Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij kan op verschillende manieren worden gebruikt en er komen veel verschillende voordelen hierbij kijken. Om van een maximaal rendement te profiteren is het belangrijk dat je een thuisbatterij koop waarvan heel het systeem en alle onderdelen van hoogwaardig kwaliteit zijn. Maar uit welke onderdelen bestaat een thuisbatterij nou precies? Als je hier alles over wilt weten, ga dan door met lezen hieronder.

Soorten thuisbatterijen

Momenteel zijn er verschillende soorten thuisbatterijen, maar de twee meest populaire thuisbatterijen zijn de lithium ion en de loodzuur batterijen. De lithium ion thuisbatterij wordt het meest verkocht in Nederland vanwege de hoge opslagcapaciteit, de mogelijkheid om de batterij snel op te laden en het licht gewicht. Dit maakt dat deze thuisbatterij vrijwel overal in huis geplaatst kan worden. Een loodzuur thuisbatterij is een ouderwets model dat tegenwoordig vrij goedkoop is. Helaas mag dit batterij niet meer dan voor de helft worden ontladen, anders zal de levensduur van de thuisbatterij hierdoor flink worden aangetast. Daarnaast zijn loodzuur thuisbatterijen niet milieuvriendelijk, in tegenstelling tot lithium ion thuisbatterijen. Een ander soort thuisbatterij die vrij nieuw op de markt is, is de zoutwater thuisbatterij. Dit is een onderhoudsarme, veilige en milieuvriendelijke wijze om stroom op te slaan.

Onderdelen van een thuisbatterij

Een thuisbatterij bestaat uit verschillende onderdelen die samen het hele systeem vormen en nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd, meestal in combinatie met een zonnepanelensysteem. De belangrijkste onderdelen van een thuisbatterij zijn de omvormer, de batterij, de separatoren, de batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Omvormer

Eén van de meest belangrijke onderdelen van een thuisbatterij is de omvormer. Als je de zonnepanelen al hebt liggen op je dak, dan heb je in de meeste gevallen een omvormer die in één richting functioneert. Deze omvormer wordt standaard geleverd bij elke set zonnepanelen. Als je een thuisbatterij gaat gebruiken in combinatie met de zonnepanelen is het noodzakelijk om een bidirectionale omvormer aan te schaffen, welke in meerdere richtingen kan functioneren. Ga je het zonnepanelensysteem en de thuisbatterij tegelijk kopen? Dan bespaar je aangezien je direct kunt kiezen voor een geschikte omvormer. De omvormer is verbonden met zowel de stroomkast als de zonnepanelen en de thuisbatterij.

De batterij

De batterij van een thuisbatterij is natuurlijk zeer essentieel aangezien dit onderdeel ervoor zorgt dat kan worden opgeladen en ontladen. Er wordt hierbij pas energie van het net gehaald op moment dat alle energie in de batterij volledig opgebruikt is. Hierna moet de batterij weer in zijn geheel opgeladen worden. Als je een thuisbatterij koopt kan je zelf kiezen tussen de verschillende opslagcapaciteiten. Hoe groter het batterij, des te meer energie er kan worden opgeslagen per keer voor later gebruik.

Separatoren

Ook de separatoren vormen onderdeel van een thuisbatterij. Een separator is een soort scheidingswand die zich bevindt tussen anode en kathode, red. de separatoren in een thuisbatterij zijn zeer bestendig aangezien ze van keramisch materiaal gemaakt zijn om te hoge temperaturen te voorkomen. Bij extreem hoge temperaturen kunnen de separatoren namelijk smelten wat gevaarlijke situaties met zich meebrengt.

Batterij-vermogensmeter en noodschakelaar

Elk thuisbatterij beschikt over een batterij-vermogens meter en een noodschakelaar. De batterij-vermogensmeter dient om het vermogen van de batterij nauwkeurig in de gaten te houden. De noodschakelaar wordt gebruikt om de thuisbatterij te beschermen tegen elektrische schokken door met behulp van de noodschakeling het apparaat van de spanningsvoorziening af te halen.

Onderhoud van een thuisbatterij

In hoeverre een thuisbatterij moet worden onderhouden hangt voornamelijk van de soort thuisbatterij af. Een zoutwater thuisbatterij heeft amper onderhoud nodig voor het behouden van de lange levensduur terwijl een loodzuur thuisbatterij regelmatig onderhoud nodig heeft van de leverancier. Lithium ion thuisbatterijen hebben ook niet veel onderhoud nodig wat dus een kostenbesparend effect met zich meebrengt.

Garanties en keurmerken

Bij de aanschaf van een thuisbatterij moet je goed letten op de aanwezige keurmerken, maar ook de garantiebepaling is zeer essentieel. Aan de hand van de garantie kan je nagaan hoe goed je gedekt bent mocht er in de toekomst iets verkeerd gaan met de thuisbatterij of de onderdelen van het apparaat. De keurmerken geven aan of de thuisbatterij wel van hoogwaardig kwaliteit is en in hoeverre de specialist die je inhuurt is aangesloten bij een brancheorganisatie.

Levensduur bij correcte installatie

Een thuisbatterij heeft over het algemeen een vrij lange levensduur bij correct gebruik, een juiste installatie en regelmatig onderhoud tot zover dit noodzakelijk is. Reken op 15 tot 25 jaar, afhankelijk van het systeem en de kwaliteit van de cellen. Een thuisbatterij waarbij alle onderdelen correct geïnstalleerd zijn, kan minstens 8.000 cycli draaien. Hoeveel keer je een thuisbatterij kunt gebruiken is van grote invloed op de levensduur.

Eenvoudige installatie

Het installeren van een thuisbatterij is vrij makkelijk en kan je beter overlaten aan een specialist. Een goede specialist weet wat de juiste werkwijze is voor een correcte installatie waardoor je verzekerd bent van het behalen van een maximaal rendement met je installatie. Het zoeken van een specialist voor de installatie kan als volgt:

  • Vraag offertes aan bij goede specialisten uit je omgeving.
  • Vergelijk de offertes goed met elkaar.
  • Kies de offerte uit die je het meest aanspreekt.
  • Neem contact op met de specialist en ga akkoord met de offerte.
  • Maak een afspraak voor de installatie en geniet van de voordelen van je thuisbatterij.

 

Thuisbatterijen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei soorten, merken en modellen. Bij het kiezen van een geschikte soort thuisbatterij voor je eigen zonnepaneleninstallatie is het belangrijk om te kijken naar de opslagcapaciteit, het vermogen en dergelijke. Om de juiste keuze te maken is het verstandig om eerst professioneel advies in te winnen van een erkend vakman. Om een specialist in te huren kan je het best eerst een paar offertes bij specialisten uit je regio opvragen zodat je ze naast elkaar kunt zetten voor het maken van een uitgebreide vergelijking. Check de prijzen, de kwaliteit en de opslagcapaciteiten zodat je een goed geïnformeerde keuze kunt maken. Daarnaast weet je zeker dat je met een vergelijking de voordeligste offerte kunt kiezen en ben je verzekerd van het inschakelen van een betrouwbare specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs