Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een zonnepanelensysteem verdient zichzelf automatisch terug binnen 7 tot 10 jaar, afhankelijk van bepaalde factoren. Dit ligt helaas anders bij een thuisbatterij. Hierbij is vooral de prijs, de opslagcapaciteit en de soort thuisbatterij essentieel. Maar wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij nou precies en welke zaken zijn hierbij allemaal van belang? Wil je hier meer over weten, dan dien je hieronder verder te gaan met lezen.

Definitie terugverdientijd

De terugverdientijd van een apparaat kan worden omschreven als de tijd die nodig is om de initiële investeringskosten terug te verdienen aan de hand van de besparingen waar je van kunt profiteren. Aan de hand van de terugverdientijd kan je nagaan in hoeverre de investering wel de moeite waard is. Over het algemeen geldt dat hoe meer je kunt gebruiken van je eigen groene stroom die je met je zonnepanelen hebt opgewekt, des te minder stroom je van het net moet afhalen. Dit heeft een korte terugverdientijd als gevolg.

Het kostenplaatje van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kopen is niet bepaald goedkoop. Hou rekening dat je de volgende kosten gaat moeten betalen:

 • Aanschafkosten: Hierbij betaal je gemiddeld €5.000 tot €10.000. Hoeveel je precies moet gaan betalen is een kwestie van het merk, de soort thuisbatterij maar ook de opslagcapaciteit van het apparaat.
 • Installatiekosten: Naast de aanschafkosten moet je nog een specialist inhuren om het apparaat te installeren. Deze kosten bedragen ergens tussen de €500 en de €1.000. ook hierbij kunnen de kosten flink variëren afhankelijk van welke specialist je inhuurt en de complexiteit van de installatie.
 • Omvormer: Standaard zonnepanelen komen niet standaard met een bidirectionale omvormer, waardoor je meestal een nieuwe omvormer gaat moeten kopen. Een bidirectionale omvormer kost €1.500 tot maximaal €2.000.

De opslagcapaciteit

We kunnen de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij schatten op 10 tot 20 jaar, afhankelijk van het gebruik, de soort, de installatie, de opslag, de kwaliteit en dergelijke. Hoe beter de cellen van de batterij, des te langer de thuisbatterij ook mee zal gaan. Een standaard thuisbatterij kan 8.000 cycli aan, maar je kunt ook kiezen voor een thuisapparaat met een kleinere opslagcapaciteit of juist een thuisbatterij met een veel grotere opslagcapaciteit.

Soorten thuisbatterijen

We kunnen tegenwoordig 3 populaire soorten thuisbatterijen onderscheiden, elk met hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Hierbij gaat het om:

 • Loodzuur thuisbatterijen: Deze thuisbatterijen zijn niet alleen goedkoop maar hebben ook een vrij groot vermogen. Het apparaat kan wel zwaar zijn en veel ruimte in beslag nemen.
 • Lithium ion thuisbatterijen: Deze thuisbatterijen zijn ideaal waar sprake is van een hoge energiedichtheid en waar een zwaar apparaat niet zou passen.
 • Zoutwater thuisbatterij: Deze thuisbatterijen zijn veilig te gebruiken en hebben een milieuvriendelijke werking. De energiedichtheid is laag en het systeem vergt amper onderhoud.

Gemiddelde terugverdientijd thuisbatterij

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt voornamelijk van de situatie af. De onderstaande twee situaties geven een beeld weer van de gemiddelde terugverdientijd van een thuisbatterij:

 1. Indien de thuisbatterij zonder zonnepanelen wordt gebruikt om tijdens de nacht als stroom goedkoper is deze op te slaan om te gebruiken gedurende de dag, bespaar je slechts een gemiddeld bedrag van €100 per jaar. Aangezien het niet om een groot bedrag gaat, wordt de gemiddelde terugverdientijd in deze situatie geschat op 25 jaar. Dit is dus veel langer dan de gemiddelde levensduur van het apparaat.
 2. Door een potent thuisbatterij aan te schaffen en deze met een zonnepanelensysteem te combineren kan de terugverdientijd worden verlaagd. Als het systeem een opbrengst heeft van gemiddeld €1.500, dan wordt de terugverdientijd geschat op 12 jaar. Ook in deze situatie is het niet altijd even winstgevend als er wordt gekeken naar de levensduur van het apparaat.

Duidelijk is in elk geval dat een thuisbatterij zichzelf niet automatisch terugverdient net zoals wel het geval is bij zonnepanelen. Om de terugverdientijd wat te verlagen zou je kunnen proberen om het rendement te verhogen, de opslagcapaciteit te verhogen of om de initiële kosten te verlagen. De kosten kunnen worden verlaagd door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief en door te besparen op zowel de aanschaf- als de installatiekosten van het apparaat.

Verlaagd btw tarief om terugverdientijd te verlagen

De terugverdientijd van een thuisbatterij kan worden verlaagd door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief. Als je voldoet aan bepaalde voorwaarden hoef je met het verlaagd btw tarief slechts 6% btw te betalen over zowel de aanschaf als de installatie van het apparaat. Voldoe je niet aan de voorwaarden, dan betaal je de gebruikelijke 21% btw. De voorwaarden die hierbij van kracht zijn:

 • Je moet beschikken over een digitale meter.
 • De woning waar het apparaat wordt geïnstalleerd moet ouder dan 10 jaar zijn.
 • Het apparaat moet door een erkend vakman geïnstalleerd te zijn.
 • Er moet sprake zijn van een milieuvriendelijk apparaat.

Bespaartips thuisbatterij om terugverdientijd te verlagen

Als je de terugverdientijd nog meer wilt verlagen dien je zoveel mogelijk te besparen op de kosten van een thuisbatterij. Besparen is mogelijk op de volgende manieren:

 • Offertes overzichtelijk vergelijken met elkaar en de voordeligste deal selecteren zodat je het minst gaat betalen.
 • Overweeg alleen het inhuren van lokale specialisten om hoge kilometerkosten van landelijke specialisten te voorkomen.
 • Ga na of je in aanmerking komt voor het verlaagd btw tarief waardoor je geen 21% btw hoeft te betalen maar enkel 6%.
 • Onderhandel met de specialist of bied een grotere opdracht aan.
 • Installeer het apparaat zelf en bespaar op de specialistkosten.
 • Koop een tweedehands thuisbatterij voor een veel lagere prijs.

Thuisbatterijen kopen hoeft geen moeilijk proces te zijn. Zodra je weet welk soort thuisbatterij je wilt aanschaffen dien je een specialist uit te kiezen. Schakel een betrouwbare specialist in door eerst een paar offertes aan te vragen bij experts uit je omgeving en omstreken. Maak daar een vergelijking mee om de beste deal te kunnen selecteren waardoor je een keuze maakt die het best past bij je eigen situatie, je wensen, behoeften en tevens ook je budget. Naast de flinke besparing weet je zo ook dat je een expert inhuurt die kwaliteit kan leveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dit artikel is geschreven door:

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs

Waarop moet je letten bij installatie thuisbatterij?

Een thuisbatterij is de manier om je woning duurzaam te maken. Dit

Overzicht blogs