10x valkuilen thuisbatterij kopen

 

De aanschaf van een thuisbatterij is een slimme investering, zeker met oog op een duurzaam en energiezuinige toekomst waarbij we door middel van zonnepanelen op het dak zelf groene stroom op kunnen wekken en deze kunnen opslaan om op een later tijdstip te gebruiken. Maar, er kan van alles mis gaan tijdens het kopen en installeren van een thuisbatterij. Dit maakt het cruciaal om goed voorbereid te zijn op de zaken die fout kunnen gaan. Lees hieronder verder als je benieuwd bent naar de meest voorkomende valkuilen die komen kijken bij de aanschaf en installatie van een thuisbatterij.

Een thuisbatterij kopen

Een thuisbatterij kopen brengt vele voordelen met zich mee. Je kunt de zelf opgewekte stroom met je zonnepanelen opslaan voor gebruik op een later moment. Daarnaast ben je goed op een groene energiezuinige toekomst voorbereid en zal je energiefactuur aanzienlijk verlaagd worden aangezien je veel minder stroom moet gaan gebruiken van het net. Dit maakt dat je gedeeltelijk onafhankelijk bent van energieleveranciers en de wisselende energieprijzen, ook op momenten dat er een energietekort is. Verder ben je bewust een steentje aan het bijdragen aan het milieu als je een milieuvriendelijke thuisbatterij koopt, is een thuisbatterij ideaal als je afgelegen woont of off grid leeft, kan je de thuisbatterij gebruiken als back up of noodoplossing en is de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij zeer rendabel. Tenslotte bespaar je door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief en de premie voor thuisbatterijen.

Geen vergelijking maken

De eerste stap die je moet nemen als je een thuisbatterij gaat kopen is het opvragen van offertes bij meerdere specialisten. Deze offertes kan je vervolgens naast elkaar leggen en de deal uitkiezen die het best bij je situatie, voorkeuren en budget past. Door geen vergelijking te maken is besparen niet makkelijk en heb je geen idee wat de gemiddelde prijzen op de markt zijn waardoor je meestal te veel betaalt voor een thuisbatterij.

Een landelijke specialist inhuren

Kies bij voorkeur geen landelijke specialist, al kan dit wel aantrekkelijker lijken. Landelijke specialisten zijn het makkelijkst te vinden in de zoekresultaten op internet, op social media kanalen, de radio, in de krant en op de televisie. Het gaat meestal om grote bedrijven die beschikken over voldoende budget voor grote landelijke reclamecampagnes, maar je deze specialisten komen vaak van ver. Hierdoor ga je ook meer aan kilometerkosten betalen. De kilometerkosten bedragen circa €0,50 tot €1,00 per gereden kilometer.

Geen erkend vakman inschakelen

Het inhuren van een erkend vakman is zeer belangrijk voor een correcte installatie. Verkeerd aangesloten thuisbatterijen, de verkeerde bekabeling, de verkeerde omvormersoort en dergelijke kan brandgevaar en andere nare situaties veroorzaken. Daarnaast maakt een specialist altijd eerst een installatietekening voordat er wordt gewerkt. Hou verder rekening dat je niet in aanmerking komt voor de premie of voor het verlaagd btw tarief als de installatie niet is uitgevoerd door een erkende specialist.

Geen gebruik maken van de fiscale voordelen en de premie

Indien je woning ouder dan 10 jaar is kom je in aanmerking voor het verlaagd btw tarief van 6% in plaats van 21% op zowel de aanschaf als de installatie. Daarnaast kan je de premie voor thuisbatterijen aanvragen in bepaalde gemeenten. De premie bedraagt €250 per kilowattuur met een maximum bedrag van €3.200 of 35% van de initiële investering. Door geen gebruik te maken van deze voordelen loop je flink wat besparingsmogelijkheden mis.

Niet over de prijs onderhandelen

Onderhandel altijd eerst met de leverancier over de aanschafprijs of met de specialist over de installatiekosten. Zo weet je zeker dat je het meest bespaart op de kosten. Veel specialisten zijn tegenwoordig bereid om een mooie korting aan te bieden als je daar om vraagt.

Alleen naar de goedkoopste prijs kijken

Natuurlijk is een goedkope prijs zeer interessant, maar vergeet de kwaliteit van de thuisbatterij niet in het oog te houden. Thuisbatterijen zijn duur, waardoor je niet zomaar de eerste de beste goedkope thuisbatterij moet kiezen. Goedkoop is meestal duurkoop, wat je uiteindelijk nog meer gaat kosten aan reparatie.

Niet letten op de garantieregeling

Thuisbatterijen hebben een lange levensduur. Reken op minstens 15 jaar, wat het belangrijk maakt dat de thuisbatterij met een goede garantieregeling komt mocht er iets verkeerd gaan in de toekomst of na de installatie. Neem geen genoegen met een garantieregeling van minder dan 5 jaar aangezien reparaties duur zijn.

Een thuisbatterij kopen als je geen zonnepanelen hebt

Heb je geen zonnepanelen staan op het dak? Dan is het niet altijd verstandig om te investeren in een thuisbatterij. Met een thuisbatterij kan je de stroom die gedurende de dag niet gebruikt wordt opslaan voor later gebruik. Door een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen profiteer je van een verlaagde energierekening en ben je deels onafhankelijk van de energieleverancier.

Een te laag opslagcapaciteit kiezen

Kies je een thuisbatterij met een lage opslagcapaciteit voor het zonnepanelensysteem? Of heb je de verkeerde vermogens berekend? Dan kan het zijn dat je niet voldoende energie kunt produceren en opslaan voor je huishouden. Laat een erkend vakman langskomen om een goede berekening te maken en je te adviseren over welk systeem geschikt is voor je situatie.

Denken dat je 100% onafhankelijk wordt

Velen zijn ervan overtuigd dat door het aanschaffen van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen ze genieten van 100% onafhankelijkheid van het net. Feitelijk gezien is dit vrijwel onmogelijk aangezien er rekening gehouden moet worden met energieverlies op moment dat er stroom wordt opgeslagen.

Een thuisbatterij kan een verstandige investering zijn, zeker als je al een set zonnepanelen hebt staan op het dak van je woning of bedrijfspand om te profiteren van de milieuvriendelijke en duurzame wijze van het opwekken van je eigen groene stroom. Als je een thuisbatterij in huis gaat halen, zorg er dan voor dat je kiest voor kwaliteit en besparing door het maken van een goede vergelijking van een aantal offertes die je bij specialisten uit je eigen omgeving aanvraagt. Zo weet je zeker dat je maximaal profiteert van de vele voordelen van een zonnepanelensysteem met een thuisbatterij.

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%