Thuisbatterij verplicht als je zonnepanelen op het dak hebt

Investeren in een thuisbatterij is zeer slim als je energiezuinig en duurzaam met de energie om wilt gaan die je zonnepanelen hebben geproduceerd. Zo kan je de ongebruikte energie namelijk opslaan en op een later moment gebruiken, wat een vermindering in de energiekosten oplevert. Maar in hoeverre is het verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen als je zonnepanelen hebt staan op het dak? Ga door met lezen hieronder voor meer hierover.

Een thuisbatterij met zonnepanelen combineren

Door een zonnepanelensysteem aan te schaffen en deze op je dak te installeren profiteer je van het opwekken van je eigen groene stroom. Helaas moet je toch stroom van de energieleverancier afnemen tijdens de avonduren, de nachturen, tijdens piekuren of als het bewolkt is. Zonnepanelen hebben immers zonlicht nodig om stroom op te kunnen wekken. Door een thuisbatterij aan te schaffen en deze te combineren met het zonnepanelensysteem kan je de ongebruikte energie gedurende de dag opslaan en deze gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Hierdoor hoef je geen energie af te nemen van het energienet en betaal je dus veel minder aan de energieleverancier. Je gebruikt immers je eigen gratis opgewekte stroom.

Het voordeel van deze combinatie

Dankzij de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij heb je ruim de helft minder aan energie nodig van een energieleverancier. je maakt immers gebruik van je eigen groene stroom die je niet hebt gebruikt gedurende de dag. Alle opgewekte energie wordt op deze wijze volledig benut waardoor niets verloren gaat. Daarnaast kan een thuisbatterij als back up worden gebruikt tijdens stroompanne waardoor je toch nog wat langer kunt profiteren van stroom.

De kosten

De kosten om een thuisbatterij te kopen kunnen flink oplopen vanwege het vrij hoog prijskaartje. Gemiddeld betaal je tussen de €5.000 en de €10.000 voor de aanschaf, afhankelijk van de opslagcapaciteit en het vermogen van het apparaat. Daarnaast moet je soms een extra omvormer aanschaffen, welke tussen de €1.500 en €2.000 kost. Voor het installeren van de thuisbatterij betaal je minstens €500 en vaak niet meer dan €1.000, alhoewel de kosten van de installatie variëren afhankelijk van welke specialist je uitkiest en de complexiteit van de werkzaamheden. Vergeet niet dat je boven op de kosten nog btw moet berekenen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kan je gebruik maken van het verlaagd btw tarief. Hierbij betaal je slechts 6% btw in plaats van de volledige 21% op de aanschaf en de installatie.

Thuisbatterij verplicht met zonnepanelen of niet?

Op dit moment is het niet verplicht om een thuisbatterij aan te schaffen als je beschikt over zonnepanelen op het dak van je woning of bedrijfspand. De mogelijkheid bestaat wel dat dit in de toekomst wel wettelijk wordt verplicht. Zonnepanelen worden immers steeds populairder, wat het bijhouden van de overtollige energie steeds moeilijker maakt voor de Nederlandse overheid. In bepaalde landen krijg je tegenwoordig standaard een thuisbatterij bij de aanschaf van je nieuwe set zonnepanelen. Verplicht is een thuisbatterij dus nog niet, maar het gebruik in combinatie met zonnepanelen wordt wel sterk aangemoedigd.

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen: heeft dat zin?

Ben je benieuwd in hoeverre het dan wel zin heeft om een thuisbatterij te kopen als je geen zonnepanelen hebt staan op je dak? Het antwoord hierop is simpel. Je zou wel een thuisbatterij kunnen aanschaffen maar de hoeveelheid geld je hiermee gaat kunnen besparen is niet echt veel. Qua financiële voordelen heeft het dus niet veel zin om een thuisbatterij te kopen zonder zonnepanelen, maar een thuisbatterij kan wel handig zijn om als noodstroomvoorziening ingezet te worden. Ook als je geen zonnepanelen hebt staan op het dak van je woning of bedrijfspand. Zo kan je makkelijk en snel noodcapaciteit aanleggen tijdens een stroomonderbreking. Een andere reden om toch in een thuisbatterij te investeren zonder zonnepanelen is dat je de thuisbatterij kunt opladen tegen het goedkoper nachttarief zodat je deze stroom gebruikt tijdens de daguren. Helaas is ook hierbij het verschil niet zo groot. Tenslotte moet je rekening houden met de lange terugverdientijd en de vrij korte levensduur van een thuisbatterij om na te gaan of het investeren wel de moeite waard is.

Stappenplan thuisbatterij kopen

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen dat je een thuisbatterij gaat aanschaffen, dan zijn er bepaalde zaken die je niet moet vergeten. De onderstaande stappen kunnen je goed onderweg helpen hierbij:

  1. Bepaal wat voor soort thuisbatterij je nodig hebt. Hierbij moet je nagaan wat het vermogen moet zijn en ook de opslagcapaciteit.
  2. Ga op zoek naar meerdere specialisten uit je omgeving en vraag offertes op.
  3. Vergelijk de offertes allemaal met elkaar om zo de deal te kiezen met de beste prijs-kwaliteitsgarantie.
  4. Neem contact op met de specialist en onderhandel over de prijs. Maak duidelijke afspraken en indien akkoord, accepteer de offerte dan.
  5. Laat de specialist langskomen voor de installatie.

Valkuilen thuisbatterij kopen

Het kopen van een thuisbatterij lijkt een makkelijke klus, maar als je geen rekening houdt met bepaalde valkuilen kan het verkeerd gaan wat vervelende gevolgen met zich meebrengt. Let op de volgende meest voorkomende valkuilen:

  • Huur geen landelijke specialist in, anders ga je veel aan kilometerkosten betalen.
  • Vergeet niet om eerst offertes te vergelijken met elkaar anders heb je geen beeld van de gemiddelde prijzen.
  • Ga niet blindelings voor de goedkoopste offerte. Goedkoop kan al gauw resulteren in duurkoop.
  • Let altijd op de garantieregeling. Mocht er in de toekomst iets verkeerd gaan, dan kan je altijd aanspraak maken op de garantie.
  • Check eerst of je in aanmerking komt voor de premie voor thuisbatterijen of het verlaagd btw tarief om een groot deel van de kosten te besparen.

Thuisbatterijen en zonnepanelen gaan uitstekend samen en zijn hierbij de ideale investering als je bewust milieuvriendelijk wilt leven en zoveel mogelijk wilt verduurzamen en energie wilt besparen. Het kopen van een thuisbatterij gaat vrij eenvoudig, maar draag zorg voor het vinden van een goede en betrouwbare specialist door middel van een vergelijking waardoor je het meest kunt besparen op de kosten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!