Informatie, tips en advies over thuisaccu's
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Misschien voel je er weinig voor om je overschot aan zonne-energie, dat opgewekt is door jouw zonnepanelen, terug te geven aan het net. Een thuisbatterij biedt hierbij uitkomst. Deze accu slaat je zonne-energie op en zo ook de goedkopere energie het ’s avonds. Dit artikel zal daarom aandacht besteden aan deze thuisbatterij, waarbij er stilgestaan wordt bij de voor- en nadelen en de kosten van een thuisbatterij.

Wat is de thuisbatterij?

Een thuisbatterij is dus een accu in huis, die energie ’s avonds opslaat wanneer de stroomtarieven lager zijn en die je eigen opgewekte zonne-energie opslaat. Wanneer de zonnepanelen je niet de gewenste energie kunnen leveren door bijvoorbeeld zonsondergang of zware bewolking, dan springt de thuisbatterij bij om je huis toch van genoeg stroom te voorzien. Bij een thuisbatterij hoort daarom ook een omvormer, die ervoor zorgt dat gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom. Wanneer je zonnepanelen en thuisbatterijen samen laat werken, levert dit een grote onafhankelijkheid op en een enorme besparing op je energiekosten.

De onderdelen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij bestaat uit meerdere onderdelen:

  • De accu van lithium-ion of lithium-polymeer
  • Een elektronisch regelsysteem
  • Een omvormer
  • Een koelsysteem

Hoeveel kost een thuisbatterij?

Aangezien een thuisbatterij een vrij innovatief product is, dat nog niet overal ter wereld op de markt is gekomen, is de aanschaf van een thuisbatterij een flinke investering te noemen. Een thuisbatterij kost maar liefst €5900 á €7700. Het model thuisbatterij en het vermogen van de accu bepalen mede de prijs. Zesduizend euro geef je niet zomaar uit natuurlijk. Laat je daarom van tevoren door een vakman adviseren over het type thuisbatterij dat voor jouw situatie geschikt is.

Voordelen thuisbatterij

Het hebben van een thuisbatterij brengt een aantal voordelen met zich mee. Je kunt je overschot aan zonne-energie nu opslaan, zodat je die bij een tekort kunt gebruiken. Je kunt de thuisbatterij gebruiken als noodstroomvoorziening, mocht er iets met je stroomnetwerk zijn. Je wordt voor een groot deel zelfvoorzienend en bent dus niet langer afhankelijk van het stroomnetwerk met de steeds variërende stroomprijzen. Een laatste voordeel is dat je het energienet minder belast, omdat je er steeds minder gebruik van maakt.

De keerzijde van de medaille

Het grootste nadeel is natuurlijk dat een thuisbatterij erg duur is bij aanschaf. Je legt niet snel een bedrag neer van €6000 of meer. Vanwege de huidige salderingsregeling is een thuisbatterij daarom niet echt financieel rendabel. Tevens neemt een thuisaccu redelijk wat ruimte in beslag, dus je moet ook wel redelijk groot wonen wil je een thuisbatterij kunnen plaatsen.

Thuisbatterij in samenwerking met zonnepanelen

Het is niet verplicht om een thuisbatterij bij je zonnepanelen te hebben. Het kan wel zijn dat het in de toekomst verplicht gaat worden, aangezien steeds meer huishoudens overgaan op zonnepanelen en de overheid het overschot dat gesaldeerd wordt niet meer aan kan. In Duitsland is er geen salderingsregeling, dus daar worden thuisbatterijen al bij een set zonnepanelen erbij verkocht. Je kunt echter ook een thuisbatterij aanschaffen, wanneer je helemaal geen zonnepanelen hebt. In dit geval sla je op de goedkoopste momenten je energie in je thuisaccu op. Deze stroom is dus gewoon afkomstig van het stroomnetwerk, die door de omvormer naar de thuisbatterij geleid wordt. Dit zal je echter weinig geld opleveren, aangezien in Nederland het verschil tussen het stroompiektarief en het stroomdaltarief erg klein is. Je kunt natuurlijk wel je thuisbatterij in dit geval gebruiken bij een stroomstoring van het net.

Offertes aanvragen

Als je serieus aan het overwegen bent om gebruik te gaan maken van een thuisbatterij is het raadzaam om offertes aan te vragen bij meerdere professionele installateurs uit de buurt. Dit is kosteloos en vrijblijvend en stelt je in staat om tientallen euro’s extra te besparen en de ideale thuisbatterij voor jouw situatie uit te kiezen. Vergelijken neemt slechts een aantal minuten van je tijd in beslag, dus vergelijken loont zeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Nieuwe subsidie: thuisbatterij BTW teruggave

Ben je geïnteresseerd in het vergroenen van je woning en wil je

Overzicht blogs

Subsidie is de belangrijkste factor in het naar Nederland halen van de thuisbatterij

Een thuisbatterij is een enorme batterij in huis, die een overschot aan

Overzicht blogs

Niet langer een elitaire toekomstdroom

Een thuisbatterij is een batterij met een grote opslagcapaciteit en wordt voornamelijk

Overzicht blogs