Voordelen en nadelen van een thuisbatterij

Heb je zonnepanelen staan op je dak? Dan is het verstandig om ook te investeren in een thuisbatterij vanwege de vele verschillende voordelen, al kunnen de meningen hierover hier en daar wel variëren. Het is dan ook belangrijk om de pluspunten naast de minpunten te leggen en deze te vergelijken voordat je een beslissing maakt. Ga door met lezen hieronder om te weten wat de voordelen en de nadelen zijn van een thuisbatterij.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij kan worden omschreven als een apparaat dat zelf opgewekte zonne-energie op kan slaan zodat je deze kunt gebruiken op het moment dat je zonnepanelen minder energie produceren. Denk zo aan de avonden, de nachten, tijdens de piekuren of als het bewolkt is. Een thuisbatterij kan daarnaast ook goedkopere energie opslaan tijdens daluren voor toekomstig gebruik zodat je maximaal van het daltarief kunt profiteren.

Het aanschaffen van een thuisbatterij brengt verschillende voordelen met zich mee. Denk zo niet alleen aan de energiezuinigheid, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van het apparaat maar ook aan de goedkopere energierekening en dergelijke. De meest relevante voordelen die bij het aanschaffen van een thuisbatterij komen kijken worden hieronder nader toegelicht.

Voordeel 1: Groene energie

Door gebruik te maken van een thuisbatterij kan je zelf je eigen groene stroom opwekken met behulp van je zonnepanelen. Heel Nederland is zich langzamerhand maar zeker aan het verduurzamen en aan het focussen op energiezuinigheid en groene stroom past hier perfect bij.

Voordeel 2: Verlaagde energiekosten

Een thuisbatterij kan de energiekosten aanzienlijk verlagen aangezien je minder energie gaat gebruiken van het net en dus ook meer gebruikt van je eigen stroomproductie. Dit levert uiteindelijk een verlaagde energierekening op van de energieleverancier.

Voordeel 3: Onafhankelijk van energieleveranciers

Je bent op elk moment voorzien van stroom zonder dat je geheel afhankelijk moet zijn van een energieleverancier, ook als er sprake is van een energietekort. Wanneer de zonnepanelen geen energie produceren tijdens de avond- en nachturen kan je een thuisbatterij gebruiken om meer van je eigen geproduceerde stroom te gebruiken.

Voordeel 4: Ideaal in afgelegen gebieden

Als je in een afgelegen gebied woont, dan kan een thuisbatterij interessante mogelijkheden bieden. Zeker als er geen aansluiting is op het elektriciteitsnet. Door een thuisbatterij aan te schaffen als je off grid leeft kan je voor een groot deel in je energiebehoeften voorzien.

Voordeel 5: Back-up

Bepaalde thuisbatterijen bieden de functionaliteit om als back-up of noodoplossing te worden gebruikt. Hierbij wordt stroom opgeslagen in geval er sprake is van een storing van het netwerk. Zo kan je toch wat langer gebruik maken van stroom. Hoe lang dit is hangt van de capaciteit van de thuisbatterij af, de laadstatus en ook de elektrische apparaten die stroom nodig hebben.

Voordeel 6: Profiteer van de premie en belastingvoordelen

Je kunt al sinds 2019 in aanmerking komen voor een premie als je een thuisbatterij gaat aanschaffen. Het gaat om €250 per kilowattuur met een maximum van €3.200 per aansluitingspunt of 35% van de aanschaf- en installatiekosten. Daarnaast kan je profiteren van een verlaagd btw tarief van 21% naar 6% op zowel de aanschaf- als de installatiekosten van een thuisbatterij als je woning ouder dan 10 jaar is.

Voordeel 7: Combinatie met zonnepanelen

Een thuisbatterij kan zeer voordelig zijn als deze wordt gecombineerd met zonnepanelen op het dak. Je kunt namelijk zeker 75% van je ongebruikte energie opslaan met een thuisbatterij. Zonder een thuisbatterij is dit percentage slechts 30%.

Wat zijn de nadelen?

Naast alle bovengenoemde voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen die we in overweging moeten nemen. Hieronder tref je de meest belangrijke nadelen die bij een thuisbatterij komen kijken:

Nadeel 1: Thuisbatterijen zijn duur

Momenteel zijn de aanschafkosten voor een thuisbatterij nog vrij hoog. Dit ongeacht de prijzen voor thuisbatterijen gedurende de laatste paar jaar aanzienlijk gedaald zijn. Reken op een huidige aanschafprijs van minstens €5.000 tot €10.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit van het apparaat.

Nadeel 2: Beperkte onafhankelijkheid

Ook al maak je gebruik van een thuisbatterij, dit wil nog niet zeggen dat je geheel onafhankelijk bent van het net. 100% onafhankelijkheid is onmogelijk als je al nagaat dat je bij het opslaan van energie te maken krijgt met energieverlies. Het kan dan wel om slechts een paar procent van de energie gaan, maar hierdoor heb je dus wel meer energie van het net nodig.

Nadeel 3: grondstof schaarste

Bepaalde thuisbatterijen bevatten schaarse grondstoffen, wat een negatief effect heeft op het milieu. Daarnaast is een thuisbatterij niet zo makkelijk te recyclen als het lijkt, waardoor je ook milieubelasting moet gaan betalen.

Nadeel 4: Voorwaarden aan de premie en belastingvoordelen

Als je een milieuvriendelijke thuisbatterij koopt, dan heb je recht op de premie. Koop je echter een thuisbatterij die niet op basis van zoutwatertechnologie is of een loodbatterij? Dan loop je de premie mis en kom je daar niet in aanmerking voor. Daarnaast moet je gewoon 21% btw betalen over de aanschaf- en de installatiekosten van de thuisbatterij als je woning niet ouder is dan 10 jaar.

Nadeel 5: De ruimte

Een thuisbatterij kan vrij groot zijn qua formaat, afhankelijk van wat de opslagcapaciteit is. Ook het merk en model zijn hierbij van belang, aangezien de ene thuisbatterijen groter dan de andere is. De meeste thuisbatterijen zijn vrij groot en nemen heel wat ruimte in beslag.

Als je al over een zonnepanelen systeem beschikt, dan is het slim om ook een thuisbatterij te kopen. Hierbij is wel belangrijk dat je let op de kwaliteit van de thuisbatterij. Laat de thuisbatterij installeren door een erkend vakman zodat je er zeker van bent dat de installatie op correcte wijze wordt uitgevoerd. Dit voorkomt vervelende zaken zoals bijvoorbeeld rendementsverlies. Om een goede specialist uit te kiezen is het belangrijk om eerst offertes bij meerdere goede specialisten uit je omgeving op te vragen. Vergelijk deze offertes vervolgens met elkaar om een passende keuze te maken aan de hand van deze offerte. Zo maak je een keuze die het beste past bij je situatie, je huishouden, je wensen en je budget.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!