Elektrische auto gebruiken als thuisbatterij

Een elektrische auto heeft een krachtige accu die kan worden gebruikt als buffer om de ongebruikte energie op te slaan. Deze opgeslagen stroom kan, net zoals dat mogelijk is bij een thuisbatterij, gebruikt worden voor het huishouden op een later moment. Maar in hoeverre is het mogelijk om een elektrische auto nou echt te gebruiken als thuisbatterij? Als je dit en nog veel meer wilt weten, ga dan direct door met lezen.

Wat is een thuisbatterij eigenlijk?

Voordat we het over de accu van een elektrische auto gaan hebben is het belangrijk om te kijken naar thuisbatterijen. Een thuisbatterij kan worden omschreven als een apparaat dat kan worden gebruikt om de ongebruikte energie die je zonnepanelen hebben opgewekt op te slaan. Op een later moment wanneer je zonnepanelen niet in staat zijn om zonne-energie op te vangen om stroom te produceren kan de thuisbatterij worden gebruikt voor het gebruiken van je eigen groene stroom. Dit betekent dat je dus in de nachturen, de avonduren, de piekmomenten en als het bewolkt is geen extra energie af hoeft te nemen van het net maar dus je eigen groene stroom gebruikt. Je energierekening gaat hierdoor aanzienlijk omlaag. Een thuisbatterij kost tegenwoordig ergens tussen de €5.000 en de €10.000 afhankelijk van het merk, de soort en de opslagcapaciteit. Daarnaast moet je rekenen op €1.500 tot €2.00 voor een bidirectionale omvormer als je die nog niet hebt en ga je tussen de €500 en €1.000 betalen voor het inschakelen van een specialist om de installatie uit te voeren. Om het maximaal rendement uit je zonnepanelen te behalen is het belangrijk dat de installatie zo correct en nauwkeurig mogelijk wordt uitgevoerd. Zorg dus voor een erkend vakman.

Stijgende vraag naar elektrische auto’s

De afgelopen paar jaar is de vraag naar elektrische auto’s flink gestegen. Vooral dankzij ons doel om langzamerhand maar zeker een groen land te worden waarbij we focussen op verduurzaming en energiebezuiniging. In de nabije toekomst moeten elektrische auto’s de standaard worden, waardoor de aanschaf ook flink gestimuleerd wordt. Er komen hierdoor ook verschillende nieuwe soort accu’s op de markt voor elektrische auto’s. deze accu’s kunnen het overschot aan stroom dat is opgewekt opslaan en vervolgens op een later tijdstip gebruiken.

Capaciteit van de accu van een elektrische auto

De accu van de meeste elektrische auto’s zijn tegenwoordig zeer krachtig en maken het mogelijk om urenlang te kunnen rijden als de accu eenmaal volledig op is geladen. Met een volle accu van 60 kilowattuur kan een standaard elektrische auto ruim 350 kilometer rijden naar schatting. Een kleine elektrische auto heeft een accu van 20 kWh, een middelgrote auto van 60 kWh en een grotere elektrische wagen tot wel 100 kWh.

Laadpunten versus je eigen zonnestroom

Huishoudens die een elektrische auto hebben, hebben vaak thuis een laadpunt laten installeren om de auto thuis te hangen aan een laadpaal. Dit is een vrij voordelige wijze op de elektrische auto op te laden in vergelijking tot openbare laadpalen. De kosten die hierbij komen kijken zijn het afgesproken tarief van de energieleverancier, wat meestal lager uitvalt dan het tarief van publieke laadpalen. Deze kosten kunnen nog meer verlaagd worden door gebruik te maken van je eigen opgewekte zonnestroom die je kunt opslaan met je elektrische auto. Deze stroom kan je weer gebruiken op moment dat je de elektrische auto op wilt laden.

 

Kan je stroom leveren met je elektrische auto?

Ja, met een elektrische auto heb je de mogelijkheid om de auto op te laden maar ook om deze te laten ontladen. Je kunt hierbij stroom opslaan en vervolgens deze stroom op een later tijdstip gebruiken voor je huishouden waardoor je gebruik maakt van gratis stroom voor je elektrische apparaten. Een elektrische auto kan stroom leveren dankzij de vehicle-to-grid-technologie (V2G) of de vehicle-to-everything (V2X) waardoor ze als buffer kunnen worden ingesteld. De allereerste elektrische auto in Nederland die stroom terug heeft kunnen leveren aan het net is van Nissan met het model Leaf. Op het moment is Audi met een belangrijk onderzoek bezig omtrent de integratie van elektrische auto’s in het elektriciteitsnet van de consument.

De voordelen

Er komen allemaal voordelen kijken bij het gebruiken van een elektrische auto als een thuisbatterij. Zo kan je op deze manier veel beter profiteren van je eigen opgewekte groene stroom dankzij de slimme laadpaal van de moderne elektrische wagen. Je kunt daarnaast de accu van de elektrische wagen op deze manier instellen als back up of noodoplossing op momenten van stroomonderbrekingen of storingen op het net. Daarnaast zou je een tijdje off grid of in een afgelegen gebied kunnen verblijven en gebruik maken van de elektrische auto om aan stroom te komen voor je elektrische apparaten als er geen aansluiting is tot het energienet.

Schakel een specialist in

Wil je graag bewust een steentje bijdragen aan het milieu e klimaatverandering tegengaan? Dan is de aanschaf van een elektrische wagen een slim idee als je hier het budget voor hebt. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden van het gebruiken van de accu van je elektrische wagen als thuisbatterij kan je beter een specialist inschakelen voor professioneel advies. Zo kom je meer te weten over de beste wijze om je accu op te laden of te ontladen, hoe je de levensduur van de accu zo lang mogelijk kunt houden, wat de beste wijze is om de accu te onderhouden en op welke manieren je een maximaal rendement kunt behalen met je elektrische auto als thuisbatterij.

Ben je op zoek naar een betrouwbare specialist? Dan kan je het best eerst een aantal specialisten opzoeken in je eigen buurt en offertes aanvragen bij allemaal. Als je de offertes eenmaal hebt ontvangen, maak dan een vergelijking op basis van zaken zoals de prijzen, de voorwaarden en de kwaliteit en kies vervolgens de offerte uit de lijst die je het meest aanspreekt. Op deze manier kan je het meest besparen op de kosten en heb je de mogelijkheid om zelf een specialist uit te kiezen die bettouwbaarheid en hoog kwaliteit uitstraalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!