Momenteel zijn er verschillende soorten thuisbatterijen verkrijgbaar en dankzij de steeds moderner wordende technologie worden er continu nieuwe en innovatieve modellen ontwikkeld. Niet alle thuisbatterijsoort vergt evenveel onderhoud, wat het belangrijk maakt om te weten wat je zelf kunt doen als het gaat om het onderhouden van je thuisbatterij. Maar wat komt er allemaal kijken bij het onderhouden van een thuisbatterij? Wil je alles weten over thuisbatterijen en het onderhoud, ga dan hieronder door met lezen.
De verschillende soorten thuisbatterijen
Op het moment kennen we 3 verschillende soorten thuisbatterijen, namelijk loodzuurbatterijen, lithium ion batterijen en zoutwaterbatterijen. De allergoedkoopste thuisbatterijsoort is de loodzuur thuisbatterij, met een zwaar gewicht en een grote opslagcapaciteit. De lithium ion thuisbatterijen zijn niet alleen zeer krachtig maar ook ideaal vanwege het lichte gewicht. Helaas is de kans op brandgevaar groter vergeleken met de andere thuisbatterijsoorten. Zoutwater thuisbatterijen werken op veilige en milieuvriendelijke wijze maar ze nemen wel meer ruimte in beslag.
Onderhoud per soort thuisbatterij
De mate van onderhoud kan flink verschillen afhankelijk van welk soort thuisbatterij je koopt. Niet alle thuisbatterijen hoef je immers te onderhouden. De zoutwater thuisbatterij vergt amper onderhoud. Af en toe met een doekje vocht of vuil verwijderen van het apparaat is meer dan voldoende. Voor een lithium ion thuisbatterij is geen specifiek onderhoud nodig. Ook hier kan je simpelweg een doekje gebruiken om het apparaat af te stoffen. Tenslotte heb je nog de loodzuur thuisbatterij, welke wel regelmatig onderhoud nodig heeft door de fabrikant.
Voer reparaties tijdig uit
Merk je tijdens het onderhouden van de thuisbatterij op dat er bepaalde onderdelen zijn die niet naar behoren werken en dus vervangen moeten worden? Laat een specialist dit dan tijdig doen zodat er zo min mogelijk sprake is van vermogensverlies. Hoe sneller het systeem 100% goed werkt, des te hoger het rendement.
Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur
Er komen allerlei voordelen kijken bij het regelmatig onderhouden van een thuisbatterij. Door het apparaat te onderhouden voorkom je zaken zoals bijvoorbeeld slijtage. In bepaalde gevallen is het te adviseren om een specialist langs te laten komen om na te gaan of alles nog naar behoren functioneert. Door de thuisbatterij regelmatig te onderhouden op deze manier wordt de levensduur aanzienlijk verlengd.
Onderhoud maximaliseert het rendement
Naast het verlengen van de levensduur van het apparaat kan regelmatig onderhoud ook het rendement maximaliseren. Er wordt tijdens een goede onderhoudsbeurt immers nagegaan in hoeverre alle onderdelen van het systeem nog goed op elkaar zijn afgestemd en correct werken. Indien onderdelen vervangen moeten worden zal de specialist hier zorg voor dragen, zodat de hele installatie naar behoren werkt. Hoe beter het systeem werkt, hoe meer je van een maximaal rendement kunt profiteren.
Zelf doen of uitbesteden?
Als je een thuisbatterij gaat onderhouden is het essentieel om te bepalen of je een specialist gaat inschakelen voor de klus of dat je zelf aan de slag gaat. Een thuisbatterij onderhouden door het apparaat met een doekje te vegen om vervelende zaken zoals kortsluiting te voorkomen kan je natuurlijk zelf doen, maar periodiek onderhoud waarbij er wordt gekeken naar de werking en tevens ook de huidige staat van alle onderdelen van het systeem kan je beter overlaten aan een professioneel. Door de onderhoudsbeurt uit te besteden weet je zeker dat de thuisbatterij na het onderhouden naar behoren gaat werken. Tevens krijg je garantie op het werk dat de specialist verricht heeft. Verstandig is om een specialist elke 6 maanden langs te laten komen voor een controle van het systeem.
Onderhoudscontract
Slim zou zijn om bij het aanschaffen van de thuisbatterij direct een onderhoudscontract af te sluiten met de specialist. Een onderhoudscontract is een contract die je afsluit waarbij de specialist om de zoveel aantal tijd langskomt om het systeem te onderhouden. Deze onderhoudsbeurt bestaat meestal uit een standaard aantal werkzaamheden die worden uitgevoerd om na te gaan wat de staat is van het apparaat en wat er allemaal moet worden gedaan. Door een onderhoudscontract af te sluiten heb je voorlopig geen omkijken meer naar de onderhoudskosten.
Bespaartips onderhoudskosten specialist inschakelen
Ga je een specialist inhuren voor een goede onderhoudsbeurt aan je thuisbatterij? Al zijn de kosten niet zeer hoog, dan nog kan je besparen door de volgende opties in acht te nemen:
- Vergelijk eerst zo veel mogelijk offertes bij specialisten die zich bevinden in je buurt. Zo kan je zelf de goedkoopste optie uitkiezen.
- Huur een lokale specialist in. Op deze manier verlaag je de kosten aangezien de kilometerkosten van een landelijke specialist flink oplopen.
- Check in hoeverre je voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het verlaagd btw tarief. Hierdoor betaal je geen 21% btw over de aanschaf en de installatie maar slechts 21%.
- Ga na of de buren of andere geïnteresseerden uit je omgeving ook van plan zijn om binnenkort een specialist in te schakelen voor een onderhoudsbeurt. Zo kan je de specialist een grotere klus aanbieden waardoor je meestal kunt profiteren van een mooie korting op de onderhoudskosten.
- Als je de juiste gereedschappen in huis hebt en voldoende kennis en ervaring hebt met dergelijke zaken dan kan je de onderhoudsbeurt zelf uitvoeren en besparen op de kosten van het inhuren van een specialist.
- Je kunt er ook voor kiezen om wel een specialist in te schakelen maar je voert zelf een aantal van de taken uit waardoor de specialist veel minder te doen heeft. De kosten zullen hierdoor ook veel lager uitvallen.
Thuisbatterijen koop je niet zomaar. Er zijn immers verschillende zaken waar je mee moet houden zoals de soort thuisbatterij, de opslagcapaciteit, het vermogen en dergelijke. Het is verstandig om eerst een specialist in te schakelen om geadviseerd te worden van alle mogelijkheden die je hebt in je situatie. Een specialist huur je in door eerst offertes op te vragen aan meerdere specialisten die uit je eigen regio komen zodat je hierna een vergelijking kunt maken op basis van zaken zoals de prijzen, de kwaliteit en de voorwaarden. Zo bespaar je en huur je een specialist in die kwaliteit biedt.