Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een thuisbatterij is de manier om je woning duurzaam te maken. Dit doe je door te werken met groene energie en deze energie optimaal te benutten. Een thuisbatterij kan in dit verhaal een grote rol spelen. Helaas, is de thuisbatterij nu nog voor veel huishoudens nagenoeg onbetaalbaar, maar in de toekomst zou deze prijs betaalbaarder moeten worden. Dat is het moment, waarop je moet toeslaan, want het hebben van een thuisbatterij brengt vele voordelen met zich mee. Waarop moet je echter letten, wanneer je een thuisbatterij installeert?

De voordelen van een thuisbatterij

Voordat op de hoofdvraag van dit artikel in gegaan kan worden, is het raadzaam om eens te kijken naar het waarom gedeelte van de vraag. Waarom zou je een thuisbatterij laten installeren:

 • Je bent met een thuisbatterij bijna zelfvoorzienend: je gebruikt zestig tot tachtig procent van je eigen opgewekte energie.
 • Het is duurzaam en goed voor milieu.
 • Je slaat je eigen opgewekte energie op voor later gebruik. Je hoeft dus minder stroom van netwerk af te nemen, waardoor je energierekening lager zal worden.
 • Bij stroomstoring heb je altijd elektriciteit.

Wat heb je nodig?

Wanneer je een thuisbatterij installeert, moet je ten eerste letten op wat je nodig hebt. Je moet allereerst genoeg ruimte hebben om een thuisbatterij te kunnen plaatsen. Ten tweede is een combinatie met zonnepanelen raadzaam voor een optimale werking. Om deze verbinding met de zonnepanelen aan te kunnen gaan, heb je ook een extra of bidirectionele omvormer nodig. Als laatste heb je nog een bidirectionele meter nodig.

Speciale ruimte

Een thuisbatterij kun je niet zomaar overal ophangen. Een thuisbatterij plaats je bij voorkeur in een koele en ruime plaats, zoals een garage. Tevens heb je een grote ruimte nodig, want de batterij zal zeker het formaat hebben van een kleine koelkast. Sommige thuisbatterijen zijn ook voor buitengebruik, zoals de Tesla, maar de meeste thuisbatterijen moet je thuis kwijt. Wil je hem ophangen, houd er dan rekening mee dat het ding circa honderd kilo weegt.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn van belang om een thuisbatterij volledig te gebruiken. Zonder de zonnepanelen is investering in een thuisbatterij weinig waard en kun je beter van het stroomnetwerk energie blijven gebruiken. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is afhankelijk van je energieverbruik. Op basis van je verbruik wordt daarom ook de capaciteit van je thuisbatterij bepaalt.

De speciale omvormer

De omvormer is het cruciaalste aspect in je systeem van zonnepanelen en thuisbatterij. De omvormer zet namelijk je overtollige energie over naar het netwerk normalerwijze. Zo’n omvormer werkt dus maar naar een kant: van zonnepanelen naar je apparaten en netwerk. Komt een thuisbatterij hier nog tussenin, heb je dus een bidirectionele omvormer nodig. Een tweede omvormer voldoet ook.

De bidirectionele meter

Een bidirectionele meter meet je stroomverbruik en de opbrengst van je zonnepanelen. Hiermee registreer je precies op welke momenten je stroom van het net gebruikt of juist afgeeft. Hiermee is prosumententarief te vermijden. Dit is van belang om je thuisbatterij optimaal te laten renderen.

Waarop letten bij aankoop thuisaccu?

Er zijn tig verschillende thuisbatterijen verkrijgbaar van goede merken, zoals Tesla en Nissan. Maar op welke factoren moet je letten:

 • Is je thuisaccu modulair en kun je deze dus uitbreiden tot een groter vermogen?
 • Hoe zwaar is je thuisbatterij?
 • Is je thuisbatterij slim?
 • Moet je een nieuwe omvormer kopen of is je thuisbatterij retrofit?
 • Communiceert de beoogde thuisbatterij met de rest van je smart home producten?
 • Welke garantie heb je op je thuisaccu?
 • Kun je de thuisbatterij op afstand bedienen?
 • Wanneer je thuisbatterij slim is, hoe is deze dan tegen inbreuk beveiligd?
 • Wat is de certificering en veiligheidscertificering van de thuisaccu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs