Een thuisbatterij van kwaliteit herkennen

Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij om deze te combineren met een zonnepanelensysteem? Dan is het belangrijk om een goede thuisbatterij te kopen zodat je zeker weet dat je kwaliteit in huis haalt. Maar hoe kan je een thuisbatterij van kwaliteit herkennen? Ga door met lezen hieronder om er alles over te weten.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een elektrisch apparaat dat in staat is om stroom dat is geproduceerd met zonnepanelen op te kunnen slaan zodat je deze stroom op een later tijdstip kunt gebruiken. Op deze manier is het afnemen van extra stroom bij een energieleverancier gedurende de nachturen of op bewolkte dagen als de zonnepanelen niets produceren niet meer noodzakelijk. Daarnaast kan een thuisbatterij gebruikt worden als back up of als noodoplossing in geval van een stroomstoring. Met een thuisbatterij kan je ook stroom opslaan op moment dat de stroomtarieven het laagst is zodat je deze goedkopere stroom kunt gebruiken gedurende de dag. Je betaalt zo veel minder aan energiekosten dankzij een goed thuisbatterij.

Kwaliteit herkennen

Koop een thuisbatterij van goed kwaliteit. Zo weet je zeker dat het apparaat lang meegaat en dat je profiteert van een maximaal rendement. Een thuisbatterij van kwaliteit herken je aan de volgende kenmerken:

  • De opslagcapaciteit
  • Een goede prijs-kwaliteitsverhouding
  • Een lange levensduur
  • Het merk
  • De keurmerken en garanties
  • De omvormer
  • De laad- en ontlaadcycli
  • Het installatiegemak
  • Het rendement

De opslagcapaciteit

Een belangrijk criteria als je een thuisbatterij gaat kopen is de opslagcapaciteit, welke van groot belang is om de prijs te bepalen. Goede thuisbatterijen kunnen tussen de 3 en 20,5 kWh stroom opslaan. Hierbij geldt een gemiddeld vermogen van 5 tot 6 kW. Over het algemeen geldt dat hoe groter de opslagcapaciteit, des te beter de thuisbatterij.

Een goede prijs-kwaliteitsverhouding

Je betaalt gemiddeld €5.000 tot €10.000 voor de aanschaf van een goed thuisbatterij, afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit. Daar komen de kosten voor een omvormer nog bij, welke worden geschat op €1.500 tot €2.000. Tenslotte betaal je tussen de €500 en €1.000 voor de installatie van de thuisbatterij. Deze prijs zal naar alle waarschijnlijkheid dalen in de toekomst op moment dat de elektrische auto’s populairder beginnen te worden. Momenteel is de prijs nog vrij hoog, wat een drempel vormt voor veel Nederlanders om een thuisbatterij te kopen. Vergeet hierbij niet om de kwaliteit van de thuisbatterij goed in het oog te houden zodat je zeker weet dat je betaalt voor goed kwaliteit.

Een lange levensduur

Thuisbatterijen van goed kwaliteit gaan tegenwoordig minimaal 10 tot 15 jaar mee, afhankelijk van hoe intensief het apparaat wordt gebruikt. Ook al wordt de thuisbatterij dagelijks op- en ontladen. Naast een lange levensduur gaat een goed thuisbatterij op milieuvriendelijke wijze te werk.

Het merk

Het merk van de thuisbatterij die je kiest is zeer bepalend als je wilt weten hoeveel je moet betalen en in hoeverre de kwaliteit wel hoogwaardig is. Hou rekening dat een goed A-merk thuisbatterijen levert van topkwaliteit. Je betaalt ook meer voor bekende merken, maar dan kan je ook beter kwaliteit verwachten.

De keurmerken en garanties

Als je goed op de kwaliteit van een thuisbatterij wilt letten, dan zijn de keurmerken en de garantieregeling essentieel. Let altijd goed op de aanwezige keurmerken aangezien je zo zeker weet dat de thuisbatterij getest en beoordeeld is door erkende instanties. Denk zo bijvoorbeeld aan een CE keurmerk. Verder moet je geen genoegen nemen met een garantieperiode van minder dan 5 jaar. Een thuisbatterij gaat 10 tot 15 jaar mee, wat een goede garantie zeer cruciaal maakt mocht er wat verkeerd gaan in de toekomst.

De omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van een thuisbatterij als deze gecombineerd wordt met zonnepanelen. Omvormers die standaard worden geleverd met zonnepanelen zijn niet geschikt voor gebruik met een thuisbatterij aangezien ze slechts in één richting werken. Voor een thuisbatterij heb je een omvormer nodig die werkt in beide richtingen aangezien de batterij moet worden opgeladen en weer worden ontladen. Hoe beter de kwaliteit van de omvormer, des te hoger het rendement.

De laad- en ontlaadcycli

Een thuisbatterij wordt dagelijks opgeladen om de stroom die je hebt opgewekt met de zonnepanelen op te slaan en ontladen om de stroom die je nodig hebt te leveren. Hoe vaker je op- en ontlaadt, des te korter de levensduur van de thuisbatterij wordt. Een goedkoop thuisbaterij van slecht kwaliteit kan slechts een beperkt aantal cycli aan gedurende de hele levensduur waardoor je niet maximaal kunt profiteren van het systeem.

Het installatiegemak

Hoe makkelijker een thuisbatterij te installeren is, des te beter deze wordt beschouwd. De installatie speelt immers een grote rol op de prijs van een thuisbatterij, aangezien de installatie moet worden uitgevoerd door een erkend vakman om verzekerd te zijn van een correcte aansluiting.

Het rendement

Het rendement van een thuisbatterij hangt af van het verbruik van de huishouden en de grootte van het zonnepanelensysteem. Hoe hoger het rendement, des te beter. Het rendement is het hoogst als zowel het stroomverbruik, de opslag en de productie goed zijn afgestemd op elkaar.

Bespaartips thuisbatterij

Wil je graag een thuisbatterij aanschaffen maar heb je een beperkt budget? Dan zijn er verschillende manieren waarop je kunt besparen. Zo kan je eerst offertes vergelijken, een lokale specialist inhuren voor de installatie of nagaan of je in aanmerking komt voor de premie voor thuisbatterijen of het verlaagd btw tarief. Check daarnaast of je kunt onderhandelen met de specialist, of je de installatie (deels) zelf kunt uitvoeren of schaf een tweedehands thuisbatterij aan tegen een goedkopere prijs.

Thuisbatterijen worden met de dag mee populairder. Men begint steeds meer in te zien dat de combinatie van een thuisbatterij met een set zonnepanelen op het dak een uitstekend idee is. Zo kan je maximaal profiteren van je zonnepanelen. Laat de thuisbatterij door een erkend vakman installeren door eerst offertes aan te vragen bij verschillende betrouwbare specialisten uit je omgeving. Maak een uitgebreide vergelijking van de offertes en kies de deal uit die je het meest aanspreekt qua prijs en kwaliteit.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!