Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Zonnepanelen wekken zonne-energie op en produceren vervolgens door middels van de omvormer groene stroom. Op deze manier kan je voor een groot deel zelfvoorzienend zijn en al je elektrische apparaten voorzien van stroom. De ongebruikte stroom kan je opslaan met behulp van een thuisbatterij voor gebruik op een later moment. Maar in hoeverre is een thuisbatterij ideaal voor stroomopslag van zonnepanelen? Ga door met lezen hieronder en je komt het allemaal te weten.

Definitie van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan het best worden omschreven als een vrij modern elektrisch toestel dat stroom op kan slaan voor later gebruik. Een thuisbatterij is vooral ideaal om te gebruiken in combinatie met een set zonnepanelen waardoor je maximaal kunt profiteren van het rendement van de installatie. De meeste thuisbatterijen zijn milieuvriendelijk en gaan ruim 10 tot 20 jaar mee. Een thuisbatterij kost tegenwoordig ergens tussen de €5.000 en €10.000. de exacte aanschafprijs hangt voornamelijk af van de opslagcapaciteit van het apparaat, de soort thuisbatterij en het merk. Tegenwoordig kopen niet alleen zakelijke klanten een thuisbatterij, maar ook particulieren beginnen steeds vaker de stap te nemen om een thuisbatterij aan te schaffen.

Soorten thuisbatterijen

Er zijn 3 soorten thuisbatterijen die het meest voorkomen. Het gaat om de loodzuur thuisbatterijen, de lithium ion thuisbatterijen en de zoutwater thuisbatterijen. De loodzuur thuisbatterijen beschikken over en groot vermogen, maar kunnen best groot en zwaar zijn. Lithium ion thuisbatterijen zijn vrij licht en kunnen overal worden geplaatst. De zoutwater thuisbatterijen zijn zeer milieuvriendelijk, vergen amper onderhoud en zijn veilig te gebruiken.

Thuisbatterij combineren met zonnepanelen voor stroomopslag

Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan is het aanschaffen van een thuisbatterij een heel goed idee. Met een thuisbatterij kan je zonlicht naar stroom omzetten welke je vervolgens weer kunt gebruiken in je huishouden. De ongebruikte energie kan je opslaan door de thuisbatterij te gebruiken. Zo kan je deze opgeslagen stroom gebruiken op momenten dat er geen stroom wordt geproduceerd met het zonnepanelensysteem omdat de zon niet schijnt. Hoeveel stroom je op kunt slaan hangt af van de opslagcapaciteit van het apparaat. Mensen die off grid leven of wonen in een zeer afgelegen gebied maken ook een verstandige keuze door zonnepanelen met een thuisbatterij te combineren om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

De opslagcapaciteit van een thuisbatterij

Een thuisbatterij werkt optimaal als zowel het verbruik, de opslag als de productie nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd. Hoe meer je verbruikt, des te groter de opslagcapaciteit van je thuisbatterij gaat moeten zijn. Indien je kiest voor een thuisbatterij met een lage opslagcapaciteit dan ga je alsnog extra stroom moeten afnemen van het net. Je energierekening zal hierdoor niet omlaag gaan. Daarnaast ben je met een systeem met onvoldoende opslag slecht voorbereid op stroomstoringen. Draag zorg voor het kiezen van de juiste opslagcapaciteit.

Voordelen en nadelen van een thuisbatterij voor stroomopslag

Er komen allerlei voordelen bij een thuisbatterij kijken, maar ook de nadelen die hierbij van belang zijn dien je in acht te nemen. De meest voorkomende voordelen van een thuisbatterij zijn:

  • Je maakt gebruik van de tijdelijke overproductie van stroom van je zonnepanelen door deze op te slaan met de thuisbatterij en te gebruiken op een later tijdstip.
  • Je energiefactuur gaat flink omlaag omdat je meer gaat gebruiken van je eigen groene stroom die je zonnepanelen hebben geproduceerd in plaats van extra stroom afnemen van het net.
  • De thuisbatterij is ook als back up of noodoplossing in te zetten mocht er sprake zijn van een stroomstoring.
  • Je bent deel onafhankelijk van het net en bent bewust bezig met milieuverbetering.

Ben je benieuwd naar de nadelen van een thuisbatterij? Het grootste nadeel is de hoge aanschafkosten van het apparaat. De prijzen starten bij €5.000 en kunnen tot wel €10.000 oplopen. Daarnaast zijn thuisbatterijen vaak groot en zwaar en ben je nooit 100% geheel onafhankelijk van de energieleverancier en het net. Verder vraagt zelfs de opslag van energie ook energie en bevatten een aantal thuisbatterijsoorten schaarse of schadelijke stoffen.

Stroomopslag voor zonnepanelen

Zoals al duidelijk is: een thuisbatterij werkt het best als deze wordt gecombineerd met zonnepanelen. Hierbij leveren de panelen overdag stroom en als deze opgewekte stroom niet direct wordt gebruikt kan de thuisbatterij dienen als stroomopslag voor de zonnepanelen. Normaal gaat zonder een thuisbatterij 25% aan zelfconsumptie en wordt 75% ongebruikt en dus op het net geplaatst. Met een thuisbatterij als stroomopslag voor de zonnepanelen kunnen deze cijfers worden omgedraaid tot 75% zelfconsumptie en 25% afhankelijkheid van het stroomnet. Op deze manier verlaag je alsnog de energiekosten en ben je verzekerd van het opslaan van echte groene stroom die je eigen zonnepanelen gratis hebben opgewekt.

Geen zonnepanelen?

Een thuisbatterij is handig als stroomopslag voor zonnepanelen, maar in hoeverre is het verstandig om te investeren in een thuisbatterij als je helemaal geen zonnepanelen hebt? Ook zonder zonnepanelen zijn er bepaalde voordelen die komen kijken bij een thuisbatterij. Zo kan je een thuisbatterij gebruiken om stroom van het net af te halen op momenten dat stroom het goedkoopst is. Deze goedkope opgeslagen stroom kan vervolgens op een later moment worden gebruikt op moment dat stroom eigenlijk wat duurder is. Zo betaal je vele malen minder aan stroomkosten aangezien je van het voordeligste tarief profiteert.

Thuisbatterijen worden met de dag mee populairder, zeker naarmate de vraag naar groene energie blijft stijgen en de aanschafprijzen van het apparaat steeds verder omlaag blijven gaan. Wil je ook maximaal profiteren van je zonnepanelen, dan is het aanschaffen van een thuisbatterijen aan te raden. De eerste stap die je hierbij gaat moeten nemen is het vinden van een geschikte specialist. Dit kan je bereiken door eerst een paar offertes op te gaan vragen bij specialisten die uit je regio komen. Leg vervolgens alle offertes naast elkaar en maak een overzichtelijke vergelijking van zaken zoals de prijzen, de kwaliteit maar ook de geldende voorwaarden. Zo kan je de voordeligste offerte uitkiezen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding en weet je tevens zeker dat de specialist die je gaat inhuren betrouwbaar is en kwaliteit levert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs