Het rendement van een thuisbatterij geeft aan in hoeverre de stroomopslag wel een voordelig effect heeft op je hele installatie en je stroomvoorziening. Hoe hoger het rendement, des te beter voor je portemonnee en je stroomverbruik. Maar wat zijn de verschillende manieren om het rendement van een thuisbatterij te kunnen verhogen? Wil je hier alles over weten, dan dien je door te gaan met lezen hieronder.
Waarom investeren in een thuisbatterij
Er zijn verschillende redenen ok in een thuisbatterij te investeren. Ten eerste kan je met een thuisbatterij een lage energierekening verwachten. Dit is mogelijk aangezien je veel meer van je eigen stroom gaat gebruiken en veel minder van het net af gaan nemen. Je betaalt dus minder aan de energieleverancier en gebruikt meer gratis groene stroom die je zonnepanelen hebben geproduceerd. Daarnaast kan je ook profiteren van goedkope stroom met een thuisbatterij. Om dit te bereiken moet je de thuisbatterij opladen tijdens momenten dat het daltarief geldt waardoor je deze goedkope stroom kunt gebruiken zodra het piektarief geldt. Zo gebruik je goedkope stroom op momenten dat eigenlijk het duurder tarief wordt gehanteerd. Een andere reden om in een thuisbatterij te investeren is de mogelijkheid om deze te gebruiken als back up of noodoplossing in geval er ooit een stroomstoring mocht voorkomen, al gebeurt dit in Nederland zelden. De laatste reden om in een thuisbatterij te investeren is de handigheid als je off grid leeft of woont in een afgelegen gebied waar je geen toegang hebt tot het stroomnet.
Manieren om het rendement te verhogen
Het rendement van de thuisbatterij kan je verhogen op een aantal manieren. De meest gangbare methodes om het rendement omhoog te krikken zijn:
- Zorg voor een goede omvormer
- Kies de juiste capaciteit
- Koop een thuisbatterij van goed kwaliteit
- Draag zorg voor de juiste temperatuur
- Onderhoud het apparaat regelmatig
- Maak gebruik van het verlaagd btw tarief
De rol van een goede omvormer voor het rendement
Hoe beter de omvormer, des te hoger het rendement dat je kunt behalen met je thuisbatterij. De omvormer speelt een essentiële rol aangezien dit onderdeel verantwoordelijk is voor het voorzien van je woning van bruikbare stroom voor je elektrische apparaten. De omvormer is ook verantwoordelijk voor het overschot aan stroom dat er wordt geproduceerd waardoor de thuisbatterij deze op kan slaan voor later gebruik.
Extra omvormer kopen
Als je al een set zonnepanelen hebt liggen op je dak, heb je een extra omvormer nodig. De omvormer die bij een standaard zonnepanelensysteem wordt geleverd is niet geschikt voor gebruik met een thuisbatterij aangezien ze niet bidirectioneel zijn. Schaf een bidirectionale omvormer aan voor €1.500 tot €2.000. Indien je de zonnepanelen nog niet gekocht hebt is het verstandig om direct zorg te dragen voor het aanschaffen van de juiste omvormer waardoor je deze extra kosten niet hoeft te betalen.
De juiste capaciteit kiezen
Ook de juiste capaciteit van het systeem draagt bij aan het verhogen van het rendement. Hoe beter het systeem is gedimensioneerd qua capaciteit, des te hoger het rendement. De capaciteit hangt grotendeels af van het verbruik van het huishouden., hoe groter het verbruik, des te hoger de capaciteit gaat moeten zijn. De juiste grootte zorgt ervoor dat je opslag en productie netjes in verhouding blijven. De meeste thuisbatterijen die tegenwoordig worden aangeboden hebben een capaciteit tussen de 3 en 14 kWh. Als je zelf geen keuze kunt maken, dan kan je beter de hulp inschakelen van een expert die je kan voorzien van professioneel advies over alle mogelijkheden.
De kwaliteit van de thuisbatterij
De kwaliteit van de thuisbatterij draagt ook bij aan het verhogen van het rendement van het systeem. Je kunt ervan uitgaan dat hoe beter de kwaliteit van het apparaat, des te beter de cellen in staat zijn om stroom op te slaan en dus des te hoger het rendement. Daarnaast speelt de kwaliteit ook een rol in zaken zoals verhitting van het apparaat en de levensduur.
De temperatuur en het rendement
Velen vergeten dat de temperatuur ook een grote invloed kan hebben op het rendement. Niet alle thuisbatterijsoorten kunnen goed omgaan met wisselende temperaturen of temperaturen die te hoog of te laag zijn. Bij bepaalde soorten thuisbatterijen is de koeling slechter afgesteld waardoor de levensduur aanzienlijk kleiner is. Het is daarom ook belangrijk om de thuisbatterij op de juiste locatie te plaatsen waarbij de temperatuur ideaal is voor het systeem en het rendement.
Regelmatig onderhoud
Lang niet alle soorten thuisbatterijen hoef je zelf te onderhouden. Sterker nog, de meeste thuisbatterijen vergen juist amper onderhoud. Je hoeft slechts met een doekje op het apparaat te gaan om stof of vuil te verwijderen. Wat wel verstandig is, is om periodiek een onderhoudsbeurt in te plannen waarbij een specialist langskomt om na te gaan in hoeverre alle onderdelen nog goed werken en of het systeem nog correct werkt. Zo kan de specialist ervoor zorgen dat het systeem naar behoren werkt waardoor het rendement maximaal blijft.
Profiteer zo goed mogelijk van je zonnepanelensysteem door een thuisbatterij aan te schaffen waardoor je het rendement van je installatie aanzienlijk kunt maximaliseren. Schaf een thuisbatterij aan door eerst offertes bij een aantal specialisten uit je buurt aan te vragen. Maak een vergelijking van deze offertes, kies de offerte uit die je het meest aanspreekt en geniet van de flinke besparing die deze vergelijking met zich meebrengt. Tevens ben je verzekerd van het inhuren van een expert die betrouwbaar si en kwaliteit aan te bieden heeft.