Wanneer is je thuisbatterij rendabel?

Wil je ook niet meer betalen voor je elektriciteit? Met een thuisbatterij kun je deze droom deels verwezenlijken. Wanneer je namelijk een thuisbatterij combineert met zonnepanelen kun je voor circa tachtig procent je eigen stroom fabriceren, opslaan en gebruiken. In de toekomst zal dit percentage door blijven groeien. Een van de nadelen van een thuisbatterij is dat ze zeer duur in aanschaf zijn, waardoor de vraag rijst: wanneer is je thuisbatterij rendabel? Deze vraag zal deze blog proberen te beantwoorden door dieper in te gaan op de thuisbatterij.

Verschillende capaciteiten van de thuisbatterij

Thuisbatterijen kun je aanschaffen in meerdere opslagcapaciteiten. Voor de meeste woningen kun je het beste kiezen voor een thuisbatterij van vijf tot acht Kilowattuur. In deze batterij kun je dan voor vijf Kilowattuur aan energie opslaan, die je niet direct gebruikt. Op een moment dat de zon niet schijnt, kun je dan deze accu gebruiken om in je stroomvoorziening te voorzien. In de zomer heb je dientengevolge bijna geen elektriciteit nodig van het elektriciteitsnet. In de winter heb je door minder zonuren echter wel nog het net nodig voor je stroomvoorziening.

De voordelen van de thuisbatterij

Wanneer je een thuisbatterij aanschaft, kun je van meerdere voordelen gebruikmaken:

  • Je gebruikt je eigen groene stroom voornamelijk.
  • Lagere energierekening, omdat je alleen in de wintermaanden van het net gebruik hoeft te maken.
  • Minder afhankelijk, want je voorziet jezelf van energie.
  • Bij stroomstoringen werkt de thuisbatterij als back-up, waardoor je nooit zonder stroom zit.
  • Ideaal in een afgelegen gebied.

Ook zitten aan de thuisbatterij een aantal nadelen verbonden. Momenteel is het grootste nadeel de hoge aanschafprijs van circa vijfduizend á tienduizend euro.

De hoge kosten

Wat een thuisbatterij precies kost, is afhankelijk van een aantal factoren. De opslagcapaciteit die je kiest, bepaalt de prijs, maar ook zaken als het merk en type batterij. Voor een accu met circa acht Kilowattuur aan opslagcapaciteit moet je al denken aan €6000 á €8000 euro aanschafkosten. Wil je een thuisbatterij combineren met je zonnepanelen, dan zul je rekening moeten houden met een extra omvormer of een vervanging van je huidige omvormer naar een hybride omvormer. Zo’n omvormer kost je gauw ook nog eens €2000. Daarnaast betaal je uiteraard ook nog installatiekosten.

Een premie voor thuisbatterijen in Vlaanderen

Bijna tienduizend euro voor een thuisbatterij is veel geld en de vraag is of deze het waard is op de lange termijn. De Nederlandse overheid zou het gebruik van een thuisbatterij kunnen stimuleren door er een subsidie aan te verbinden, zoals de Vlaamse overheid heeft gedaan. in Vlaanderen krijg je een speciale premie bij aanschaf van een thuisbatterij. Voor de eerste zes Kilowattuur ontvang je 300 euro per Kilowattuur. Voor elke extra Kilowattuur tot negen Kilowattuur kun je rekenen op 250 euro per Kilowattuur. Bij een capaciteit van acht Kilowattuur krijg je dus €2300 subsidie terug, waardoor de aanschaf van een thuisbatterij ineens een stuk aantrekkelijker klinkt.

Is een thuisbatterij rendabel?

Hoeveel je met een thuisbatterij bespaart en dientengevolge wanneer een thuisbatterij rendabel is, wordt bepaald door je totale energieverbruik en je verbruikspatroon. Als je nu dertig procent verbruikt en door de thuisbatterij het zelfverbruik ophoogt naar 75 procent, dan bespaar je honderden euro’s per jaar. Dit cijfer is echter ook afhankelijk van je energiecontract. Hoe duurder deze is, hoe hoger je besparing bij zelfverbruik. Ook het saldeertarief bepaalt de rendabiliteit van de thuisbatterij. Een overschot aan energie zou je immers nu terug geven aan het stroomnet en hier een salderingsvergoeding voor ontvangen. Gaat dit overschot naar je thuisbatterij voor opslag, dan verdien je minder aan het elektriciteitsnet.

De terugverdientijd van een thuisbatterij

De exacte terugverdientijd loopt heel sterk uiteen door alle factoren, die in de berekening meespelen. Gelukkig kun je online op bepaalde sites precies voor jouw situatie uitrekenen wat de terugverdientijd van een thuisbatterij bij jouw situatie zou zijn. Momenteel is uit onderzoek gebleken dat de gemiddelde terugverdientijd van de thuisbatterij ligt tussen de tien en veertien jaar.

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%