Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Op dit moment hebben nog niet veel mensen van een thuisbatterij en de voordelen die hierbij komen kijken gehoord. Dit zal allemaal gaan veranderen met de komst van de elektrische auto, die inmiddels flink in populariteit aan het stijgen is. Er zijn allerlei redenen waarom het kopen van een thuisbatterij een goed idee is. Maar waar gebruik je een thuisbatterij allemaal voor? Als je hier meer over wilt weten, ga dan direct door met lezen hieronder.

Een thuisbatterij aanschaffen

Als je zonnepanelen op het dak hebt liggen, dan is het slim om te investeren in een thuisbatterij. Een thuisbatterij wordt omschreven als een apparaat dat in staat is om stroom op te slaan voor toekomstig gebruik. Je kunt met een thuisbatterij zonnestroom opladen die door je zonnepanelen zijn geproduceerd. Op moment dat de thuisbatterij volledig is ontladen kan deze weer stroom van het net opladen. Sinds de opkomst van de elektrische auto beginnen thuisbatterijen steeds populairder te worden. Hierdoor begint ook de prijs flink te dalen, maar dit neemt nog even tijd. Op dit moment kost een thuisbatterij nog €5.000 tot €10.000 afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit. Daar moeten nog de installatiekosten bij worden berekend.

Waar gebruik je een thuisbatterij voor?

Een thuisbatterij kan worden gebruikt op verschillende manieren. De meest gebruikelijke wijze is door een thuisbatterij te combineren met een systeem van zonnepanelen. Zonder zonnepalen is het niet altijd even verstandig om te investeren in een thuisbatterij. Een thuisbatterij kan je op de volgende manieren gebruiken:

  • Om de ongebruikte stroom van je zonnepanelen op te slaan voor later gebruik op moment dat de zonnepanelen niet kunnen produceren.
  • Als back up of noodoplossing in geval van een stroomstoring op het net.
  • Om energie tegen het goedkoop nachttarief op te slaan voor gebruik tijdens de daguren zodat je minder betaalt.

Ongebruikte stroom opslaan

Momenteel gebruiken de meeste zonnepaneleneigenaren slechts 30% van de opgewekte stroom. Tijdens de avonduren, de nachturen, tijdens piekuren of op moment dat de zon niet schijnt wekken de zonnepanelen geen stroom op aangezien er geen zonne-energie is. Op deze momenten moeten zonnepaneleneigenaren alsnog stroom afnemen van het net. Met een thuisbatterij is dit niet meer noodzakelijk. Je kunt de thuisbatterij zodanig instellen dat de ongebruikte energie op wordt geslagen zodat je hier gebruik van kunt maken wanneer er geen stroomproductie plaatsvindt. Hierdoor hoef je geen stroom af te kopen van het net.

Thuisbatterij als back up

In geval van een stroompanne of problemen op het net kan een thuisbatterij als noodoplossing dienen. Een thuisbatterij is een ideaal apparaat om in te worden gesteld als back up. Zo kan je genieten van stroom ook op moment dat het net tijdelijk is uitgeschakeld voor iedereen in het gebied waardoor je apparaten normaal door blijven werken. Om de thuisbatterij te kunnen instellen als back up is het wel noodzakelijk om een speciale omvormer te laten installeren. Helaas bieden niet alle soorten thuisbatterijen deze functionaliteit.

Stroom tegen het nachttarief opslaan

Als je een thuisbatterij gaat aanschaffen om stroom op te slaan tegen het nachttarief op moment dat energie het goedkoopst is, dan kan je deze opgeslagen stroom gebruiken tijdens de daguren wanneer stroom veel duurder is. Je laadt de thuisbatterij op tijdens de daluren en kunt deze stroom dus vervolgens gebruiken in de normaaluren. Zo bespaar je flink op de kosten van energie. Als je voor deze methode gaat, dan is het in principe niet noodzakelijk om ook zonnepanelen op het dak te hebben al is dit financieel gezien wel verstandig.

Off grid leven of in afgelegen gebieden

Leef je off grid of in een zeer afgelegen gebied? Dan kan het aanschaffen en installeren van een thuisbatterij een goede oplossing bieden voor stroom. Zo kan je zelf met zonnepanelen op je dak stroom opwekken tijdens de daguren. Tijdens de nachturen of op bewolkte dagen wanneer de zonnepanelen geen energie op kunnen wekken kan je dan gebruik maken van de thuisbatterij. Stroom die ongebruikt is gebleven van de zonnepanelen wordt opgeslagen waardoor je toch kunt genieten van stroom.

Zelfvoorzienend en milieuvriendelijk

Als je zelf elektriciteit gaat opwekken met zonnepanelen en deze opslaat met een thuisbatterij voor later gebruik ben je zelfvoorzienend. Je maakt je eigen stroomvoorraad aan en verbruikt grotendeels je eigen opgewekte energie. Daarnaast zijn de meeste thuisbatterijen milieuvriendelijk en gaan ze klimaatverandering tegen. Thuisbatterijen die geheel milieuvriendelijk zijn komen in aanmerking voor het verlaagd btw tarief op de aanschaf en de installatie.

Goed voor de portemonnee

Een thuisbatterij is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Zo kan je aanzienlijk veel besparen op de maandelijkse energiekosten aangezien je meer van je eigen opgewekte stroom gaat gebruiken in plaats van stroom van het net af te nemen wanneer de zonnepanelen geen stroom produceren. Hoe meer je gaat gebruiken van je eigen stroomvoorraad, des te lager je energierekening.

Onafhankelijkheid van het net

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij brengt enige mate van onafhankelijkheid met zich mee. Je hoeft immers minder stroom af te nemen bij de energieleverancier als je over een thuisbatterij beschikt, waardoor je dus minder omkijken hebt naar het net. Hou wel rekening dat 100% onafhankelijkheid vrijwel onmogelijk is op het moment, maar je kunt wel voor de juiste combinatie zorgen waardoor je kunt profiteren van een groot onafhankelijkheidsgevoel.

Thuisbatterijen zijn niet alleen milieuvriendelijk, duurzaam en energiebesparend maar daarnaast werken ze ook kostenbesparend. Je energierekening gaat er aanzienlijk door omlaag aangezien je minder stroom van het net af hoeft te nemen en daarnaast ben je deels onafhankelijk van de energieleverancier. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een thuisbatterij in je eigen situatie? Wacht dan niet langer en ga op zoek naar een goede specialist. Het maken van een uitgebreide vergelijking voor je een specialist inhuurt is cruciaal als je zoveel mogelijk op de kosten wilt besparen en als je verzekerd wilt zijn van het inschakelen van een specialist die nauwkeurig en professioneel te werk gaat zodat je zeker wet dat je voor kwaliteit kiest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs