Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk met de groene stroom van je zonnepanelen opgeladen. Zo ben je enkele uren en soms zelfs dagen voorzien van stroom zonder dat je elektriciteit van het stroomnetwerk hoeft af te halen. Anno 2021 zijn thuisbatterijen voor veel Nederlandse huishoudens nog te duur om aan te schaffen, maar hier begint langzaam maar zeker verandering in te komen.

Waarom een thuisbatterij kopen?

Je hebt al zonnepanelen, die je van groene stroom voorzien. Zou het echter niet fijn zijn om nog onafhankelijker en zelfstandiger te worden wat betreft je stroomvoorziening? Dit is precies wat een thuisbatterij je biedt met de bijbehorende voordelen:

  • Het is een milieuvriendelijke optie, want je gebruikt voornamelijk groene energie.
  • Je betaal minder voor je elektriciteitsrekening, want je produceert circa tachtig procent van je stroom zelf.
  • Een thuisbatterij is een back-up bij een stroomstoring.
  • Je bent sowieso minder afhankelijk van het net.
  • Ideaal in een afgelegen gebied.

 

Wat kost een thuisbatterij?

Voor veel Nederlandse huishoudens is het anno 2021 nog niet rendabel om een dure thuisbatterij aan te schaffen. Een goede thuisbatterij kost je immers tussen de vijfduizend en tienduizend euro. Tevens maakt het je nog niet volledig zelfstandig en onafhankelijk van het stroomnetwerk. Om dit te realiseren moet je meerdere thuisaccu’s kopen en dat is momenteel financieel onmogelijk. Op het moment dat de prijzen zullen dalen, wordt dit wel interessant.

Prijsdaling in de toekomst

Men verwacht echter dat de hoge aanschafprijs van thuisaccu’s binnenkort zal dalen. Dit punt zal binnen vijf á tien jaar bereikt worden. Zeker, wanneer de salderingsregeling bij zonnepanelen afgeschaft gaat worden, worden thuisbatterijen een interessante optie. Deze daling in de prijs gaat hand in hand met de opkomst van de elektrische auto. Veel thuisaccu’s worden aangeboden door fabrikanten van elektrische auto’s, zoals Nissan, Tesla, BMW en Mercedes. En wanneer zelfs onze lokale bouwmarkten hiermee starten, dan wordt de drempel tot het kopen van een thuisaccu weer wat lager. IKEA België nam hierin een grote stap.

Een thuisbatterij bij de IKEA

In juni 2021 is IKEA België begonnen met de verkoop van thuisbatterijen van het merk Huawei. In Vlaanderen is er een groeiende vraag onder de eigenaren van zonnepanelen naar thuisaccu’s en IKEA wil in deze vraag tegemoet komen met de verkoop van Lithium-ijzerfosfaatbatterijen. IKEA biedt de thuisbatterijen net als de zonnepanelen aan door samenwerking met SVEA Solar.

Duurzaamheidsbeleid IKEA

Het verkopen van de thuisaccu’s past prima binnen het nieuwe duurzaamheidsbeleid van het Zweedse bedrijf. Eerder al produceerde IKEA België meer dan vijftien miljoen Kilowattuur aan wind- en zonne-energie en deze ambitie wilt het bedrijf ook vertaald zien worden naar woningen in Vlaanderen. Om die reden heeft IKEA een alles-in-een-oplossing ontwikkeld met zonnepanelen en thuisaccu’s. Deze oplossing in samenwerking met SVEA Solar zorgt voor een maximaal verbruik in zonne-energie en bespaart geld door een vermindering in de stroom die van het net wordt afgenomen. Klanten besparen zo zeker veertig procent op de stroomfactuur en de zonnepanelen en thuisbatterij worden in minder dan tien jaar terugverdiend.

Een of twee batterijen

De aangeboden thuisbatterijen van IKEA hebben een opslagcapaciteit dat ligt tussen de vijf en dertig Kilowattuur. Je kunt hierdoor dus starten met een batterijmodule en deze zo nodig naderhand uitbreiden met een tweede module. IKEA is van mening dat de meeste gezinnen een a twee modules nodig zullen hebben, omdat deze huishoudens een opslag nodig hebben van vijf á tien Kilowattuur.

Specificaties van de batterij

De aangeboden thuisaccu’s van Huawei zijn veilig en betrouwbaar door het gebruik van Lithium-ijzerfosfaat cellen die in de batterij gebruikt worden. Zowel de omvormer tussen de zonnepanelen en de thuisbatterij als de thuisaccu zelf worden door Huawei gefabriceerd. De thuisaccu’s bestaan uit een voedingsmodule van twaalf kilogram en een batterijmodule van vijftig kilogram. Dit levert een ontladingsdiepte op van honderd procent, waardoor niet alleen overtollige productie opgeslagen kan worden maar ook dragen de batterijen op deze manier bij aan de verlaging van de investeringskosten in het stroomnetwerk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs