De stroommarkt is constant in beweging en er wordt steeds meer aandacht besteed aan de opwek van groene energie. Een thuisbatterij is een uitstekend apparaat dat gebruikt wordt met oog op verduurzaming, energiebesparing en milieuvriendelijkheid. Je kunt immers meer gratis of goedkope stroom opslaan voor later gebruik. Maar voor wie is het kopen van een thuisbatterij nou eigenlijk interessant? Ga hieronder door met lezen om meer te weten hierover.
De werking van een thuisbatterij
De meeste personen die een thuisbatterij aanschaffen hebben al een zonnepanelensysteem liggen op het dak van hun woning of bedrijfspand. Met de zonnepanelen wordt zonne-energie gebruikt om groene stroom te produceren. Deze groene stroom kan je gebruiken tijdens de daguren, maar op momenten dat de zon niet schijnt produceren de zonnepanelen geen stroom en moet je alsnog energie van het net afhalen. Door een thuisbatterij in te schakelen kan je gedurende de daguren je ongebruikte groene stroom opslaan om deze te gebruiken wanneer er geen stroom kan worden geproduceerd. Daarnaast kan een thuisbatterij ook worden gebruikt als een back up of noodoplossing op moment dat er sprake is van een stroomstoring op het net. Verder maakt een thuisbatterij het mogelijk om goedkoop stroom op te slaan voor later gebruik waardoor je bespaart.
Zonnepaneleneigenaren
Personen die een set zonnepanelen hebben liggen op het dak maken een verstandige keuze als ze een thuisbatterij aanschaffen. Een thuisbatterij werkt prima in combinatie met zonnepanelen. Je kunt hierbij de stroom die je niet hebt gebruikt gedurende de dag opslaan en gebruiken op een later moment wanneer de zonnepanelen geen stroom aan het produceren zijn. Het gaat hierbij niet alleen om particulieren die baat hebben bij de aanschaf en installatie van een thuisbatterij, maar ook om zakelijke klanten die een zonnepanelensysteem op het dak hebben.
Off grid leven of in afgelegen gebieden
Ook mensen die off grid leven of wonen in een zeer afgelegen gebied maken een slimme keuze door een thuisbatterij te kopen. Mensen die off grid leven zijn niet aangesloten tot het energienet en moeten dus zelf zorgen voor stroom. Met een set zonnepanelen kunnen deze mensen gedurende de dag stroom opwekken en de ongebruikte stroom opslaan voor gebruik tijdens de avonduren, de nachturen of op momenten dat het bewolkt is. Helaas is het in de praktijk niet mogelijk om geheel zelfvoorzienend te zien als je off grid leeft, aangezien je in de winter toch energie gaat moeten halen van het net.
Verlaagde energiefactuur
Een thuisbatterij maakt het mogelijk voor de eigenaar om de maandelijkse energiefactuur aanzienlijk te verlagen. Hierbij gaat het om de stroomkosten van zowel zakelijke klanten als particulieren die stroom af moeten nemen van het energienet op moment dat de zonnepanelen geen of niet voldoende stroom opwekken. Door een thuisbatterij in te stellen kan de ongebruikte energie gedurende de dag worden opgeslagen. Vervolgens kan je deze opgeslagen stroom gebruiken op moment dat er geen elektriciteit wordt opgewekt. Je gaat hierdoor minder stroom van het energienet afnemen aangezien je meer van je eigen stroom gebruikt. Dit brengt een verlaagde energierekening met zich mee.
Gevolgen op het elektriciteitsnet
Thuisbatterijen worden steeds interessanter, waardoor de vraag in de toekomst meer en meer gaat stijgen. Dit komt mede door een verlaging in de aanschafprijs vanwege de verhoogde vraag. Groene energie wordt immers steeds belangrijker in Nederland waardoor velen al gaan investeren in duurzaamheid en energiebesparing. Als meerdere mensen meer gaan gebruiken van hun eigen geproduceerde stroom in plaats van deze weer in het net terug te stoppen kan het evenwicht van het energienet worden verstoord.
Zaken om op te letten
Iemand die geïnteresseerd is in het kopen van een thuisbatterij moet letten op een aantal zaken. Zo is het vermogen van de thuisbatterij van groot belang, als ook de soort thuisbatterij die je uitkiest. Elk huishouden verkeert zich in een andere situatie, wat het inschakelen van een expert een verstandig idee maakt. Een expert kan je goed adviseren over de mogelijkheden van een thuisbatterij in je eigen situatie en kan je aangeven welk thuisbatterij geschikt is. Hoe daarnaast rekening met de omvormer. In bepaald gevallen ga je een extra omvormer moeten aanschaffen. Daarnaast is een correcte installatie zeer belangrijk als je wilt profiteren van een maximaal rendement. Tenslotte moet je goed letten op de locatie waar de thuisbatterij geplaatst zal worden. Bepaalde thuisbatterijen moeten binnen geplaatst worden, terwijl andere thuisbatterij soorten ook buitenshuis gezet mogen worden. Sommige thuisbatterijen moeten tevens op de vloer vanwege het gewicht, terwijl andere thuisbatterijen opgehangen moeten worden.
Een thuisbatterij kopen zonder zonnepanelen: wel of niet doen?
Meestal wordt er gezegd dat een thuisbatterij slechts moet worden gekocht als je ook over zonnepanelen beschikt, maar in hoeverre is het ook rendabel om zonder zonnepanelen op het dak een thuisbatterij aan te schaffen? Iemand die een thuisbatterij koopt zonder zonnepanelen te hebben doet dit meestal als noodoplossing in geval van een stroomonderbreking, of om stroom op te slaan tijdens het goedkoop tarief om dit vervolgens te gebruiken waardoor de kosten lager uitvallen. Helaas is de besparing die je hiermee terugkrijgt niet bijzonder groot als er ook wordt gekeken naar de terugverdientijd en de levensduur van een thuisbatterij. Een thuisbatterij heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar en een gemiddelde terugverdientijd van 16 jaar bij een jaarlijkse besparing van €100. Dit is op dit moment nog niet rendabel. Ee thuisbatterij kopen zonder zonnepanelen te hebben zal pas rendabel zijn op moment dat de prijzen van thuisbatterijen omlaag gaan door de stijgende vraag. Wil je dus investeren in een thuisbatterij zonder zonnepanelen te hebben? Wacht dan nog eventjes voor je dit doet.
De vele voordelen die komen kijken bij zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij zijn al reden genoeg om de aanschaf direct aan te gaan. Kies en goede en betrouwbare specialist uit door het maken van een uitgebreide vergelijking van de meest belangrijke zaken zoals de prijs, kwaliteit en voorwaarden. Zo bespaar je het meest op de initiële investeringskosten en weet je zeker dat de specialist die je inhuurt te vertrouwen is.