Fiscale voordelen thuisbatterij

Ook als je niet thuis bent wekken de zonnepanelen op je dak energie op, maar dankzij een thuisbatterij kan je de ongebruikte stroom opslaan voor gebruik tijdens de nachturen zodat je minder energie van het net hoeft af te nemen. De overheid stimuleert het kopen van thuisbatterijen door bepaalde aantrekkelijke fiscale voordelen. Maar wat zijn de fiscale voordelen die bij het aanschaffen en installeren van een thuisbatterij komen kijken? Je kunt direct doorgaan met lezen om er alles over te weten.

Het nut van een thuisbatterij

De aankoop van een thuisbatterij is een verstandige investering in combinatie met zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op, ook op moment dat deze niet wordt verbruikt zoals wanneer we niet thuis zijn. Een thuisbatterij kan worden ingesteld om deze ongebruikte gratis energie die je met je zonnepanelen hebt opgewekt op te slaan om deze op een later tijdstip te kunnen gebruiken. Hierdoor hoef je minder stroom van het energienet af te halen waardoor de energierekening uiteindelijk lager uitvalt. Je kunt met een thuisbatterij dus het maximaal rendement behalen uit je zonnepanelen.

Waarom fiscale voordelen voor een thuisbatterij?

Door een thuisbatterij te kopen en installeren profiteer je van allerlei fiscale voordelen. Deze voordelen worden vanuit de Nederlandse overheid verleend aangezien Nederland binnenkort volledig duurzaam moet worden. Hierbij is het de bedoeling om geen gebruik meer te maken van grijze stroom maar slechts groene stroom. Om dit te bereiken wordt verduurzaming en energiezuinigheid flink gestimuleerd door de overheid middels fiscale voordelen waardoor de aanschaf van een thuisbatterij veel interessanter wordt.

Verlaagd btw tarief

Als je een thuisbatterij koopt moet je standaard 21% btw betalen. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan hoef je slechts 6% btw te betalen in plaats van 21%. Dit geldt zowel over de aankoop als de installatie. Zowel particulieren als bedrijven kunnen gebruik maken van het verlaagd btw tarief. Als je gebruik gaat maken van het verlaagd btw tarief kan je rekenen op een grote besparing wat de investering wel degelijk de moeite waard maakt. Op de website van de Belastingdienst vind je meer informatie over het verlaagd btw tarief voor thuisbatterijen.

Voorwaarden verlaagd btw tarief

Wil je gebruik maken van het verlaagd btw tarief op thuisbatterijen? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 1. De woning waar de thuisbatterij wordt geïnstalleerd moet ouder dan 10 jaar zijn. Is de woning jonger dan 10 jaar, dan betaal je de volledige 21% btw.
 2. De thuisbatterij moet volledig milieuvriendelijk zijn. Daarnaast moet de thuisbatterij zijn aangesloten op het net volgens het nieuwe nettarief.
 3. Je moet een digitale meter hebben zodat je de zelf opgewekte en verbruikte stroom nauwkeurig kunt bijhouden.
 4. De thuisbatterij moet geïnstalleerd zijn door een erkende specialist. Kies bij voorbaat een elektrotechnisch installateur.

Premie voor thuisbatterijen

In bepaalde gemeenten maak je kans op een premie voor thuisbatterijen. Deze premie bestaat al ruim 10 jaar in bijvoorbeeld de gemeente Vlaanderen en geldt zowel voor particulieren als zakelijke klanten. Per eind 2021 komt deze premie te vervallen aangezien de aanschaf van duurzame toestellen steeds goedkoper begint te worden. Op het moment bedraagt de premie €250 per kWh met een maximum van €3.200 per aansluitingspunt of 35% van de initiële investeringskosten. Per april 2021 zal de premie worden verhoogd van €250 naar €300 per kWh. Schaf je een thuisbatterij aan van €8.000 met een capaciteit van 8 kWh, dan maak je kans op €2.000 aan premie. Je kunt dus dankzij de premie voor thuisbatterijen profiteren van een enorme besparing. Zo wordt de drempel voor het kopen en installeren van een thuisbatterij verlaagd waardoor vrijwel iedereen de aanschaf aankan.

Voorwaarden voor de premie

Om de premie aan te kunnen vragen met je wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je van een terugdraaiende teller overstappen naar een digitale meter voor het nauwkeurig bijhouden van de opgewekte en verbruikte energie. Daarnaast is het cruciaal dat het uitsluitend om een milieuvriendelijk thuisbatterij gaat zoals thuisbatterijen op basis van lithiumtechnologie. Loodbatterijen komen niet in aanmerking voor de premie. Tenslotte moet de thuisbatterij zijn geïnstalleerd door een erkend vakman. De premie moet binnen 3 maanden na de laatste factuurdatum worden aangevraagd. Je kunt ervoor kiezen om zelf de aanvraag in te dienen, maar een specialist zou dit tegen een extra vergoeding ook voor je kunnen regelen.

Bespaartips thuisbatterijen

Ben je van plan om een thuisbatterij te kopen maar wil je dit het liefst zo voordelig mogelijk doen vanwege een krap budget? Dan kan je goed gebruik maken van de onderstaande bespaartips voor de aanschaf en de installatie van een thuisbatterij:

 • Vergelijk eerst een aantal offertes van meerdere specialisten zodat je de goedkoopste deal uit kunt kiezen.
 • Bespaar op de kilometerkosten door te kiezen voor een lokale specialist. Landelijke specialisten hanteren kilometerkosten die hoog op kunnen lopen en makkelijk kunnen worden bespaard.
 • Check in hoeverre je in aanmerking komt voor de premie voor thuisbatterijen of voor het verlaagd btw tarief.
 • Ga na of de specialist bereid is om te onderhandelen over de prijs. Bepaalde specialisten willen tegen bepaalde voorwaarden de prijs wel omlaag halen.
 • Check de mogelijkheden van kwantumkorting.
 • Regel de installatie van de thuisbatterij zelf zodat je geen kosten hebt aan een specialist.
 • Als je budget echt beperkt is, kan je er ook voor kiezen om een tweedehands thuisbatterij aan te schaffen tegen een zeer goedkope prijs.

Zonnepanelen zijn altijd een slim idee, zeker met oog op een duurzaam en energiezuinige toekomst. Door het kopen van een thuisbatterij en deze te combineren met het zonnepanelensysteem profiteer je van allerlei extra voordelen. Wil je een goede thuisbatterij kopen en deze op de correcte wijze laten installeren voor een maximaal rendement? Vraag dan een aantal offertes aan bij verschillende specialisten uit je omgeving en maak een uitgebreide vergelijking op basis van de prijzen, kwaliteit en voorwaarden. Kies vervolgens de offerte uit die je het meest aanspreekt. Zo weet je zeker dat je een betrouwbare specialist inhuurt en maak je een keuze die past bij zowel je budget, wensen en behoeften.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!