Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Met een thuisbatterij sla je stroom op van het net of van je zonnepanelen en kan je deze opgeslagen stroom weer gebruiken op een later moment dat het jou het beste uitkomt. Maar hoe werkt een thuisbatterij nou eigenlijk en welke zaken zijn hierbij allemaal van belang? Ga door met lezen hieronder als je het allemaal wilt weten.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat gebruikt kan worden om zelf geproduceerde zonnestroom op te slaan zodat deze kan worden gebruikt op momenten dat je zonnepanelen niet genoeg energie opwekken. Het gaat vooral op momenten zoals de avond, de nacht, piekmomenten of wanneer het bewolkt weer is. Een thuisbatterij kan ook worden gebruikt tijdens daluren om goedkopere stroom van het net af te halen zodat je deze kunt gebruiken op momenten dat de piektarieven gelden. Zo profiteer je van voordelige stroom tijdens momenten dat stroom eigenlijk duurder is. Tenslotte kan een thuisbatterij ook worden gebruikt als back up of noodoplossing en kunnen personen die off grid leven deels zelfvoorzienend worden dankzij een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen.

Soorten thuisbatterijen

De thuisbatterijen die momentele beschikbaar zijn op de markt zijn de loodzuurbatterijen, de lithium ion batterijen en de zoutwaterbatterijen. De loodzuur thuisbatterijen zijn vrij groot en zwaar maar hebben een zeer groot vermogen en kunnen veel opslaan. De lithium ion thuisbatterijen zijn juist helemaal niet zwaar en zijn geschikt voor hoge energiedichtheden. De zoutwater thuisbatterijen zijn geheel veilig te gebruiken, hebben een milieuvriendelijke werking en vergen vrijwel geen onderhoud.

De werking van een thuisbatterij

Een thuisbatterij koop je meestal als onderdeel van een geheel systeem dat bestaat uit een set zonnepanelen op het dak, een batterij dat stroom op kan slaan, een bidirectionale omvormer, een batterij-vermogensmeter en tenslotte een noodschakelaar. Een thuisbatterij werkt doordat de zonnepanelen eerst zonlicht opwekken en deze vervolgens naar elektriciteit omzetten. De omvormer zet deze elektriciteit om naar wisselstroom, welke kan worden opgeslagen in de thuisbatterij of kan worden gebruikt in je huishouden.

Thuisbatterij werking in stappen

Om een beter beeld te krijgen van de werking van een thuisbatterij is het cruciaal om na te gaan welke stappen het systeem neemt om stroom op te wekken en deze vervolgens op te kunnen slaan. De stappen die hierbij van belang zijn:

  1. Het zonnepanelensysteem wekt stroom op uit zonlicht.
  2. De opgewekte stroom wordt door de regelaar gestuurd naar de apparaten die stroom nodig hebben op dat specifiek moment.
  3. Indien er meer stroom wordt opgewekt dan het huishouden op dat moment kan verbruiken, kan deze ongebruikte stroom op worden geslagen met behulp van de thuisbatterij zodat deze stroom op een ander tijdstip kan worden gebruikt.
  4. De thuisbatterij moet helemaal vol zijn voordat deze kan worden ontladen op moment dat de zonnepanelen geen stroom opwekken. Deze stroom kan je naar wens gebruiken zonder dat je energie hoeft af te nemen van het stroomnet.

Voordelen en nadelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan voordelig zijn om verschillende redenen. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar zowel de voor- als de nadelen die bij een thuisbatterij komen kijken. De voordelen van een thuisbatterij zijn min of meer:

  • De verlaagde energierekening waar je maandelijks van profiteert aangezien je minder gaat afnemen van het stroomnet maar juist meer van je eigen gratis groene stroom gaat gebruiken.
  • Je maakt optimaal gebruik van je tijdelijke overproductie aan stroom door deze ongebruikte stroom op te slaan voor een later tijdstip.
  • Een thuisbatterij kan als noodoplossing worden ingezet wanneer er sprake is van een storing in het netwerk of een black-out.
  • Je bent voor een groot deel onafhankelijk van het net.
  • De meeste thuisbatterijen zijn milieuvriendelijk waardoor je je ecologische voetafdruk aan het verkleinen bent.

Ook de nadelen moeten hierbij worden vermeld. Zo is de prijs van een thuisbatterij momenteel nog vrij duur, wat de drempel van de aanschaf nog hoog maakt voor veel Nederlanders. Je kunt rekenen op een aanschafprijs van €5.000 tot €10.000 afhankelijk van het uitgekozen merk, de opslagcapaciteit en de soort thuisbatterij. Hou wel rekening dat je hier nog de kosten voor de omvormer bij moet zetten en de installatiekosten. Naast de hoge prijs ben je tijdens de wintermaanden niet onafhankelijk van het net en moet je rekening houden met het aantal ruimte wat een thuisbatterij in beslag neemt. Daarnaast vraagt zelfs de opslag van energie en bevatten een aantal thuisbatterijen schadelijke of schaarse grondstoffen.

De omvormer van een thuisbatterij

De omvormer wordt geconnecteerd aan zowel de elektriciteitskast als aan de zonnepanelen en de thuisbatterij. Op deze manier kan de omvormer stroom geven vanuit het zonenpanelensysteem naar de elektriciteitskast van de woning en ook andersom. Ook is de omvormer in staat om via de elektriciteitskast stroom van het net af te halen om deze op te kunnen slaan in de thuisbatterij.

Back up of noodoplossing

Je kunt ervoor kiezen om je thuisbatterij te gebruiken als een back up of als noodoplossing in geval er eens sprake mocht zijn van een storing in het net of van een black-out. Hierbij wordt stroom opgeslagen middels de thuisbatterij en kan het apparaat stroom voorzien aan het huishouden tijdens een stroompanne. Hoe lang je verder kunt profiteren van stroom is afhankelijk van de opslagcapaciteit van het apparaat.

Onafhankelijkheid van het net

Je kunt met een thuisbatterij gedeeltelijk onafhankelijk zij van het net. Je hoeft immers niet veel stroom meer af te nemen van het stroomnet, vooral niet tijdens de maanden oktober tot maart wanneer de zon volop schijnt. Tijdens de wintermaanden is het helaas vrijwel onmogelijk om 100% onafhankelijk te zijn van het net aangezien de zon onvoldoende schijnt om stroom op te kunnen wekken met zonnepanelen. Je gaat dus alsnog stroom af moeten nemen in de wintermaanden.

Investeer in een thuisbatterij als je maximaal wilt genieten van het rendement van je zonnepanelensysteem. Een thuisbatterij schaf je niet zomaar aan, maar draag zorg voor de juiste voorbereidingen. Denk zo aan het maken van een goede vergelijking van de prijzen zodat je kunt besparen op de kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs