Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


De meeste mensen kopen een thuisbatterij als ze al een set zonnepanelen hebben staan op het dak van hun woning of bedrijfspand. De ander is van mening dat een thuisbatterij ook zonder zonnepanelen een prima investering kan zijn. Thuisbatterijen kunnen immers op verschillende manieren worden gebruikt als het gaat om verduurzaming of energiebezuiniging. Maar, in hoeverre is het verstandig om thuisbatterijen met zonnepanelen te combineren? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te gaan met lezen.

Zonnepanelen zonder thuisbatterijen

Natuurlijk is het wel mogelijk om een thuisbatterij te kopen en installeren, ook als je geen zonnepanelen hebt staan op je dak. Het voordeel in dit geval is dat je tijdens de avond- en nachturen de thuisbatterij op kunt laten laden met stroom van het net op moment dat stroom het goedkoopst is. Deze stroom kan je vervolgens gebruiken overdag waardoor je alleen het voordelig nachttarief betaalt en niet het duur tarief tijdens de daguren. De besparing die je hieruit kunt halen is gemiddeld €100 per jaar per huishouden. Het is dus niet altijd even verstandig om thuisbatterijen te kopen zonder dat je zonnepanelen hebt. Daarnaast is de prijs van een thuisbatterij niet bepaald goedkoop, waardoor je extra goed moet nadenken voordat je de investering zomaar aangaat.

Thuisbatterijen en zonnepanelen

Zonnepanelen zijn gedurende de laatste 10 tot 15 jaar zeer populair geworden en het aantal Nederlanders dat jaarlijks in zonnepanelen investeert blijft alsmaar stijgen. Men weet immers op de beste wijze te profiteren van de gratis zonne-energie door zelf groene stroom op te wekken met een zonnepanelensysteem. Hierbij kan zorgen voor het leveren van stroom tijdens de uren dat er geen zonlicht is voor de zonnepanelen. De meeste huishoudens die momenteel over zonnepanelen beschikken hebben nog geen thuisbatterij aangeschaft.

Congestie op het net

Hoe meer klanten in zonnepanelen gaan investeren, des te meer energie er terug wordt geleverd aan de energieleveranciers als niet alle stroom wordt gebruikt. Aangezien velen al in zonnepanelen investeren kan dit overvloed aan teruggeleverd stroom een congestie op het energienetwerk veroorzaken als gevolg, vooral tijdens de piekuren en in dunbevolkte regio’s. Door een thuisbatterij in te schakelen in combinatie met zonnepanelen kan dit een oplossing vormen voor dit probleem aangezien meer mensen hun te veel geproduceerde stroom gaan opslaan voor eigen gebruik op een later tijdstip.

Schommelende energieprijzen

De energieprijzen kunnen flink schommelen aangezien ze elk half jaar aangepast mogen worden door de energieleveranciers. Dit kan voor veel onwetendheid zorgen, wat het inschakelen van een thuisbatterij slim maakt. Je kunt je eigen opgewekte stroom opslaan en weer gebruiken zodat dat je stroom bij een energieleverancier af hoeft te nemen tegen stijgende energieprijzen. Je bent dus grotendeels zelfvoorzienend met een thuisbatterij en hoef geen rekening te houden met wat er zich afspeelt op de energieprijzenmarkt.

Kosten van een thuisbatterij

Er hangt een vrij hoog prijskaartje aan een thuisbatterij. De kosten voor de aanschaf liggen gemiddeld tussen de €5.000 en de €10.000, afhankelijk van de opslagcapaciteit en het vermogen. Daar komt nog €1.500 tot €2.000 bij voor het kopen van een geschikte omvormer. Tenslotte moet je nog rekenen op de installatiekosten van de specialist. De installatiekosten liggen tussen de €500 en €1.000.

Zijn thuisbatterijen verplicht?

Nee, de aanschaf van een thuisbatterij als je zonnepanelen hebt staan op je dak is op het moment niet verplicht, maar slechts sterk gestimuleerd. Het is immers de bedoeling dat Nederland binnen een aantal jaar volledig groen gaat draaien met een centraal punt op verduurzaming en milieuvriendelijkheid. Alhoewel het kopen van een thuisbatterij niet verplicht is, bestaat er wel de mogelijkheid dat dit zal veranderen in de toekomst.

De kostprijs versus de levensduur

Hou rekening dat met een gemiddelde aanschafprijs van €5.000 tot €10.000 een standaard thuisbatterij een levensduur heeft van circa 15 jaar. Hierbij is de opslagcapaciteit van de meeste thuisbatterijen tot 95%, maar na het verlopen van deze 15 jaar zal de capaciteit terug zijn gelopen tot 65% van de beginwaarde van de thuisbatterij.

De terugverdientijd

Als je een thuisbatterij gaat kopen ter ondersteuning van je huidig zonnepanelensysteem die je al hebt staan op je dak, dan kan je rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 12,5 jaar. Indien de thuisbatterij tegelijkertijd wordt gekocht met de zonnepanelen dan is de terugverdientijd maar 6,25 jaar. Heb je helemaal geen zonnepanelen en wil je een thuisbatterij kopen om tijdens de nacht goedkoop stroom op te slaan voor gebruik tijdens de daguren, dan is de terugverdientijd zeker 25 jaar.

De toekomst van thuisbatterijen

Momenteel zijn de kosten om een thuisbatterij aan te schaffen in Nederland nog vrij hoog en je kunt lang niet overal een premie voor thuisbatterijen krijgen. Op dit moment is de investering in een thuisbatterij dus nog niet altijd even rendabel. Op moment dat de vraag naar thuisbatterijen stijgt en dus de prijs gaat dalen, dan zal de aanschaf wel degelijk rendabel blijken te zijn. Daar komt nog bij dat er wordt voorzien dat er verschillende interessante ontwikkelingen zullen verschijnen op de markt als het gaat om nieuwe soort thuisbatterijen en de functionaliteiten. Op dit moment is het dus nog niet voordelig om een thuisbatterij aan te schaffen, maar binnenkort zou dit wel het geval kunnen zijn.

Het kopen van een thuisbatterij en deze combineren met een zonnepanelensysteem is een uitstekend plan als je zoveel mogelijk gebruik wilt maken van je zelf geproduceerde groene stroom. Je kunt immers stroom opslaan met een thuisbatterij en deze op later moment gebruiken. Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij en wil je meer weten over de mogelijkheden? Dan is het tijd om contact op te nemen met een specialist. Ga op zoek naar een paar goede specialisten in je buurt en vraag offertes bij ze op. Maak vervolgens een vergelijking tussen al deze offertes en kijk goed naar zaken zoals de prijs, de kwaliteit en de voorwaarden. Kies vervolgens de offerte uit waarbij je het meest bespaart, die het best past binnen je budget en bij je wensen en waarbij je verzekerd bent van het inhuren van een ervaren vakman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs