Is volledige onafhankelijkheid mogelijk met een thuisbatterij?

Een thuisbatterij brengt veel verschillende mogelijkheden van stroomopslag met zich mee waardoor je een verstandig besluit neemt als je gaat investeren in dit apparaat voor het voorzien in je eigen stroombehoeften. Ben je benieuwd in hoeverre je volledig onafhankelijk kunt zijn met een thuisbatterij? Ga dan door met lezen hieronder als je hier alles over wilt weten.

De mogelijkheden van een thuisbatterij

De mogelijkheden van een thuisbatterij zijn vrij divers. Zo kan je dankzij een thuisbatterij volledig van je zonnepaneleninstallatie profiteren door zelfs de ongebruikte energie op te slaan waardoor je deze kunt gebruiken op een later moment. Je gebruikt dus meer van je eigen stroom en minder van het stroomnet. Daarnaast kan een thuisbatterij worden gebruikt als noodoplossing of back up in geval er ooit sprake mocht zijn van een stroomstoring. Een andere mogelijkheid van een thuisbatterij is als je stroom van het net wilt afnemen tegen het goedkoopste tarief om deze vervolgens te gebruiken op momenten dat stroom duurder is waardoor je op de kosten kunt besparen. De laatste mogelijkheid die kimt kijken bij een thuisbatterij is dat je een thuisbatterij prima kunt gebruiken als je off grid leeft of woont in een gebied dat zeer afgelegen is.

Opslag energie van een thuisbatterij

Om na te gaan groot de opslagcapaciteit moet zijn van je thuisbatterij moet je nagaan wat het gemiddeld verbruik is van je huishouden. Ga er maar van uit dat hoe groter je verbruik, des te groter de opslagcapaciteit van de thuisbatterij gaat moeten zijn. Schaf je een thuisbatterij aan met een opslagcapaciteit die te laag is, dan ga je alsnog extra stroom moeten afnemen van het net waardoor je toch meer aan stroom betaalt. Indien je het zelf moeilijk vindt om de juiste keuze te maken is het verstandig om een expert in te schakelen voor professioneel advies over de mogelijkheden.

Minder stroomkosten

Aangezien je met een thuisbatterij veel meer gaat gebruiken van je eigen geproduceerde groene stroom van de zonnepanelen op je dak, ga je dus veel minder stroom af moeten nemen van het net op momenten dat de zonnepanelen geen stroom op kunnen wekken. Denk zo voornamelijk aan de avond- nachturen of als het bewolkt is. Hierdoor kan je ook verwachten dat de stroomkosten omlaag gaan wat een verlaagde energierekening met zich meebrengt.

Back up/noodoplossing

Thuisbatterijen zijn ideaal te gebruiken als noodoplossing mocht er sprake zijn van een storing in het net. Door een thuisbatterij als back up te gebruiken kan je alsnog gebruik maken van stroom voor je elektrische huishoudelijke apparaten. Hoe lang je nog kunt door genieten van stroom hangt af van de soort thuisbatterij, het merk maar voornamelijk van de opslagcapaciteit en het vermogen van het apparaat.

Goedkoop stroom afnemen

Je kunt met een thuisbatterij goedkoper stroom afnemen van het net. Door stroom op te slaan van het net op momenten dat het daltarief gehanteerd wordt kan je deze goedkope opgeslagen stroom gebruiken op momenten dat het tarief van stroom veel duurder is. Zo maak je gebruik van stroom tijdens de piekuren maar betaal je het voordeligste tarief.

Off grid leven

Off grid leven of wonen in een zeer afgelegen gebied wordt mogelijk gemaakt dankzij een zonnepanelen systeem gecombineerd met een thuisbatterij. Zo kan je tijdens de daguren zonlicht opvangen met de zonnepanelen en deze omzetten tot stroom. De stroom die niet wordt gebruikt kan met een thuisbatterij op worden geslagen zodat je deze stroom kunt gebruiken tijdens de nachturen, avonduren of wanneer de zon niet schijn. In hoeverre je zelfvoorzienend kunt zijn met een thuisbatterij en zonnepanelen als je off grid leeft is een kwestie die van meerdere factoren afhangt. Denk hierbij voornamelijk aan de winterperiode waarbij er amper zonlicht is. Hierbij kunnen de zonnepanelen langere tijd geen zonlicht opvangen en dus ook geen stroom produceren voor de thuisbatterij om deze op te kunnen slaan. Personen die off grid leven kunnen dus enkel tijdens de zonnige maanden geheel zelfvoorzienend zijn, maar niet tijdens de winterperiode.

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Ook als je geen zonnepanelen hebt liggen op je dak kan het verstandig zijn om een thuisbatterij aan te schaffen als je wilt profiteren van goedkopere stroom. Je kunt immers stroom opslaan tijdens daluren om deze te gebruiken tijdens de piekuren waardoor je altijd het goedkoopste stroomtarief betaalt. Of je hier veel mee verdient is echter de vraag. Een gemiddeld huishouden bespaart een bedrag van amper €100 per jaar op deze manier. Als rekening wordt gehouden met de hoge aanschafprijs van €5.000 tot €10.000 en de levensduur van gemiddeld 15 jaar is dit en keuze die je zelf moet maken aangezien het niet altijd even verstandig blijkt te zijn om de investering aan te gaan als je geen zonnepanelen hebt.

Is 100% onafhankelijkheid mogelijk?

Nee, het is helaas niet mogelijk om 100% onafhankelijk te zijn van het net in Nederland. Ons klimaat staat dit niet toe, aangezien je tijdens de wintermaanden van november tot februari amper zonlicht hebt om stroom op te kunnen wekken met zonnepanelen. Tijdens deze maanden ga je zelfs met een thuisbatterij extra stroom van het net af moeten nemen. Zelfs met een thuisbatterij kan je realistisch gezien maximaal 80% zelfvoorzienend wonen, en helaas niet 100%. Een thuisbatterij heeft slechts een beperkte opslagcapaciteit, maar misschien dat we in de toekomst met vernieuwde technologieën wel geheel zelfvoorzienend kunnen worden.

De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij is niet alleen ideaal als je milieuverandering bewust tegen wilt gaan, maar ook als je wilt profiteren van een verlaagde energierekening en meer wilt profiteren van de productie van je eigen groene stroom. Schakel een goede specialist in om een thuisbatterij bij je te komen installeren. Een goede specialist kan je vinden door het maken van een nauwkeurige vergelijking van de prijs, de voorwaarden maar ook de kwaliteit van het apparaat en de diensten. Zo bespaar je op de initiële investeringskosten maar daarbij weet je ook zeker dat je een thuisbatterij koopt van hoogwaardig kwaliteit waardoor je gaat genieten van het maximale rendement van je systeem.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot wel 30%!