De verschillende soorten thuisbatterijen

Tegenwoordig kopen steeds meer mensen zonnepanelen, wat de aanschaf van thuisbatterijen ook steeds populairder begint te maken aangezien zonnepanelen en thuisbatterijen een uitstekende combinatie vormen met oog op energiezuinigheid en duurzaamheid. Hierbij zijn er verschillende soorten thuisbatterijen waar je uit kunt kiezen. Maar welke soorten thuisbatterijen zijn er allemaal beschikbaar op de markt en wat zijn de voordelen en de nadelen die bij elk soort thuisbatterij komen kijken? Als je hier alles over wilt weten moet je direct doorgaan met lezen.

Thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn apparaten die stroom kunnen opslaan dat is opgewekt met behulp van zonnepanelen. Hierdoor kan je op een later moment gebruik maken van je eigen zelf geproduceerde stroom, wat je deels onafhankelijk van een energieleverancier maakt. Thuisbatterijen kunnen zeer handig zijn in de avonduren, tijdens de nacht, tijdens de piekuren en op momenten dat de zon niet schijnt of op een bewolkte dag als de stroomproductie minder is.

Soorten thuisbatterijen

Als we het hebben over thuisbatterijen, dan zijn er 3 verschillende soorten te onderscheiden waaronder:

  • Loodzuurbatterijen: Deze batterijen zijn ideaal als er sprake is van een groot gewenst vermogen en waar het niet uitmaakt hoe zwaar of groot de thuisbatterij is.
  • Lithium Ion batterijen: Deze batterijen hebben een licht gewicht en zijn voornamelijk ideaal als er een hoge energiedichtheid is.
  • Zoutwaterbatterijen: Hierbij is er sprake van een milieuvriendelijke manier van energieopslag die tevens veilig is en waarbij er amper onderhoud nodig is.

Loodzuurbatterijen

Loodzuurbatterijen zijn populair als startaccu’s in auto’s en maken gebruik van elementen zoals water, lood en zwavelzuur. Deze batterij is 2 maal minder duur dan andere thuisbatterijsoorten en wordt al sinds 1859 gebruikt. Overweeg je het loskoppelen van je woning van het elektriciteitsnet en heb je veel energieopslag nodig? Dan is een loodzuurbatterij de ideale optie.

Voordelen en nadelen van loodzuurbatterijen

Loodzuurbatterijen kunnen zeer handig zijn in bepaalde gevallen, terwijl in andere situaties je beter voor een ander soort thuisbatterij kunt kiezen. De voor- en nadelen die komen kijken bij loodzuurbatterijen zijn:

VoordelenNadelen
Het gaat om een beproefde technologie die al jarenlang wordt gebruikt.De energie-inhoud per massa-eenheid is vrij laag.
Loodzuurbatterijen zijn vrij goedkoop vergeleken met andere thuisbatterijsoorten.De levensduur is minder lang dan andere soorten thuisbatterijen.
Loodzuurbatterijen kunnen een hoge stroomsterkte leveren.Wordt er diep ontladen, dan gaat de levensduur flink omlaag.
Dergelijke thuisbatterijen kunnen makkelijk gerecycled worden.Loodzuurbatterijen bevatten giftige en gevaarlijke stoffen.

Er is altijd sprake van zelf-ontlading.

De ruimte moet goed geventileerd zijn om de opstopping van schadelijke gassen te vermijden.

Loodzuurbatterijen moeten regelmatig worden onderhouden.

Lithium Ion batterijen

Ruim 70% van alle thuisbatterijen zijn lithium ion batterijen, waarbij sprake is van een grote opslagcapaciteit als je deze met andere thuisbatterijsoorten vergelijkt. Deze batterijen hebben een licht gewicht, je kunt ze snel opladen en ze worden veel voor elektrische auto’s, laptops en smartphones gebruikt. Lithium ion batterijen bestaan uit een combinatie van nikkel, kobalt, lithium en mangaan.

Voordelen en nadelen van Lithium Ion batterijen

Ook bij lithium ion batterijen moet je rekening houden met zowel de voordelen als de nadelen, welke hieronder nader worden toegelicht:

VoordelenNadelen
De prijzen voor lithium ion thuisbatterijen blijven steeds dalen.Al blijft de prijs dalen, nog steeds is de investering vrij groot.
Bepaalde lithium ion batterijen kunnen hergebruikt worden wat de levensduur van de thuisbatterij verlengt.De benodigde grondstoffen om dit batterij te maken zijn niet oneindig beschikbaar. Deze schaarste vertaalt zich in hoge prijzen.
Een lithium ion batterij heeft een hoge energie per massa-eenheid waardoor meer energie kan worden opgeslagen per kilo batterij.Door een lithium ion batterij volledig te ont- of opladen kan je te maken krijgen met capaciteitsverlies en een verkorte levensduur.
Er is amper onderhoud nodig.Let op zaken zoals brandgevaar.

Zoutwaterbatterijen

Deze thuisbatterijsoort is de nieuwste en meest moderne thuisbatterij tot nu toe. Helaas zijn zoutwaterbatterijen momenteel nog beperkt beschikbaar voor particulieren. Dit system bestaat uit een kunststof krat, wat gevuld is met zowel zout als zoet water. Elektriciteit wordt geproduceerd op het moment dat de negatief geladen chloorionen van het zoet water zich gaan mengen met de positief geladen natriumionen van het zout water. Dit wekt elektriciteit op.

Voordelen en nadelen van zoutwaterbatterijen

Zoutwaterbatterijen hebben een aantal voordelen maar ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Het gaat om de volgende voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
Er is geen sprake van zware metalen of giftige stoffen waardoor dit batterij makkelijk gerecycled kan worden.De technologie van zoutwaterbatterijen is nog vrij nieuw en voorlopig nog ongetest wat enige mate van onzekerheid met zich meebrengt.
Onderhoud is vrijwel niet nodig.Het batterij is groot en vergt veel ruimte.
De levensduur van een zoutwaterbatterij is lang en de slijtage is minimaal.Het gewicht van een zoutwaterbatterij is hoger dan bij andere thuisbatterijen.
Geen capaciteitsverlies bij volledige op- of ontlading.Zoutwaterbatterijen kunnen niet goed met piekstromen omgaan.
De batterij is veilig te gebruiken zonder brandgevaar.

Welk soort thuisbatterij moet ik kiezen?

Welke thuisbatterij je moet aanschaffen hangt geheel van je wensen, je budget en je situatie af. Het gaat immers om een persoonsgebonden keuze waarbij je zelf de voor- en nadelen van elke thuisbatterijsoort naast elkaar zet en deze met elkaar vergelijkt. Let op zaken zoals de opslagcapaciteit, het rendement, de omvormer, de levensduur, garanties en keurmerken. Weet je het niet zo zeker? Win dan eerst professioneel advies in van een ervaren specialist zodat je goed bent geïnformeerd over de mogelijkheden waardoor je de juiste beslissing kunt maken.

Een thuisbatterij kopen is een verstandig idee als je ook zonnepanelen hebt staan op het dak. Zo maak je maximaal gebruik van de voordleen van het opwekken van je eigen groene stroom op duurzame en milieuvriendelijke wijze, ongeacht wat voor soort thuisbatterij je uitkiest. Belangrijk hierbij is dat je een betrouwbare en ervaren specialist inhuurt voor de installatie. Vergelijk eerst een aantal offertes van specialisten uit je buurt zodat je een vergelijking kunt maken en de beste deal kunt kiezen. Zo bespaar je op de kosten en huur je een specialist in die kwaliteit levert.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!