Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan groene stroom uit de zonnepanelen opslaat voor later gebruik. Alle elektrische apparaten in je huis kan de thuisbatterij voor zeker een aantal uren en maximaal een aantal dagen van stroom voorzien. Een thuisbatterij helpt je kortom minder afhankelijk te zijn van het stroomnetwerk. Je wordt in een zekere mate zelfvoorzienend. De thuisbatterij wordt zo gekoppeld in je thuisnetwerk dat stroom pas weer van het stroomnet gehaald wordt, wanneer je thuisaccu compleet leeg is. Thuisaccu’s worden door de opkomst van elektrische auto’s in een rap tempo goedkoper, maar zijn voor vrij veel Nederlandse huishoudens nog steeds onbetaalbaar.
Waarom zou je kiezen voor een thuisaccu?
Hoewel een thuisbatterij op dit moment economisch gezien nog geen interessant alternatief is, brengt het hebben van een thuisbatterij toch al vele voordelen met zich mee:
- Je slaat je eigen geproduceerde zonne-energie op voor de mindere maanden.
- Je laadt je thuisbatterij op gedurende daluren en gebruikt de energie in de normale uren.
- Een thuisbatterij zal ingeschakeld worden bij stroomstoringen, waardoor jij altijd energie hebt.
- Je bent minder afhankelijk van (de prijzen van) het elektriciteitsnet.
- Je geniet bovenal van een lagere energierekening, omdat je alleen je eigen groene stroom gebruikt.
Wanneer is een thuisbatterij aan te raden?
Ondanks de vele voordelen is een thuisbatterij nog niet interessant om aan te schaffen vanwege de hoge aanschafskosten. Zodra deze hoge prijzen zullen dalen, dan wordt een thuisaccu interessant voor veel huishoudens. Tevens zal de salderingsregeling bij zonnepanelen eerst afgeschaft moeten worden. Daarbij is het wel van belang dat je thuisaccu gecombineerd wordt met zonnepanelen. Een thuisbatterij is anno 2021 alleen interessant voor mensen, die geen vaste elektriciteitsaansluiting hebben omdat de locatie hen dit niet toestaat. Denk hierbij aan afgelegen huizen.
Afbouw salderingsregeling
Een voorwaarde voor de opmars van de thuisbatterij is zoals zojuist gezegd het verdwijnen van de salderingsregeling. Deze trend zal vanaf 2023 in gang gezet worden, waarbij het financiële voordeel van zonnepaneeleigenaren ieder jaar met negen procent verminderd wordt. In 2031 zou de salderingsregeling helemaal opgedoekt moeten zijn. Dit maakt de weg vrij voor de thuisbatterij. Naast het verdwijnen van de salderingsregeling zijn experts van mening dat de kosten voor een kilowattuur aan opslag drastisch omlaag moeten en het prijsverschil tussen laden en ontladen moet vijf cent per kilowattuur worden. Zo krijg je de dure aanschafskosten van de thuisaccu binnen zeven jaar terug. De prijzen van zonnepanelen zijn door de jaren heen al meerdere malen flink minder geworden en zelfs gehalveerd, dus de specialisten menen dat dit ook voor de thuisbatterij het geval zal zijn.
De goedkopere keuze
Volgens specialisten is er een goedkopere optie dan de prijzen te verlagen en de prijsverschillen op te krikken. Subsidiering van thuisbatterijen blijft de belangrijkste factor om de thuisaccu’s interessanter te maken. Dat heeft te maken met de capaciteit van het stroomnetwerk in Nederland. Dit remt de energietransitie. Thuis- en buurtbatterijen bieden hierbij uitkomst, omdat ze het stroomnetwerk ontlasten. Wanneer mensen subsidie krijgen voor de thuisaccu, dan zijn ze sneller geneigd deze aan te schaffen en zo ontlast je het stroomnetwerk voordeliger dan door capaciteitsuitbreiding.
Subsidie onderweg?
Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius stelt dat een subsidie voor de opslag van energie in een thuisaccu nog niet onderweg is. Ze stelde dat door het verdwijnen van de salderingsregeling zullen veel mensen hun overtallige energieproductie willen opslaan in een accu, waardoor ze deze overtollige energie later zelf kunnen benutten. De Nederlandse markt is zich voor aan het bereiden op de lokale opslag van energie. Vooral bij huishoudens. Wanneer de overheid opslag zou gaan stimuleren, zijn er meerdere mogelijkheden om dit te doen. Vooralsnog ligt echter een financiële stimulans niet voor de hand.
Zie ook subsidies-zonnepanelen.nl voor de huidige stand van zaken voor zonnepanelen.