Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij aanschaffen is een verstandig idee, zeker als je rekening houdt met het verduurzamen van je woning en energiebesparing. Zonnepanelen horen hier goed bij om de energierekening omlaag te halen en om voor een groot deel zelfvoorzienend te zijn van het net. Maar in hoeverre is het mogelijk om thuisbatterijen aan te schaffen zonder zonnepanelen? Wil je hier alles over weten, ga dan door met lezen hieronder.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een elektrisch apparaat dat gebruikt wordt om stroom mee op te slaan, meestal in combinatie met een set zonnepanelen. Zowel particulieren als zakelijke klanten hebben baat bij het aanschaffen van een thuisbatterij voor de opslag van stroom. Bij het kopen van een thuisbatterij zijn zalen zoals de prijs, de opslagcapaciteit, het vermogen, het merk, de kwaliteit, de veiligheid en de milieuvriendelijkheid van belang. Daarnaast zijn bepaalde thuisbatterijen zwaarder dan anderen en moet de ene thuisbatterij liggend op de grond worden geplaatst terwijl de ander kan worden opgehangen. Verder moet je zorg dragen voor het kiezen van de juiste soort thuisbatterij voor je installatie.

Een thuisbatterij met zonnepanelen

Door een thuisbatterij te combineren met een set zonnepanelen kan je je zelfconsumptie doen stijgen van 30% tot wel 70%. Zonnepanelen maakt het namelijk mogelijk om veel meer van je eigen energieproductie te gebruiken en veel minder van het energienet van de leverancier. Veel mensen zijn overdag wanneer de zonnepanelen stroom opwekken niet altijd thuis. Deze ongebruikte stroom kan met een thuisbatterij worden opgeslagen voor gebruik op momenten dat de zonnepanelen geen energie produceren aangezien er geen zon is. Denk zo aan de avonduren, de nachturen, bewolkte dagen of zelfs op piekmomenten. Je gaat hierdoor minder stroom van het net afhalen waardoor de energierekening oom flink zal worden verlaagd terwijl je actief bezig bent met het bijdragen van een steuntje aan het milieu.

Back up of noodoplossing bij stroomstoring

In geval van een stroomstoring kan een thuisbatterij goed dienen als back up of noodoplossing voor de voorziening van stroom. Je hoeft hierbij geen zonnepanelen op het dak te hebben staan, maar dit is wel zeer verstandig. Het gaat hierbij om een toekomstgerichte investering waardoor je altijd voorbereid bent op stroomonderbrekingen voor een aantal uur. Je elektrische apparaten blijven wat langer doorwerken dankzij deze back up.

Off grid leven of wonen in afgelegen gebieden

Mensen die off grid leven of wonen in een zeer afgelegen gebied hebben veel baat aan een thuisbatterij, vooral in combinatie met een set zonnepanelen. Helaas is een winterse overbrugging niet mogelijk als je geheel wilt afhangen van een thuisbatterij, ook met zonnepanelen op het dak. Tijdens de winterperiode is er gedurende een lange tijd amper zon, wat de productie van stroom vrij moeilijk maakt waardoor je alsnog stroom van het energienet af gaat moeten nemen.

Kostprijs en levensduur van een thuisbatterij

Voor een standaard thuisbatterij betaal je tussen de €5.000 en €10.000. De exacte hoogte van de aanschafprijs hangt af van factoren zoals het merk, de opslagcapaciteit en de soort thuisbatterij. De meeste thuisbatterijen hebben een capaciteit die varieert tussen de 3 en 14 kWh met een opslagcapaciteit van 95%. Als de levensduur van een thuisbatterij wordt geschat op 15 jaar, zal aan het einde van de levensduur van een thuisbatterij de opslacapaciteit van 95% zijn verlaagd tot 65% van de beginwaarde van het apparaat. Vergeet hierbij niet dat je initiële kosten verder verlaagd kunnen worden door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief. Door deze verlaging hoef je slechts 6% btw te betalen over de aankoop en de installatie in plaats van 21%.

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen

Een thuisbatterij kan ook zonder een set zonnepanelen op het dak worden aangeschaft. De thuisbatterij kan in dit geval gedurende de avonduren, tijdens de nacht of als het bewolkt weer is opladen met stroom van het net tegen het goedkoop tarief. Deze stroom kan vervolgens worden gebruikt overdag op momenten dat stroom wat duurder is. Zo bespaar je op de energiekosten. Hou rekening dat de besparing van een gemiddeld gezien hierbij meestal maximaal €100 per jaar is, een vrij laag bedrag dus voor een grote investering van €5.000 tot €10.000 afhankelijk van het merk, de soort en de opslagcapaciteit van de thuisbatterij. De besparing van €100 per jaar maakt het niet rendabel om een thuisbatterij aan te schaffen op het moment, zeker niet als er ook wordt gekeken naar de huidige hoge aanschafprijzen van een thuisbatterij. Zodra de prijzen dalen, zal de investering de moeite waard kunnen zijn zonder zonnepanelen.

Schakel een expert in

Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij maar heb je geen idee wat hierbij de volgende stap is? De verstandigste keuze is het inschakelen van een specialist zodat je een beeld krijgt van wat de verschillende mogelijkheden zijn. Indien je al zonnepanelen hebt staan op het dak, dan kan de specialist je aangeven wat de ideale soort thuisbatterij is om het rendement van je zonnepanelen zoveel mogelijk te verhogen. Heb je nog geen zonnepanelen, dan zal de specialist je voorzien van deskundig advies relevant voor je eigen situatie en huishouden. De stappen om een specialist in te schakelen:

  1. Vraag offertes op bij expert uit je regio.
  2. Vergelijk de offertes.
  3. Kies de offerte die je het meest aanspreekt.
  4. Neem contact op met de specialist.
  5. Ga met de offerte akkoord.
  6. Plan de werkzaamheden in.

Een thuisbatterij kopen brengt veel voordelen met zich mee, zeker als je al zonnepanelen op je dak hebt liggen en de thuisbatterij wilt gebruiken als aanvulling om je stroomrekening te verlagen, je ecologische voetafdruk te verminderen en te profiteren van je eigen zelf opgewekte groene stroom. Door een vergelijking te maken van alle specialisten uit je omgeving en omstreken weet je makkelijker de beste keuze te maken op basis van de voordelige prijs maar ook een uitstekende kwaliteit. Naast deze flinke besparing ben je middels het maken van een vergelijking ook verzekerd van het inschakelen van een betrouwbare specialist die op professionele wijze te werk gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs