8 redenen om te investeren in een thuisbatterij

Het kopen van een thuisbatterij brengt verschillende voordelen met zich mee. Naast het feit dat je een thuisbatterij de maandelijkse energiekosten flink kunt verlagen ben je ook minder afhankelijk van de energieleverancier en milieuvriendelijker bezig. Er zijn nog meer redenen om een thuisbatterij te kopen. Ga door met lezen hieronder om meer te weten over de thuisbatterij en de 9 redenen waarom je vandaag nog zou moeten investeren in een thuisbatterij.

Wat is een thuisbatterij eigenlijk?

Een thuisbatterij is een milieuvriendelijk apparaat dat gebruikt kan worden om stroom op te slaan die je zelf geproduceerd hebt door middel van zonnepanelen. Je kunt namelijk groene stroom opslaan om op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de avond- of nachturen, wanneer het bewolkt is of tijdens piekuren. Ook als back-up is een thuisbatterij zeer geschikt. Zowel particulieren als ondernemers beginnen steeds vaker in te zien dat het verstandig is om een thuisbatterij te kopen

Kosten van een thuisbatterij

Wil je een thuisbatterij gaan kopen, dan hangen de kosten af van wat voor soort thuisbatterij je koopt, het merk maar voornamelijk ook de capaciteit van het apparaat. Voor een thuisbatterij van 3 kWh betaal je tussen de €3.500 en €4.000. De gemiddelde kosten voor een thuisbatterij met een vermogen van 8 kWh kost €5.000 tot €8.000 en voor een thuisbatterij met een vermogen van 14 kWh betaal je ongeveer €10.000. Daarnaast moet je een omvormer kopen, welke tussen de €1.500 en €2.000 kost en dien je te betalen voor de installatiekosten van het systeem die tussen de €500 en €1.000 kan liggen.

Zaken die van invloed op de kosten zijn

We kennen een aantal zaken die een grote invloed hebben op de prijs van een thuisbatterij. Deze zaken doen de kosten flink omhoog gaan of anderzijds juist omlaag gaan. Denk zo aan factoren als de soort thuisbatterij en het merk van het systeem. Ook de opslagcapaciteit, het rendement, de omvormer en de kosten voor de specialist kunnen de kosten van een thuisbatterij flink doen stijgen of verlagen.

Reden 1: Je wekt je eigen groene stroom op

Met een thuisbatterij kan je zelf je eigen groene stroom opwekken indien er ook zonnepanelen liggen op je dak. Op deze manier ben je alvast op een duurzaam en energiebewuste toekomst voorbereid. Een thuisbatterij is dus zeer ideaal om te combineren met zonnepanelen.

Reden 2: Een verlaagde energierekening

Je kunt uitgaan van een flink verlaagde energierekening aangezien je minder stroom af moet nemen van de energieleverancier. Je slaat namelijk zelf stroom op voor gebruik op een later moment. Daarnaast kan je met een thuisbatterij ook ervoor zorgen dat je goed profiteert van het nachttarief.

Reden 3: Onafhankelijkheid van energieleveranciers

Ook op momenten van een energietekort of een storing op het energienet ben je grotendeels onafhankelijk van de energieleverancier aangezien je gebruik kunt maken van je eigen opgeslagen stroom dankzij de thuisbatterij.

Reden 4: Een thuisbatterij is milieuvriendelijk

Je bent op bewuste wijze milieuvriendelijk bezig door in een thuisbatterij te investeren vanwege de flink verlaagde CO2 uitstoot die komt kijken bij het gebruik van het apparaat. Op deze manier ga je klimaatverandering tegen.

Reden 5: Off grid/afgelegen gebied

Als je woonachtig bent in een afgelegen gebied of als je off grid leeft, dan is het verstandig om in een thuisbatterij te investeren om te kunnen voorzien in een groot deel van je eigen energiebehoeften zodat je tóch gebruik kunt maken van stroom.

Reden 6: Back-up of noodoplossing

Mocht er sprake zijn van een storing op het energienet, dan kan een thuisbaterij zeer geschikt zijn om als back-up of noodoplossing gebruikt te worden. Zo kan je alsnog gebruik maken van stroom.

Reden 7: Belastingvoordelen

Door een thuisbatterij te kopen profiteer je van het verlaagd btw tarief, wat inhoudt dat je in plaats van 21% btw te moeten betalen over de installatie en de aanschaf van het apparaat je slechts 6% btw betaalt.

Reden 8: Een thuisbatterij heeft een lange levensduur

Je kunt uitgaan dat een thuisbatterij een vrij lange levensduur heeft. Afhankelijk van het merk, het gebruik, de slijtage en het onderhoud kan een thuisbatterij zeker 5 tot 20 jaar meegaan.

De terugverdientijd van een thuisbatterij

Aangezien een thuisbatterij nog vrij duur is, bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van dit apparaat 16 jaar. De terugverdientijd is simpelweg de periode die nodig is om de initiële investeringskosten weer terug te verdienen aan de hand van de besparingen. Houd wel rekening dat de gemiddelde levensduur van een thuisbatterij wordt geschat op 15 jaar.

Garanties en keurmerken

Als je een thuisbatterij koopt, let dan altijd op de garantiebepalingen. Neem geen genoegen met minder dan 10 jaar garantie op het apparaat, of een maximum van 5.000 tot 6.000 cycli. Daarnaast dien je ook op de relevante keurmerken voor thuisbatterijen te letten. Denk aan de volgende keurmerken: Tüv, CE, Solar Edge, SMA, UN en KIWA.

Steun vanuit de overheid

Als je huis ouder dan 10 jaar is, dan kan je op de aanschaf van een thuisbatterij profiteren van het verlaagd btw tarief, waarbij je slechts 6% btw betaalt in plaats van 21%. Dit geldt zowel voor de installatiekosten als de aanschafkosten van het apparaat, maar indien de thuisbatterij wordt geïnstalleerd in een nieuwbouwwoning geldt het normaal btw tarief. Daarnaast maak je kans op een interessante premie van €250 per kilowattuur indien je voldoet aan een aantal voorwaarden. Houd wel rekening dat er sprake is van een maximum premiebedrag van €3.200.

Overweeg je de aanschaf van een thuisbatterij om deze thuis te installeren? Dan profiteer je van verschillende voordelen, maar aangezien de kosten voor dit apparaat nog vrij hoog liggen is het verstandig om de aanschaf goed aan te pakken. Schakel een specialist in zodat deze je kan adviseren over de juiste keuzes wanneer je een thuisbatterij gaat kopen. Zo voorkom je dat je een miskoop maakt. Vind een goede specialist door offertes te vergelijken van meerdere specialisten uit je eigen regio om zo het meest op de kosten van een thuisbatterij te kunnen besparen.

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, dus de specialist die je inhuurt moet maatwerk leveren. Wil je zeker zijn van de beste prijs voor de beste kwaliteit? Zorg dan dat je eerst vergelijkt, want de prijzen kunnen aanzienlijk verschillen. Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes aan en bespaar tot 30%