Tips thuisbatterij kopen

Een thuisbatterij koop je niet zomaar. Er zijn allerlei zaken die komen kijken bij zowel de aankoop als de installatie van het apparaat. Denk zo aan de opslagcapaciteit, het vermogen, de installatie en dergelijke. Ga door met lezen hieronder voor een aantal praktische tips die je allemaal moet checken voor je de thuisbatterij gaat kopen en installeren.

Een thuisbatterij uitkiezen

De eerste stap die je moet nemen als je een thuisbatterij gaat aanschaffen is natuurlijk het vinden van een geschikte thuisbatterij voor je installatie. Let goed op zaken zoals de prijzen, de opslagcapaciteit, het vermogen, de kwaliteit, het merk, de milieuvriendelijkheid en dergelijke. Denk eraan dat je ook rekening moet houden met de plaatsing van de thuisbatterij. Een zwaar thuisbatterij eist veel ruimte en moet vaak liggend worden geplaatst terwijl een lichter thuisbatterij vrijwel overal kan worden gezet of zelfs worden gehangen. Kom je er zelf niet uit? Dan kan je professioneel advies aanvragen bij een specialist. Zo kom je makkelijk te welk soort thuisbatterij de beste keuze is in je eigen persoonlijke situatie.

Wie doet de installatie?

Heb je een goed thuisbatterij gevonden? Dan moet je bepalen wie de installatie gaat uitvoeren. Aan te raden is om een specialist in te huren voor de klus. Een specialist gaat op professionele wijze te werk en weet wat de juiste stappen zijn voor een correcte installatie. Een thuisbatterij moet immers correct geïnstalleerd worden als je wilt profiteren van het maximaal rendement uit je zonnepanelen. Beschik je zelf over de juiste gereedschappen en heb je zowel kennis als ervaring met het installeren van thuisbatterijen? Dan kan je zelf de installatie uitvoeren en besparen op de kosten. Hou wel rekening dat je in dat geval geen gebruik kunt maken van het verlaagd btw tarief en dus gewoon 21% btw gaat moeten betalen over de aanschaf van het apparaat.

Maak eerst een vergelijking

Als je hebt besloten om een specialist in te huren voor de installatie, dan is het cruciaal om eerst een vergelijking te maken. Vraag eerst een paar offertes op bij zo veel mogelijk goede specialisten uit je eigen omgeving en omstreken. Zo kan je de offertes allemaal naast elkaar zetten om te kijken naar de prijzen, voorwaarden, kwaliteit en dergelijke. Zo krijg je een beeld van wat de gemiddelde kosten zijn van een specialist en kan je de voordeligste offerte uitkiezen. Je maakt op deze manier immers een keuze die past bij je eigen budget, behoeften en wensen.

Check waar de specialist vandaan komt

Ga altijd eerst na waar de specialist vandaan komt. Specialisten die landelijk gevestigd zijn investeren vaak in grote reclamecampagnes en komen vaak als eerste tevoorschijn in de online zoekresultaten. Kies bij voorkeur altijd voor een lokale specialist die niet te ver van je vandaan komt. Zo betaal je veel minder aan kilometerkosten. Er wordt namelijk €0,50 tot €1,00 per kilometer berekend als de specialist naar je toe moet komen voor de installatie. De kilometerkosten bij een landelijke specialist lopen dus al snel op.

De kosten

Natuurlijk wil je weten hoeveel je moet betalen voor de aanschaf en de installatie, maar belangrijk is om te checken in hoeverre de kosten wel inclusief de btw zijn vermeld. Bepaalde specialisten geven offertes uit voor de installatie maar vermelden daar de btw niet bij. Hierdoor kan de prijs op het eerste gezicht veel aantrekkelijker lijken, maar op de eindfactuur zal je worden verrast met een veel hogere prijs door de 21% btw die daar nog bovenop komt.

Omvormer nodig?

Als je de thuisbatterij met een set zonnepanelen gaat combineren heb je een bidirectionale omvormer nodig. Standaard zonnepanelen komen niet met een bidirectionale omvormer, wat dus betekent dat je deze dus apart aan moet schaffen voor €1.500 tot €2.000. Indien je de zonnepanelen nog niet gekocht hebt maar alles samen gaat kopen, dan is het aan te raden om direct te kiezen voor de juiste omvormer om deze kosten te besparen.

Het verlaagd btw tarief voor thuisbatterijen

Check altijd in hoeverre je kunt besparen op de kosten door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief. Met dit verlaagd tarief kan je besparen op zowel de aanschafkosten als de installatiekosten aangezien je hierbij slechts 6% btw hoeft te betalen in plaats van 21% zoals gebruikelijk. Dit btw tarief is ingesteld vanuit de Belastingdienst om Nederlanders te stimuleren om zich te focussen op het verduurzamen van hun woning. Als je gebruik wilt maken van het verlaagd btw tarief moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De thuisbatterij moet volledig milieuvriendelijk zijn.
  • De thuisbatterij moet door een erkend vakman geïnstalleerd te zijn.
  • De woning waar de thuisbatterij geplaatst wordt moet minstens 10 jaar oud zijn.
  • Er moet een digitale meter aanwezig zijn.

Vraag naar de keurmerken en garanties

Als je wilt weten in hoeverre de leverancier of specialist zelf vertrouwen heeft in de thuisbatterij en de kwaliteit ervan, is het belangrijk om naar de aanwezige keurmerken te kijken. Thuisbatterijen met een keurmerk zijn getest en beoordeeld door gerenommeerde instanties op basis van zaken zoals milieuvriendelijkheid, veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en dergelijke. Verder is het aan te raden om na te gaan in hoeverre de specialist die je inhuurt is aangesloten bij een bepaalde brancheorganisatie. Vraag verder ook naar de garantiebepaling. Een optimale garantieregeling is immers zeel essentieel als je een thuisbatterij gaat kopen. De levensduur is immers vrij lang en het betreft een grote investering. Mocht er in de toekomst iets mis gaan, dan ben je gedekt door de garantiebepaling. Neem geen genoegen met een regeling die minder dan 5 jaar is.

Heb je zonnepanelen liggen op het dak? Dan ben je slim bezig en is het verstandig om ook een thuisbatterij in huis te halen om maximaal van je systeem te profiteren. Kies een goede specialist uit door bij meerdere specialisten offertes aan te vragen zodat je hiermee een uitgebreide vergelijking kunt maken. Dit is de beste manier om de offerte te kiezen die je het meest aanspreekt qua prijs en kwaliteit zodat je aanzienlijk kunt besparen op de initiële investeringskosten.

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%