 2.800 tot 10.000 terwijl dit bij een thuisbatterij met een hoger prijskaartje zeker 5.000 tot 10.000 is.

Het prijskaartje

Er hangt er vrij hoog prijskaartje aan een thuisbatterij. Voor de aanschaf betaal je tussen de €5.000 en de €10.000, afhankelijk van het uitgekozen merk, soort en de opslagcapaciteit. Naast de aanschafkosten moet je in bepaalde gevallen ook een nieuwe omvormer kopen, aangezien een thuisbatterij alleen werkt met een bidirectionale omvormer. Deze kost ergens tussen de €1.500 en €2.000. Als laatste moet een specialist langskomen om de thuisbatterij op de correcte wijze te installeren. Hier ga je minstens €500 tot €1.000 voor betalen. De aanschafprijzen zijn momenteel redelijk hoog, maar er wordt verwacht dat deze prijs binnen een aantal jaar omlaag zal gaan dankzij de stijgende vraag naar thuisbatterijen. Dit zal een positief effect hebben op de rendabiliteit van de thuisbatterij.

Financiële steun

Ook de mate van financiële steun die je vanuit de Nederlandse overheid kunt ontvangen kan een rol spelen op de rendabiliteit van een thuisbatterij. Zo kan je, mits je voldoet aan een aantal specifieke voorwaarden, gebruik maken van het verlaagd btw tarief. Dit houdt in dat je in plaats van 21% btw slechts 6% gaat betalen, zowel op de aanschaf van het apparaat als over de installatie. De voorwaarden die van kracht zijn om in aanmerking voor het verlaagd btw tarief te komen zijn als volgt:

  • Het apparaat moet geheel milieuvriendelijk zijn.
  • De thuisbatterij moet door een erkend vakman te zijn geïnstalleerd.
  • Je moet beschikken over een digitale meter.
  • Je huis mag niet jonger dan 10 jaar oud zijn.

Off grid leven

Personen die zeer afgelegen of off grid leven maken een verstandige keuze om een thuisbatterij te kopen in combinatie met een zonnepanelensysteem om zelfvoorzienend te zijn. Zo kan je met zonnepanelen stroom opwekken tijdens de daguren als de zon schijnt en gebruik maken van de ongebruikte stroom gedurende de dag tijdens de nachturen of als het bewolkt weer is.

Ook rendabel zonder zonnepanelen?

Als je helemaal geen zonnepanelen hebt, dan kan een thuisbatterij ook nuttig zijn om te dienen als noodoplossing mocht er sprake zijn van een stroomstoring. Verder kan je ook zonder zonnepanelen tijdens de daluren goedkopere stroom opslaan om deze te gebruiken op een later moment wanneer het piektarief wordt gehanteerd waardoor je bespaart op de kosten. Hierbij is de besparing per jaar slechts €100, wat dus in vergelijking tot de aanschafprijs niet zeer rendabel blijkt te zijn.

Is een thuisbatterij rendabel?

Of een thuisbatterij rendabel is hangt af van de bovenstaande factoren. De kosten om een thuisbatterij te kopen en te installeren lopen vrij hoog op, zeker als wordt nagegaan hoeveel je jaarlijks kunt besparen en hoe snel het systeem aan de hand van de besparing weer terug is verdiend. Met een gemiddelde terugverdientijd van 16 jaar en een levensduur van 14 tot 15 jaar is op dit moment een thuisbatterij niet voor elke situatie rendabel. Heb je zonnepanelen op je dak liggen en combineer je het systeem met een thuisbatterij, dan kan je door het aanschaffen van een thuisbatterij wel je rendement maximaliseren, wat vele voordelen met zich meebrengt zoals de milieuvriendelijkheid, de verlaagde energiefactuur, de noodoplossing en de gedeeltelijke onafhankelijkheid van het net. Ook mensen die off grid leven kunnen wel een thuisbatterij aanschaffen om zelfvoorzienend te zijn in combinatie met zonnepanelen, maar zelfs dan is 100% onafhankelijkheid niet mogelijk. Tijdens de wintermaanden ga je alsnog stroom van het net moeten afnemen om deze periode te overbruggen omdat zonnepanelen amper stroom op kunnen wekken zonder zon.

De vele voordelen die bij de combinatie van een thuisbatterij met een set zonnepanelen op het dak komen kijken zijn reden genoeg om hier in te investeren. Vergelijk eerst een paar offertes van specialisten die uit je eigen regio komen zodat je een beter inzicht hebt tot de gemiddelde kosten en goed kunt vergelijken voor je een keuze maakt, waardoor je bespaart en kwaliteit in huis haalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs