Stroomstoringen worden vaak als irritant ervaren en realiseren zich op dat moment pas hoe afhankelijk we allemaal eigenlijk wel zijn van het energienet en de energieleverancier. Alhoewel stroomstoringen amper voorkomen in Nederland is het toch verstandig om goed voorbereid te zijn mocht er eens sprake zijn van storingen op het net. Een slim idee hierbij is om te investeren in een thuisbatterij als noodoplossing tijdens een stroomstoring. Maar in hoeverre kan een thuisbatterij worden gebruikt tijdens stroomstoringen en wat komt hier allemaal bij kijken? Als je alles wilt weten hierover, ga dan door met lezen hieronder.
Stroomstoringen in Nederland
Een stroomstoring of een stroomuitval kan worden omschreven als een onbedoelde onderbreking in de voorziening van stroom. In Nederland komen stroomstoringen amper voor. Tot een aantal jaar terug was er sprake van gemiddeld 20.000 stroomstoringen per jaar met een gemiddeld van 52 tot 55 storingen per dag. Deze storingen werden allemaal binnen anderhalf uur verholpen. Een stroomstoring wordt verdeeld in de volgende categorieën:
- Een kortsluiting: De stroom zal hierbij een kortere en simpelere weg volgen waardoor afnemers die verder weg liggen geen stroom meer krijgen.
- Een onderbreking van de lijn: In dit geval kan de stroom de afnemer helemaal niet meer bereiken.
- De bron valt uit: Als de bron uitvalt, zal automatisch alle stroom in het huishouden ook uitvallen.
Oorzaken van een stroomstoring
Een stroomstoring kan ontstaan door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is graafschade, direct verantwoordelijk voor ruim 28% van alle stroomstoringen in Nederland. Ook een sluimerende storing, veroudering of slijtage kunnen stroomstoringen veroorzaken. Op het moment dat de stroom uitvalt zal de omvormer eerst uitvallen. Heb je zonnepanelen op je dak, dan blijven die wel doorwerken maar er wordt geen stroom doorgegeven. De omvormer is immers goed beveiligd om overbelasting te voorkomen.
Nut van een thuisbatterij tijdens stroomstoringen
In geval van stroomstoringen kan het investeren in een thuisbatterij in bepaalde situaties zeer voordelig zijn maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn. Een thuisbatterij heeft slechts nut als:
- Je helemaal zelfvoorzienend bent met zonnepanelen op je dak. Op momenten dat er weinig stroom komt vanuit de zonnepanelen of als er een storing in het net is kan dit tekort door een thuisbatterij worden aangevuld. De energieleverancier wordt hierbij dus uitgesloten als het ware.
- Als je helemaal niet bent aangesloten tot het stroomnet. Dit is meestal het geval als je in een afgelegen gebied woont of off grid leeft. Een thuisbatterij kan een slimme oplossing zijn als vervanger van een energieleverancier voor de voorziening van stroom.
Back up tijdens stroomstoringen
Er kan van alles verkeerd gaan tijdens een stroomstoring waardoor je enige tijd zonder stroom komt te zitten. Dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, zeker als de stroomstoring vrij lang duurt. Een thuisbatterij kan in dat geval dienen als back up of noodoplossing voor de stroomvoorziening zodat je elektrische apparaten het nog even kunnen doen. De thuisbatterij wordt hierbij volledig opgeladen zodat deze kan worden gebruikt tijdens een stroomstoring.
Hoeveel stroom is er nodig?
Om een thuisbatterij te kunnen gebruiken tijdens een stroomstoring is het essentieel om na te gaan hoeveel stroom er precies nodig is. Een gemiddeld huishouden heeft voldoende aan een thuisbatterij van 3 tot 10 kWh, maar dit is alleen in geval de stroomstoring 1 dag duurt. Mocht de stroomstoring langer dan 12 uur duren dan hangt het van de opslagcapaciteit van je thuisbatterij af in hoeverre je nog van stroom bent voorzien.
Off grid living
Personen die wonen in zeer afgelegen gebieden of mensen die off grid leven zijn niet tot het stroomnet aangesloten en kunnen dus niet genieten van stroom via een energieleverancier. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen en vervolgens een thuisbatterij daar aan toe te voegen ben je vrijwel zelfvoorzienend voor een groot deel van het jaar wanneer de zon schijnt. Tijdens de avonduren, de nachturen en als het bewolkt is kan de thuisbaterij worden ingesteld voor de voorziening van stroom.
Een thuisbatterij in de winterperiode voor off grid living
Als je off grid leeft en de winterperiode door wilt brengen dan is een thuisbatterij alleen niet voldoende. Helaas is er te weinig zonlicht tijdens de winter voor het opwekken van stroom, het is er immers meer donker dan licht. Ook een thuisbatterij kan dus niet worden opgeladen. Daar komt nog bij dat het nog niet mogelijk is om in de zomerperiode alvast energie op te slaan om in de wintermaanden te gebruiken. Thuisbatterijen worden constant vernieuwd en ontwikkeld, wat betekent dat in de toekomst misschien wel een nieuw model op de markt zal verschijnen waarbij een winterse overbrugging mogelijk is.
Voordelen van een thuisbatterij
Een thuisbatterij is niet alleen tijdens een stroomstoring handig om in te worden gesteld als noodoplossing of back up zodat je verder kunt genieten van stroom, maar er komen nog een aantal voordelen kijken bij een thuisbatterij. Zo kan je energie opslaan op moment dat stroom het goedkoopst is. Vervolgens kan deze goedkope stroom worden gebruikt op moment dat stroom wat duurder is waardoor je aanzienlijk op de stroomkosten bespaart. Daarnaast wordt je gedeeltelijk onafhankelijk van de energieleverancier en het stroomnet en belast je het energienet veel minder. Tenslotte ben je milieuvriendelijk bezig en kan je profiteren van het verlaagd btw tarief om de kosten omlaag te halen. Hou wel rekening dat een thuisbatterij veel ruimte in beslag kan nemen en afhankelijk van de soort kan deze ook zwaar zijn. Daarnaast is een thuisbatterij kopen en installeren nog niet zo goedkoop.
Overweeg je het kopen van een thuisbatterij om zo goed mogelijk voorbereid te kunnen zijn in geval er sprake is van een stroomstoring op het net in de toekomst? Mocht je al zonnepanelen op je dak hebben, dan is dit een zeer verstandig idee. Om een goede specialist te vinden voor de installatie is het aan te raden om eerst offertes aan te vragen en deze allemaal met elkaar te vergelijken. Kies vervolgens de offerte uit die je het meest aanspreekt qua prijs, kwaliteit en betrouwbaarheid van de specialist.