Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Thuisbatterijen zijn handige apparaten waarmee je stroom op kunt slaan en deze stroom vervolgens op een ander moment kunt gebruiken. De meeste thuisbatterijen gaan vrij lang mee, maar bij zaken zoals correct gebruik, de juiste installatie en dergelijke kan de levensduur wat verder worden uitgerekt. Wil je meer weten over wat de manieren zijn om de levensduur van een thuisbatterij te verlengen? Ben je benieuwd naar het antwoord, ga dan direct door met lezen hieronder.

De levensduur van een thuisbatterij

De meeste thuisbatterijen gaan standaard 12 tot 15 jaar mee, maar afhankelijk van het merk, de soort thuisbatterij en de capaciteit kan het systeem ook wel zeker 25 jaar lang meegaan. De levensduur gaat telkens achteruit naarmate het apparaat zich blijft opladen en weer ontladen. Hoe meer het apparaat blijft op- en ontladen, des te korter de levensduur van de thuisbatterij. Tegenwoordig worden er steeds betere soorten thuisbatterijen op de markt uitgebracht die langer meegaan. Modellen die het modernst zijn gaan inmiddels standaard ruim 10 tot 20 jaar mee.

Hoe lang gaat een thuisbatterij mee?

Om het rendement te kunnen verhogen, dan is het van belang om te kijken naar het aantal keer dat het apparaat kan worde opgeladen en ontladen. Dit wordt ook wel het aantal cycli genoemd. Een thuisbatterij met een kleine opslagcapaciteit heeft kan maar gemiddeld 1.000 cycli aan. Een thuisbatterij met een middelmatige opslagcapaciteit kan ruim 2.800 tot 10.000 cycli aan terwijl een potent systeem zeker 5.000 tot 10.000 cycli kan doen. Het aantal cycli hangt verder ook deels af van de soort thuisbatterij en het merk.

Gaan alle batterijen even lang mee?

Nee, lang niet alle thuisbatterijen gaan even lang mee. Hoe lang een batterij meegaat hangt af van de levensduur van het apparaat maar ook vooral van het aantal keer dat het apparaat kan worden opgeladen en ontladen oftewel het aantal cycli. Ook de kwaliteit van het apparaat en de opslagcapaciteit van de thuisbatterij is hierbij van cruciaal belang. Hoe beter de kwaliteit van de thuisbatterij, des te langer het apparaat in principe ook mee zal gaan.

Kosten, terugverdientijd en levensduur

Om een thuisbatterij te kopen betaal je momenteel nog vrij veel. Een gemiddeld systeem kost ergens tussen de €5.000 en de €10.000. dit bedrag hangt af van de opslagcapaciteit die je wenst en ook van het merk van het apparaat. De terugverdientijd van een standaard thuisbatterij bedraagt gemiddeld 16 jaar als het huishouden een normaal stroomverbruik heeft. De terugverdientijd van een thuisbatterij kan worden verkort door rekening te houden met de stijgende energietarieven, door de dalende prijzen van thuisbatterijen, door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief en door het onafhankelijkheidsgevoel. als we dus uitgaan van een gemiddelde terugverdientijd van 16 jaar en een levensduur van 10 tot 20 jaar, dan is het niet altijd even verstandig om te investeren in een thuis batterij nu de prijzen nog zo hoog zijn. Bespreek eerst met een expert in hoeverre de investering de moeite waard is in je situatie.

Manieren om de levensduur te verlengen

De levensduur van een thuisbatterij kan worden verlengd door rekening te houden met bepaalde zaken. De manieren om dit te kunnen bereiken zijn als volgt:

  1. Zorg ervoor dat de installatie zo correct mogelijk is uitgevoerd.
  2. Gebruik de thuisbatterij op de juiste wijze.
  3. Laat het apparaat regelmatig nakijken en voer reparaties tijdig uit indien nodig.
  4. Onderhoud de thuisbatterij van tijd tot tijd.

De correcte installatie

Alle onderdelen van een thuisbatterij dienen goed op elkaar te zijn afgestemd als je wilt profiteren van een maximaal rendement en een lange levensduur. Het apparaat kan immers veel langer meegaan op deze manier. Om zorg te dragen voor een correcte installatie is het aan te raden om een specialist in te huren zodat deze de installatie uitvoert. Zo weet je zeker dat de thuisbatterij goed geïnstalleerd wordt waardoor de levensduur gemaximaliseerd wordt. Daarnaast ontvang je garantie op het werk dat wordt geleverd door de specialist. Mocht er wat verkeerd gaan in de toekomst dan kan je hier altijd op terugkomen.

De juiste gebruikswijze

Een thuisbatterij moet je naar behoren gebruiken als je de levensduur zo lang mogelijk wilt houden. De juiste gebruikswijze van het apparaat zorgt er immers voor dat het apparaat veel vaker kan draaien en dus langer meegaat. De specialist die de thuisbatterij installeert kan je precies uitleggen wat de correcte gebruikswijze is van het apparaat.

Reparaties tijdig uitvoeren

Laat je thuisbatterij regelmatig nakijken door een specialist. Zo kan de specialist checken of er onderdelen zijn die gerepareerd of vervangen moeten worden. Onderdelen die niet naar behoren werken doen zowel het rendement verlagen als de levensduur verkorten van de thuisbatterij. Slim is om een specialist jaarlijks langs te laten komen voor een check up.

Onderhoud

De juiste mate van onderhoud zorgt ervoor dat de levensduur van je thuisbatterij kan worden verlengd. Hoe beter het apparaat kan functioneren, des te langer deze immers mee kan gaan. De meeste thuisbatterijen vergen amper onderhoud afhankelijk van welk soort thuisbatterij je gaat aanschaffen, maar bij de meeste soorten heb meestal slechts een doekje nodig om vuil of stof van het apparaat te verwijderen. Slim zou zijn om bij de aanschaf van de thuisbatterij direct ook een onderhoudscontract af te sluiten waarbij de specialist periodiek langskomt om zorg te dragen voor de een goede onderhoudsbeurt. Je betaalt een extra bedrag bij de aanschaf maar hebt hierna geen omkijken naar de onderhoudskosten van de thuisbatterij.

Een thuisbatterij gaat vrij lang mee als deze juist geïnstalleerd wordt, correct wordt gebruikt, als reparaties tijdig worden uitgevoerd en bij onderhoud van het apparaat. De vele voordleen die bij een thuisbatterij komen kijken maken dat de investering wel degelijk de moeite waard is. Schakel bij voorbaat eerst een specialist in nadat je een vergelijking maakt van een aantal specialisten uit je eigen buurt. Zo kan je de voordeligste offerte uitkiezen wat je veel op de kosten kan besparen terwijl je tevens ook direct een betrouwbare specialist in kunt huren op deze manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs