De toekomst van de thuisbatterij

Zonnepanelen worden dankzij de steeds moderner wordende technologie steeds verder ontwikkeld. Dit geldt tegenwoordig ook voor de thuisbatterij. Er komen telkens nieuwe modellen op de markt die innovatieve functionaliteiten hebben, al is de prijs van een thuisbatterij momenteel nog vrij hoog. Maar hoe zit het nou precies met de toekomst van de thuisbatterij? Wil je hier meer over weten, ga dan door met lezen hieronder.

Wat is een thuisbatterij precies

Een thuisbatterij is het ideale apparaat als je stroom wilt opslaan om deze te gebruiken op een later tijdstip. Zeker in combinatie met een zonnepanelensysteem kan je maximaal profiteren van de stroom die je opwekt met het systeem. Je kunt de ongebruikte stroom immers opslaan en gebruiken op momenten dat er geen stroom wordt opgewekt, wat resulteert in een verlaagde energiefactuur omdat je meer gaat gebruiken van je eigen stroom in tegenstelling tot afnemen van het stroomnet. Een thuisbatterij bestaat min of meer uit een opslagbatterij, een elektronisch regelsysteem waardoor de batterij op automatische wijze kan werken, een omvormer waarmee wisselstroom geproduceerd wordt en het koelsysteem. Niet alleen particuliere klanten maar ook zakelijke gebruikers hebben baat bij het kopen van een thuisbatterij.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Er wordt stroom opgewekt met de zonepanelen, waarna de regelaar deze stroom naar de apparaten stuurt die op dat moment stroom nodig hebben. Wordt er meer stroom opgewekt dan verbruikt, dan kan deze ongebruikte stroom worden opgeslagen met de thuisbatterij voor gebruik op een later moment. Op het moment dat er geen stroom wordt geproduceerd met de zonnepanelen zoals tijdens de avonduren, de nachturen of als het bewolkt is wordt de thuisbatterij ontladen en kunnen de elektrische apparaten in je huishouden alsnog gebruik maken van stroom.

Voordeel van thuisbatterijen

Naast de milieuvriendelijke wijze van een thuisbatterij kan je profiteren van nog een aantal voordelen, waaronder:

 • Je kunt je eigen geproduceerde groene stroom opslaan voor gebruik op een later moment.
 • Je energierekening wordt aanzienlijk verlaagd. Het apparaat kan dienen als back up of noodoplossing tijdens stroomstoringen.
 • Je bent minder afhankelijk van de energieleverancier en het stroomnet.
 • Je kunt off grid leven of wonen in een afgelegen gebied en nog steeds profiteren van stroom.
 • Je bent beter op een groene toekomst voorbereid aangezien je focust op duurzaamheid en energiezuinigheid.

Wat kost een thuisbatterij op het moment?

Momenteel zijn de kosten van een thuisbatterij vrij hoog. Per apparaat betaal je ergens tussen de €5.000 en de €10.000, afhankelijk van de soort thuisbatterij, het merk en de opslagcapaciteit. Daarnaast moet je nog installatiekosten van €500 tot €1.000 betalen en indien je geen bidirectionale omvormer hebt ga je die ook nog moeten aanschaffen voor €1.500 tot €2.000. Er wordt verwacht dat de prijs van een thuisbatterij in de toekomst aanzienlijk omlaag zal gaan vanwege de stijgende vraag naar duurzaamheid en energiezuinigheid, maar wanneer en hoeveel dit zal zijn is nog onduidelijk.

100% onafhankelijk onmogelijk

Ook als je een thuisbatterij combineert met zonnepanelen, dan nog is 100% onafhankelijkheid van het net vrijwel onmogelijk. Tijdens de zomermaanden als de zon volop schijnt kunnen de zonnepanelen voldoende stroom opwekken voor de opslag, maar tijdens de wintermaanden is er amper zon. Tijdens deze maanden kan je ook met behulp van een thuisbatterij niet geheel zelfvoorzienend zijn aangezien je alsnog stroom moet gaan afnemen van het net.

Is een thuisbatterij verplicht?

Nee, het aanschaffen van een thuisbatterij als je zonnepanelen hebt staan op je dak is niet verplicht in Nederland. Investeren in een thuisbatterij is echter wel een zeer verstandig besluit als je het rendement van je systeem wilt maximaliseren en als je voorbereid wilt zijn op een groene toekomst volgens de duurzame doelen van het Energieakkoord.

De toekomst van de thuisbatterij

Sinds de opkomst van de elektrische auto beginnen thuisbatterijen ook steeds populairder te worden. De meeste fabrikanten van elektrische auto’s beginnen zelfs tuisbatterijen aan te bieden. Vanwege de stijgende vraag naar thuisbatterijen wordt er verwacht dat de hoge aanschafprijs langzamerhand maar zeker meer en meer gaat blijven dalen waardoor de aanschaf veel aantrekkelijker wordt. Naast de dalende prijzen van een thuisbatterij wordt ook verwacht dat de energieprijzen de komende 10 jaar omlaag zullen gaan. Helaas zijn de kosten op dit moment nog vrij hoog als je wilt investeren in een thuisbatterij om gedeeltelijk zelfvoorzienend te zijn en te profiteren van een verlaagde energiefactuur. Zodra de prijs is gedaald zal de thuisbatterij een doorbraak meemaken en steeds populairder worden.

Bespaartips thuisbatterij kopen

Er zijn een aantal manieren waarop je op de kosten van een thuisbatterij kunt besparen, zeker nu dat de prijzen van thuisbatterijen nog vrij hoog liggen. De meest voorkomende manieren om te besparen zijn:

 • Offertes vergelijken zodat je de goedkoopste kunt kiezen.
 • Huur een lokale specialist in om minder kilometerkosten te moeten betalen. Landelijke specialisten hanteren tussen de €0,50 en €1,00 per gereden kilometer wat hoog op kan lopen naarmate je verder woont.
 • Maak gebruik van het verlaagd btw tarief en betaal slechts 6% btw in plaats van 21%.
 • Installeer de thuisbatterij zelf en bespaar op de installatiekosten van €500 tot €1.000. Je moet wel zelf de juiste gereedschappen hebben en beschikken over zowel kennis als ervaring met de installatie van thuisbatterijen.
 • Onderhandel met de specialist over de prijs. Specialisten zijn snel geneigd korting te geven als je daar even om vraagt.
 • Ga na of de buren ook interesse hebben om een thuisbatterij aan te schaffen waardoor jullie samen een specialist in kunnen huren met een interessante korting.
 • Koop een tweedehands thuisbatterij tegen een pikkie.

Je kunt wel wachten tot de aanschafprijzen van thuisbatterijen omlaag gaan in de toekomst, maar je kunt jezelf ook goed voorbereiden op een energiezuinige toekomst door een thuisbatterij te kopen. Door deze verstandige beslissing te nemen profiteer je maximaal van het rendement van je systeem. Om een thuisbatterij in huis te halen kan je beter eerst een vergelijking maken van meerdere offertes die je hebt aangevraagd bij lokale specialisten. Kies aan de hand van de vergelijking de beste offerte waardoor je niet alleen bespaart maar ook kiest voor een erkend vakman.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!