Installatie van een thuisbatterij

Een thuisbatterij is de ideale aanvulling als je al zonnepanelen hebt liggen op het dak van je huis of bedrijfspand. Op deze manier kan je de ongebruikte stroom opslaan voor later gebruik. Om maximaal te profiteren van de vele voordelen van een thuisbatterij is het wel cruciaal dat de installatie zo correct mogelijk wordt uitgevoerd. Ben je benieuwd naar wat de zaken zijn die allemaal van belang zijn tijdens het installeren van een thuisbatterij? Door hieronder verder te lezen kom je het allemaal te weten.

Wat is een thuisbatterij?

Als we het over een thuisbatterij hebben, dan gaat het om een toestel dan zelf geproduceerde stroom door middel van zonnepanelen op kan slaan zodat je deze stroom op een later moment kunt gebruiken. Deze stroom kan gebruikt worden wanneer de zonnepanelen minder produceren, zoals tijdens de nachturen, piekuren of als de zon niet schijnt. Daarnaast is een thuisbatterij ook ideaal als je van plan bent om goedkope energie op te slaan tijdens daluren. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst gebruik te maken van deze opgeslagen stroom.

Benodigdheden tijdens de installatie van een thuisbatterij

Als je een thuisbatterij gaat installeren heb je een aantal dingen nodig. Zo moet je zorgen voor de onderstaande benodigdheden.

  • Voldoende ruimte: Thuisbatterijen kunnen vrij groot en zwaar zijn. Daarnaast moeten ze koel worden bewaard. Zorg voor de ideale verblijfplaats. Hou wel rekening dat bepaalde soorten thuisbatterijen niet buiten kunnen worden geïnstalleerd vanwege de vriestemperaturen.
  • Een zonnepanelensysteem: Een thuisbatterij is alleen handig als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Hoe groot het zonnepanelensysteem moet zijn is volledig van het verbruik van je huishouden afhankelijk.
  • Een omvormer: Zonnepanelen komen standaard met een omvormer, maar die is niet geschikt voor gebruik in combinatie met een thuisbatterij. Je moet een bidirectionale omvormer aanschaffen. Ga je de zonnepanelen tegelijk met de thuisbatterij kopen? Dan kan je direct de juiste omvormer selecteren.
  • Een digitale meter: Je hebt een digitale meter nodig om je verbruikte en opgewekte stroom bij te houden.
  • Een geschikte thuisbatterij: Aangezien er verschillende soorten thuisbatterijen beschikbaar zijn is het belangrijk om er eentje te kiezen die past bij je situatie en huishouden. Let voornamelijk op zaken als de opslagcapaciteit, de ontladingsdiepte en de ontlaadkracht.
  • Een ervaren vakman: Aan te raden is om een ervaren vakman in te schakelen voor het uitvoeren van de installatie. Zo weet je zeker dat de installatie correct en op professionele wijze is gedaan en krijg je garantie over het werk.

De kosten van de installatie

De installatie van een thuisbatterij bedraagt een groot deel van de volledige investering. De gemiddelde aanschafprijs van een thuisbatterij ligt ergens tussen de €4.000 en €10.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit die je selecteert, het merk en de soort thuisbatterij. De omvormer koop je voor €1.500 tot €2.000. Ook hierbij is het merk van groot belang aangezien een populair en erkend bedrijf vaak veel duurder geprijsd is. Als je een specialist inhuurt voor de installatie betaal je €500 tot €1.000, afhankelijk van welke specialist je inhuurt en wat de exacte werkzaamheden zijn. Hoe complexer de klus en hoe meer werkzaamheden, des te hoger de prijs die je gaat moeten betalen aan de specialist.

Premies en fiscale voordelen

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet kom je in aanmerking voor het verlaagd btw tarief. Hierbij hoef je slechts 6% btw te betalen in plaats van 21%. Dit geldt niet alleen voor de aanschafkosten maar ook voor de kosten van de installatie. Hierbij is de leeftijd van je huis wel van belang, aangezien een ouder huis minder snel kans maakt op een premie. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de premie voor thuisbatterijen in bepaalde gemeenten. Hierbij kan je een premie ontvangen met een bedrag van €250 per kilowattuur met een maximum van €3.200. De premie kan hierbij nooit meer zijn dan 35% van de initiële investering. Om te voldoen aan de premievoorwaarden dient de thuisbatterij door een erkend vakman te zijn geïnstalleerd. Ook moet je over een digitale meter beschikken en dient de thuisbatterij geheel milieuvriendelijk te zijn.

De installatie zelf uitvoeren

Als je beschikt over de juiste mate van ervaring, kennis en gereedschappen dan kan je zelf een poging wagen en de installatie van de thuisbatterij uitvoeren. Het is wel belangrijk dat de installatie zo correct mogelijk wordt uitgevoerd, dus ga zo nauwkeurig mogelijk te werk. Hou wel rekening dat je door de installatie zelf uit te voeren geen garantie op de installatie krijgt en dat je niet in aanmerking komt voor de premie voor thuisbatterijen of het verlaagd btw tarief.

De installatie uitbesteden

Het installeren van een thuisbatterij kan dan wel een eenvoudige taak lijken, maar het gaat om een vrij ingewikkelde klus als je geen ervaring hebt met dergelijke zaken. Wil je verzekerd zijn van professioneel werk? Besteed de werkzaamheden dan aan een erkend vakman uit. Geen enkel systeem en meterkast is hetzelfde, wat het cruciaal maakt om een specialist eerst langs te laten komen om naar de situatie te kijken voor een definitieve offerte wordt verstuurd. Daarnaast kan de specialist je adviseren over de mogelijkheden van een thuisbatterij in je situatie en je helpen met het kiezen van de juiste soort thuisbatterij.

Ga voor lokaal!

Huur je een specialist in om de thuisbatterij te installeren, dan is het je sterk aangeraden om te kiezen voor een lokale specialist. Lokale specialisten zijn goedkoper in vergelijking tot landelijke specialisten vanwege de korte afstand. De specialist hoeft namelijk minder te rijden om naar je toe te komen voor de installatie, wat je een hoop kilometerkosten bespaart. Daarnaast kan een lokale specialist er veel sneller bij zijn, ook in geval van een probleem of storing.

Een thuisbatterij installeren kan je best zelf doen als je over de correcte gereedschappen beschikt en kennis en ervaring hebt met dergelijke zaken. Is dit niet het geval, schakel dan een specialist in door eerst een aantal offertes op te vragen bij specialisten uit je omgeving zodat je vervolgens een vergelijking kunt maken en de voordeligste kunt kiezen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!