Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij koop je niet zomaar. Er kan namelijk van alles misgaan als je niet goed op de hoogte bent van bepaalde factoren die komen kijken bij zowel de aankoop als de installatie. Zo weet je zeker dat je een goed thuisbatterij koopt en dat de installatie correct wordt uitgevoerd. Ga hieronder verder met lezen om meer te weten over de belangrijke zaken die je goed moet checken voordat je een thuisbatterij in huis haalt.

Waarom een thuisbatterij kopen verstandig is

Met zonnepanelen op je dak kan je je eigen groene stroom opwekken, maar door een thuisbatterij aan te schaffen en deze te combineren met de huidige installatie kan je maximaal profiteren van de voordleen die een zonnepanelensysteem met zich meebrengt. Een thuisbatterij is een verstandige investering omdat:

  • Je profiteert van je eigen zelf opgewekte groene stroom. Daarnaast ben je op een energiezuinig en duurzame toekomst voorbereid.
  • Je energiefactuur omlaag zal gaan omdat je minder stroom moet afnemen van het energienet. Je gaat immers meer van je eigen geproduceerde stroom gebruiken.
  • Je deels onafhankelijk bent van een energieleverancier, zelfs wanneer er sprake is van een energietekort.
  • Je makkelijk off grid kunt leven of in een afgelegen gebied en toch gebruik kunt maken van elektriciteit en zelfvoorzienend zijn.
  • Je het apparaat kunt gebruiken als back up of noodoplossing als er storingen zijn op het net.

Lokaal of landelijke specialist?

Als je op zoek gaat naar een specialist om de thuisbatterij te installeren, dan moet je eerst checken of je gaat voor lokaal of landelijk. Een lokale specialist is goedkoper vanwege de korte afstand en kan er hierdoor ook sneller bij zijn, ook in geval van storingen of een probleem. Als je kiest voor een landelijke specialist kan dit soms goedkoper zijn qua prijs, maar uiteindelijk betaal je veel meer door de hoog oplopende kilometerkosten. De kilometerkosten variëren per specialist en liggen tussen de €0,50 en €1,00 per kilometer. Hoe meer er wordt gereden, des te hoger de kosten.

Extra omvormer kopen

Als je de zonnepanelen al op je dak hebt liggen, dan is de omvormer die standaard wordt geleverd bij de meeste zonnepanelensystemen vaak niet geschikt voor een thuisbatterij. Als je een thuisbatterij wilt gebruiken in combinatie met zonnepanelen heb je een bidirectionale omvormer nodig, welke tussen de €1.500 en €2.000 kost. Je gaat daarnaast ook moeten kiezen tussen een aparte omvormer voor de thuisbatterij of voor het kopen van een hybride omvormer.

Modulair of niet?

Check in hoeverre je kies voor een thuisbatterij die modulair is of niet. Dit is namelijk een keuze die je moet maken al voordat je de thuisbatterij gaat aanschaffen. Een modulair thuisbatterij is in de toekomst makkelijk uit te breiden door de opslagcapaciteit van de thuisbatterij naar wens te verhogen. Je kunt hierbij een extra module aan de bestaande installatie toevoegen waardoor de opslagcapaciteit aanzienlijk verhoogd kan worden.

De juiste opslagcapaciteit en laadcycli

Eén van de meest belangrijkste zaken die je moet checken is de opslagcapaciteit van de thuisbatterij en de laadcycli. Hou rekening dat een thuisbatterij keer op keer wordt op- en ontladen, wat een goede laadcycli belangrijk maakt. De meeste thuisbatterijen hebben een standaard laadcycli van 6.000. De opslagcapaciteit zegt veel over hoeveel stroom er kan worden opgeslagen. Hoe hoger de opslagcapaciteit, des te hoger het te behalen rendement. De opslagcapaciteit moet nauwkeurig op het verbruik van je huishouden te zijn afgestemd.

De keurmerken en garanties

Check altijd welke keurmerken er worden geleverd bij de thuisbatterij. Denk bijvoorbeeld aan het CE keurmerk, een belangrijk keurmerk waardoor je zeker weet dat de thuisbatterij getest en beoordeeld is door een erkende instantie. Als de installateur is aangesloten bij een brancheorganisatie, straalt dit ook betrouwbaarheid uit. Tevens moet je op de garantieregeling letten, deze mag namelijk niet minder dan 5 jaar zijn. Een thuisbatterij heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar, wat een goede garantie cruciaal maakt. Er kan immers van alles misgaan met het apparaat en met een optimale garantieregeling ben je goed gedekt.

Waar installeren?

Check altijd waar je de thuisbatterij precies laat installeren. De locatie waar je de thuisbatterij gaat plaatsen is immers van groot belang. De meest gangbare plaats om een thuisbatterij te plaatsen is in de garage of een berging, maar dit hangt veelal af van wat voor soort thuisbatterij je kies. Bepaalde thuisbatterijen zijn groter en zwaarder dan de anderen, waardoor je de een kunt ophangen terwijl de ander op de grond moet worden geplaatst. Als je gebruik gaat maken van twee afzonderlijke omvormers dan heb je de mogelijkheid om de thuisbatterij op elke plek te plaatsen die je maar zou wensen.

Heb je zonnepanelen liggen op je dak? Dan is het verstandig om ook te investeren in een thuisbatterij als je maximaal van de vele voordelen die deze combinatie met zich meebrengt wilt profiteren. Wil je een goed thuisbatterij in huis halen en deze laten installeren door een erkend vakman die op professionele wijze te werk gaat? Check welke specialisten er in je omgeving zijn en vraag offertes op. Vergelijk al deze offertes met elkaar door te kijken naar de prijzen, de kwaliteit en de voorwaarden. Zo kan je de voordeligste offerte selecteren en het meest besparen op de initiële kosten. tevens ben je verzekerd van het inschakelen van een goede en betrouwbare specialist waardoor je garant bent van een correcte installatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs